Chat GPT sohbet robotunun dünya genelinde tehlike barındırdığını söyleyen Rehber Öğretmeni ve Eğitim Danışmanı Feruze Meniz, bu uygulamanın insanları pasifleştirdiğinden bahsetti.

2-1-10

SANİYELER İÇERİSİNDE BİLGİ VERİYOR

Yakın dönemde bilinirliği artan Chat GPT sohbet robotunu insanların kolaya kaçmak için kullandığını söyleyen Rehber Öğretmeni ve Eğitim Danışmanı Feruze Meniz, Chat GPT sohbet robotunu kullananların çok olduğunu belirtti. Bu yapay zekâ robotunun sadece eğitim süreçlerinde değil dünya genelinde de büyük tehditler barındırdığını vurgulayan Feruze Meniz, ‘’Eğer doğru bir şekilde kontrol edilmezse, insanlar makineye olan ilgilerini kendilerini unutarak yaparlarsa, biz burada insanların makineleşmeye başladığını da görürüz. Özellikle pandemi döneminde, depremden dolayı üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi gibi süreçlerde öğrenciler bu programı kullandı. Bu öğrencinin kendisini unutmasına, kendi gelişimini durdurmasına, merakının kalmayışına, kısacası pasifleşmesine sebep olur. Daha fazla zaman ayırarak birden fazla kitaptan, makaleden, internet sitesinden araştırıp bulunabilecek bilgiler, karşımıza yapay zekâ robotu sayesinde daha kısa süre içerisinde daha özgün cümlelerle saniyeler içerisinde sunuluyor. Kişi ekstra bir araştırma zahmetine girmek istemiyor. Bunun doğurduğu sonuç tembellik süreci olarak karşımıza çıkıyor. Çocuklarda durağanlaşma, niteliksizleşme, bildiği şeyi de unutma gibi bir süreç başlıyor’’ diye konuştu.

‘KENDİ DÜŞÜNCESİ OLMAYAN GENÇ SAYISI ARTIŞTA’

Chat GPT uygulaması metinleri hazır halde verdiği için insanların metin hazırlama zahmetinden kaçtığını dile getiren Meniz, ‘’Birisine, çocuk veya yetişkin fark etmeksizin hazır bir şey verildiğinde üstüne herhangi bir araştırma yapmak istemez. Kişinin internet üzerinden tek tek bir araştırma yaptığını varsayın, belki de 8-10 tane sekmede farklı şeylerden okuyarak bilgileri derleyerek kendi cümleleriyle metne çevirmiş olması gerekir. Ki bunları aynı zamanda kitaplar da destekler. Chat GPT dediğimiz bu sohbet robotu metni hazır bir şekilde veriyor. Çocuklar da maalesef bunun gafletine çok fazla uğruyor. Şu anda en büyük tehdidimiz kendi düşüncesi olmayan gençlerin günden güne artması. Ama çocuk bu uygulamayı iyi anlamda kullanırsa aslında Chat GPT teknolojik olarak çok ileriye dönük evrilmiş bir proje. Faydası da olabilir. Ama bizim insanımız bu uygulamayı rahatlamak için kullandığından dolayı, o yönden faydalı olduğunu pek söyleyemeyiz.’’ dedi.

‘YÜZDE 100 DOĞRU BİLGİ DEĞİL’

Chat GPT sohbet robotunun sunduğu bilgilerin yüzde 100 doğru olmadığının altını çizen Meniz şunları kaydetti, ‘’Chat GPT sohbet robotuna makaleler de yüklenmiş. Yani bu uygulamada bilimsel ve sayısal veriler de var. Bu aslında bir avantaj. Ancak sonuç olarak yapay zekâ olduğu için yeri geldiğinde yanlış bilgi de verebilir. Kişi bunu sorgulamadığı için yanlış bir sonuca doğru gitmiş olacak. Bu uygulamanın verdiği bilgiler yüzde 100 doğru olamaz. Ben daha önce hem kendi hesabımdan hem arkadaşımın hesabından aynı soruyu ilettim. Gerçekten farklı metinler veriyor. Benzerlik var ama çok değil.’’

Zararı bile iş imkânı sunuyor! Zararı bile iş imkânı sunuyor!

Bu uygulamanın zararlarından kişinin yalnızca kendi iradesiyle kaçabileceğine de değinen Feruze Meniz, ‘’Ailelerin veya öğretmenlerin önlem alabileceği bir durum konusu değil. Çünkü uygulamaya ulaşmak çok kolay. Telefonu, bilgisayarı ve interneti olan herkes bu sohbet robotunu kullanabilir. Kişi doğruyu gerçekten öğrenmek, kendini geliştirmek ve hazıra kaçmamak istiyorsa, bu uygulama onun için zararlı olmaz. Kişi bu bilinçte değilse kötü sonuçları olacaktır’’ şeklinde konuştu.

2-2-10

‘AKILLI TELEFON, AKILSIZ İNSAN!’

