Destek almak ‘deli’ olmak demek değil! Destek almak ‘deli’ olmak demek değil!

Yapay zekâ alanında son yıllarda oluşan gelişmeler, insanların bu alana olan merakını ve yönelimini artırdı. Bu alanda global ülkelerden geri kalmamak adına Türkiye’de de çalışmalar devam ederken Yükseköğretim Kurulu (YÖK), eğitim alanında hızla aksiyon alarak yapay zekâ, yapay zekâ çözümleri, dijitalleşme ve büyük veri alanlarıyla ilgili lisans ve ön lisans programlarını kurarak bu yıl ilk kez kontenjanları açtı. İlklerin şehri Konya’da da Konya Teknik Üniversitesinde (KTÜN) Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi lisans programı açıldı. Program içeriğiyle ilgili KTÜN Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mesut Gündüz bilgi verdi.

2 5 Copy-3

MÜFREDAT, MÜHENDİSLERLE BİRLİKTE OLUŞTURULDU

Yapay zeka eğitim programlarının bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği akademik kadrosunun yoğun çalışmaları neticesinde ortaya çıktığını ifade eden Gündüz, insanın var olduğu her alanda kullanılmaya başlanılan yapay zeka alanında Türkiye’nin de gerekli aksiyonu alması adına bu yıl üniversite eğitimlerinin başlayacağını anımsattı. YÖK’ün bu bölüm için belirlediği kontenjanın 40 kişi olduğunu ifade eden Gündüz, bu bölümün amaçları hakkında ise şunları söyledi: “Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi bölümünde öğrencilerin bu alanda yapılan çalışmalara hâkim olması adına eğitimler vereceğiz. Bu sebeple mühendisler tarafından hazırlanan müfredat kapsamında eğitime mühendislik temel dersleri verilerek başlayacağız. Ayrıca yapay zeka alanındaki yenilikleri takip edebilecekleri dersler var. Teorik derslerin yanında pratik derslerle de öğrencilerimizi destekliyoruz. Bilgisayar mühendisliğinde olduğu gibi bu bölümde de 2 kez stajla piyasa tecrübesi kazanmalarını sağlayacağız.”

2 4-14

MÜHENDİSLİK VE YAPAY ZEKA YENİLİKLERİ AYNI BÖLÜMDE!

Yapay zekâ ve makine öğrenmesi donanımlı mühendislik alanlarında çalışan yeni bir nesil yetiştireceklerini söyleyen Gündüz, mezun olan öğrencilerin yapay zekanın bulunduğu her yerde çalışabileceklerine dikkat çekti. Bu kapsamda öğrencilerin staj yapabileceği yerlere de örnek veren Gündüz, “Biz bilgisayar mühendisliği stajında da öğrencilerimizin mühendislik alanı olan şirketlerde staj yapmalarını istiyoruz; bu bölümde de aynı şekilde yapay zekâ ve makine öğrenmesi alanı olan şirketlerde çalışmasını istiyoruz. Konya’nın çok güçlü bir sanayisi var. Teknokent, Innopark, ASELSAN gibi kuruluşlarda çalışabilecekleri gibi Türkiye’de farklı şehir ve kuruluşlarda da iş imkanı bulabilecekler.” diye konuştu.

2 2-11

YAPAY ZEKA İLE GELİŞİP GELİŞTİRECEKLER

Yapay zekâda akademik bir disiplin olan ‘makine öğrenmesi’ ile ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Gündüz, insanda var olan öğrenme yetisinin makinelere de kazandırılması amacıyla yapay zekada süren istatistiksel algoritmaların geliştirilmesine ‘makine öğrenmesi’ denildiğini aktardı. Gündüz, yapay zeka gelişirken yapay zekayı geliştirecek kişilerin de bu bölümde yetişeceğine dikkat çekti; konuyla ilgili şöyle konuştu: “Bölümümüz konu başlıklarında çözümler üreten kişiler yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda KTÜN bünyesindeki Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezi ile işbirliğiyle içerisindeyiz. Merkezimiz, yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği bölümlerimizle birlikte öğrencilerimize fayda sağlayacak işbirliklerimiz devam edecektir.”

2 3-12

İLK AMACINA TEKRAR DÖNÜYOR

Yapay zekayla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Mesut Gündüz, yapay zekada amacın ilk çıkış noktasına geri döndüğünün altını çizdi. Gündüz, ilk olarak zor bir hedefle yola çıkılan yapay zekada rasyonel işler yapak teknolojinin gerçekleştirilmesiyle birlikte ‘insan gibi karar alma mekanizması olan’ yapay zeka hedefine geri dönüşün olduğunu söyledi. Gündüz, bu kapsamda yapay zekanın her türlü alanda kullanılabileceğinin de altını çizerek tanıtım günlerinde de yeni açılan bu bölüme olan rağbetin fazla olduğunu belirtti.

Muhabir: HACER CEYLAN