Pazartesi Saat 04.17 sularında, merkezi Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan, 7,7 büyüklüğündeki depremle sarsıldık. Acımız büyüktür.

Türkiye'nin kilitlendiği afet, toplam 10 ilde hissedildi. Yaşanan felaketin ardından devletin tüm imkânları seferber edildi.

Son bir asırdır yaşadığımız en büyük afet olan bu deprem de, 10 ilimizde 13, 5 milyon vatandaşımız derinden etkilendi.

Kaybettiğimiz ve yaralı vatandaşlarımızın sayısının sürekli artması ve yıkılan binalardan dolayı da ülke olarak çok üzgünüz.

Tabi ki kış mevsiminde olmamız, havanın soğuk olması, artçı depremlerin devam etmesi, deprem bölgesindeki illerde arama kurtarma çalışmalarını oldukça zorlaştırmaktadır.

Her depremde ve yaşanılan doğal afetlerde birbirimizle kenetlenerek,  yaralarımızı sardığımız gibi, yaşanılan bütün olumsuzluklarından üstesinden gelmiş bir milletiz.

Bu özelliğimizle dünya insanlığı içinde hep örnek olmuşuz. Nerede bir doğal afet ve benzeri olaylar olduğundan ilk yardıma geçende yine milletimiz olmuştur.

Şehir olarak ta deprem bölgesine her türlü yardımları yaparak önemli ve anlamlı bir görevi de yerine getirdik.

Türkiye’yi yasa boğan ve birçok şehirde can ve mal kayıplarına yol açan deprem sonrası, Şehrimiz Konya seferber oldu.

 Meram ilçesinde Lalebahçe Spor Tesisi, Deprem Yardımı Toplama Alanı olarak belirlenirken, vatandaşların yardım etmek için adeta birbirleriyle yarışması da güzel bir davranış örneğidir.

Konya, seferber olduğu Depremzedeler için yardım kampanyaları başlattığı görüntüleri gören herkesi duygulandırdı.

 Büyükşehir, Meram, Karatay ve Selçuklu Belediyelerinin ortak düzenlediği yardım kampanyası kapsamında vatandaşlar, Deprem Yardımı Toplama Alanlarına adeta akın etti.

Battaniye, kışlık kıyafetler, gıda kolisi, ısıtıcı, sıvı ve katı sabun, kâğıt havlu, sırt çantası gibi yardım malzemelerini, yardım toplama alanlarından olan Lalebahçe Spor Merkezi’ne ulaştırıldı.

Bunun yanında yine şehrimizde Ticaret Odası, Sanayi Odası, Diğer odalar, siyasi partiler, sendikalar,  STK'lar, devletin bütün kurumları vb. benzeri kurumlar düzenledikleri yardım kampanyalarıyla da depremin yaşadığı illerindeki vatandaşlarımızın yaralarının sarılmasına katkıda bulunmaya devam ediyor.

Diğer taraftan şehrimizin merkezi ve ilçelerinde vatandaşlarımızın deprem bölgesinin kan ihtiyacının giderilmesi amacıyla Kızılay Kan Merkezlerine kan vermek üzere akın etmesi de yerinde bir davranıştır.

Halende kan vermek için vatandaşlarımızın sıra beklemesi oldukça önemli olduğu kadarda değerlidir.

Birde depremin yaşandığı illerdeki yaralılara yardımcı olmak üzere sağlık çalışanlarının gitmesiyle depremzedeler için Konya, tek yürek oldu. Onların acılarını gönlünde ve kalbinde yaşadı. 

 Deprem bölgesindeki illerdeki vatandaşlarımızın yaralarını sarmada, onlara yanında olduğumuz mesajını vermekle de, insanlık görevimizi yerine getirmiş olduk.

Ülkemizin ne yazık ki doğudan batıya, kuzeyden güneye dünyada depremselliğin en fazla olduğu fay hatlarının üzerinde bulunduğu gerçeğini unutmamalıyız.

Tabi ki depreme karşı gereken tedbir almadığımız müddetçe maalesef binalarımız yıkılmaya, acılarımız büyümeye, can kayıplarımız ortaya çıkmaya ve bunun yanı sıra kolay kolay kaldıramayacağımız maddi kayıplara yol açması da kaçınılmazdır.

 Bu gerçekle ilgili en etkili önlemleri alma gereğini bir kez daha hatırlatarak; geçmiş olsun Türkiye diyorum.

Başta AFAD ve belediyelerimiz olmak üzere ilgili tüm devlet kuruluşlarımızın koordinasyon ve titizlik içinde yürüteceği çalışmalarla birlikte, milletimizin desteği ve dualarıyla bu zor günleri de elbette aşacağız.

 85 milyon olarak tek yürek olarak dayanışma içinde tüm yaralarımızı saracak, bu felaketi birlik ve beraberlik içinde atlatacağız.

 Depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dilerken, ailelerine, ülkemize başsağlığı diliyorum. Yaralı olanlara da acil şifalar diliyorum.

Rabbimizden dileğim böylesine acıları ülkemize ve bütün insanlığa bir daha yaşatmamasıdır.