Chat GPT sohbet robotunun beşeri sistemin yerini alacağını ve bilginin ulaşılabilirliğini kolaylaştırdığını belirten Meniz, teknolojinin ilerlemesi gerektiğini ama insanlar için bir tehdit niteliği taşımamasının doğru olacağını söyledi. Meniz, ‘’Hatta günümüzde yapay zekâ yüzünden bitmeye yüz tutmuş birçok meslek var. Geçtiğimiz günlerde okuduğum bir yazıda öğretmenlik mesleğinin yapay zekadan dolayı ilk bitecek mesleklerden olduğunu gördüm. Yapay zekanın bunu yapması demek insan gücünün devreden çıkarılması demek. İnsanların makineleşmesi dünya genelinde büyük bir tehdit. Mesela insansız hava araçları insanlar için çok büyük bir önem taşıyor. Ama olumsuz bir şey olarak da kullanılabilir. Yapay zekânın, iyi kullanılmadığı müddetçe insanları çok geride bırakacağını düşünüyorum. Telefonlar ilk çıktığında da aynı şeyleri yaşadık. O süreçte ‘’Akıllı telefon, akılsız insan’’ söylemleri çok dolaşmıştı. Bir çarpım tablosunu bile kafadan yapabilecekken hemen bir telefona ihtiyaç duyuyoruz. Kolaya kaçıyoruz. Bizim asıl hatamız burada başlıyor. Kolay hayat yaşayalım derken kendimizi yok olmaya itiyoruz. Kendimizi geliştirmek adına yapay zekayı kullanabiliriz. Yeni bir araştırma, proje veya girişimde yapay zekâ sayesinde pek çok veriye ulaşabiliyoruz. Eskiden deneme yanılma yolu aktifken, şu anda saniyeler içerisinde bilgi alabiliyoruz. Zaten yapay zekanın verdiği cevaplar da birebir kişilerin yazılarının yüklenmiş olduğu cevaplar’’ ifadelerine yer verdi.

‘ÖĞRENCİLER KOLAYA KAÇIYOR’

Gençlerin ödev yapma zahmetine girmeden kopyala yapıştır yaparak kolaya kaçtıklarını dile getiren Meniz,’’İnternet çok geniş bir saha. Ben buradan anında Amerika’ya ulaşabilirim. Şu andan belki 100 yıl öncesine kadar geri dönüp o zamanlar neler yapılmış, ne yaşanmış bu konuda bilgi sahibi olabilirim. Çocuklar sohbet robotunu bu noktada kullanırsa internet onun için iyi bir şeydir. Sadece ‘’kim ne yapmış, ne yemiş, ne içmiş’’ gibi merak unsurları gündelik hayat içerisinde kullanılırsa daha çok zararı olur. Üniversite öğrencilerimden bu programı kullandığını söyleyenler de oldu. Verilen tepki ise, ‘’Hocam çok kısa bir vakit vermişti zaten. Ben de programa girdim, yazdım. Robotun verdiği cevabı kopyala yapıştır yaptım ve tam puan aldım’’ oldu. Öğretmenler ise bu durumu fark etmiyor ve değerlendirip tam puan veriyor. Burada şu algı ortaya çıkıyor. ‘’Ben niye kendimi boşu boşuna yoruyorum ki, bana saniyeler içerisinde özgün metin çıkartan bir sohbet robotu var. Bu sayede yetiştirdim ve tam puan aldım. Bana fazla vakit kalır. Gezer, tozar, eğlenirim.’’ Bu düşünceler daha çok artıyor. Bu yüzden bu online sınavlar pek sağlıklı olmuyor’’ diye konuştu.

‘KOPYALA YAPIŞTIR YAPMAK GERİLETİYOR’

Öğrencilerin kopyala yapıştır yaparak, kelimelerin anlamını bilmeden ilerlediklerini ifade eden Meniz, ‘’Şu anda bu uygulama çok fazla duyulmuş değil. Üniversite kitlesinde daha yaygın gibi gözüküyor. Benim korkum bu sohbet robotunun lise ve ortaokul çağına da inmesi. Kitaplar raflardan kaldırıldı. Çocuklar dijital kitap okuma sürecine doğru gittiler. Onu da bıraktılar. Şimdi başka bir teknoloji çıktığında biz hiçbir çocuğa okumanın önemini aktaramayız. Çocuk sohbet robotundan aldığı cevabı okumadan direkt yapıştıra da bilir. Eminim bunu yapan çok kişi vardır. Okuduğu kelimenin anlamını bile bilmeden ödev veya makale yazılıyor. Bu da ülkemizin daha çok gerilemesine sebep olur. Eğitim anlamında bizim kendimizi daha çok ilerletmemiz gerekirken robotlaşmaya başladık. Ben bir öğretmen olarak Chat GPT sohbet robotunu çok faydalı görmüyorum. Duygu, istek yok. Tek düze bir sunum olarak düşünün bunu’’ dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Birkan Bakay