Güzeller güzeli Balkan ülkesi Makedonya, keşfedilmeyi bekleyen pek çok tarihi yapı ve doğa harikasına ev sahipliği yapmaktadır. Ülkenin dört bir yanında Osmanlı İmparatorluğu’ndan ve Türk kültüründen izleri yakından görmek mümkündür. Bu durum da özellikle Türk turistler için Makedonya’yı daha cezbedici bir tatil lokasyonu kılmaktadır. Makedonya gezilecek yerler arasında başkent Üsküp, Ohrid, Manastır ve Mavrovo gibi şehirler başı çekmektedir. Bunların yanı sıra Tetovo ve Debar gibi turistik destinasyonlar, ziyaretçilerin huzurlu bir tatil geçirmelerine olanak tanımaktadır. Siz de Makedonya turuna çıkmak istiyorsanız rehber niteliğindeki bu yazımıza göz atabilir ve tatilinizi ayrıntılı bir şekilde planlayabilirsiniz.

Makedonya’nın Başkenti Üsküp

Makedonya’nın başkenti olan Üsküp, Heykeller Şehir olarak da anılmaktadır. Bu isimle anılmasının sebebi ise çok sayıda heykele ev sahipliği yapmasıdır. Büyüleyici güzellikte olan şehrin içerisinden Vardar Nehri akmaktadır. Üsküp’te mutlaka görülmesi gereken noktalardan biri Türk Çarşısı’dır. Türk Çarşısı şehrin en turistik noktalarından biridir. Üsküp’te Osmanlı’dan kalma camiler, hanlar ve hamamlar görmek mümkündür. Üsküp’ün en meşhur noktalarından biri de Makedonya Meydanı’dır. Bu meydanda birçok heykel ve Bizans İmparatoru Justinyen tarafından yaptırılmış bir taş köprü yer almaktadır.

Doğa Harikası Matka Kanyonu

Matka Kanyonu, Makedonya’da doğa ile iç içe vakit geçirilebilecek yerlerden biridir. Başkent Üsküp’e 15 kilometre uzaklıkta yer alan Matka Kanyonu ortalama 500 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Buraya gidenler kano kiralayarak kanyonun serin sularında bir gezintiye çıkabilmekte ve bu doğa harikası alanda yürüyüş yapmanın keyfini çıkarabilmektedir. Aynı zamanda Makta Kanyonu’nda tekne turları da düzenlenmektedir. Kanyonda envai çeşit kelebek, akbaba ve farklı hayvan türleri görülebilmekte, doğa harikası mağaralar keşfedilebilmektedir. Aziz Andrew Manastırı, Matka Manastırı ve Aziz Nikola Manastırı gibi dini yapılar da Makta Kanyonu’nda görülebilmektedir.

Yeryüzündeki Cennet Ohrid

Ohrid Makedonya’da mutlaka görülmesi gereken şehirlerden biridir. Makedonya’nın en güzel şehirlerinden biri olan Ohrid küçük olmasına rağmen büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. Ziyaretçiler berrak ve temiz Ohrid Gölü’nde tekne turları yapabilmekte, şehrin rengarenk ve canlı sokaklarını gezebilmekte, tarihi kiliselerini yakından keşfedebilmektedir. Ohrid’e gidenlerin mutlaka muhteşem göl manzarasına karşı yükselen Aziz Yuhanna Kilisesi ve ev sahipliği yaptığı sanat eserleri ile ziyaretçilerini etkileyen Aziz Sofya Kilisesi’ni görmeleri önerilmektedir.

Şar Dağlarının Eteklerindeki Harika Şehir Tetovo

Tetovo ya da diğer adıyla Kalkandelen, Kuzey Makedonya’nın küçük şehirlerinden biridir. Şar Dağlarının eteklerinde kurulu olan şehir, Pena Nehri’nin kıyısında uzanmaktadır. Şehrin en görülmeye değer noktası ise Tarihi Alaca Camii’dir. Çiçek desenleri ile süslenmiş duvarları ile Alaca Camii 1438 tarihinde Anadolu’dan Makedonya’ya giden Hurşide ve Mensure kardeşler tarafından inşa ettirilmiştir. Kadınlar tarafından dizayn edilmesi ve süslenmesiyle bilinen Alaca Camii’ni boyamak için 30.000’den fazla yumurta kullanıldığı söylenmektedir.

Huzurlu Tatilin Adresi Debar

Debar, Makedonya’da huzurlu vakit geçirilebilecek yerlerden biridir. Kuzey Makedonya’nın batısında ve Arnavutluk’un sınırında bulunan bu sevimli yerleşim yeri doğanın mucizevi güzelliklerinden biri olan Debar Gölü ile adından söz ettirmektedir. Ayrıca Makedonya’da Osmanlı mimarisinden izler görmek isteyenlerin Debar’a o dönemde inşa edilen 13 camiden günümüze kadar kalmayı başaran tek cami olma ünvanına sahip olan Hünkar Camii’ni ziyaret etmeleri önerilmektedir.

Editör: TE Bilişim