Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan bitkiler günlük beslenmemizin büyük bir çoğunluğunu oluşturur. Bir bitkide oldukça fazla sayıda vitamin ve mineral bulunabilir, ancak temel kullanımda yüksek oranda barındırdığı vitamin içeriğine göre bitkiler tercih edilir.

Vitaminler suda ve yağda çözünmelerine göre ikiye ayrılır. Yağda çözünen vitaminler A. D, E ve K vitaminleridir. Özellikle tohum yağlarında yağda çözünen vitaminler oldukça yüksek oranda bulunur. Örneğin; Üzüm çekirdeği yağı A,D, E vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Bitkisel yağların neredeyse tamamı içerisinde E vitamini bulundurur. Özellikle rüşeym yağı E vitamini içeriği yüksek olan bitkisel bir yağdır. Doğal E vitamini kaynağı olarak tercih edilebilir. C vitamini ve B grubu vitaminler suda çözünen vitaminlerdir. Bu vitaminler vücutta depo edilmez bu nedenle günlük tüketimleri gerekir. Nar yüksek miktarda C vitamini bulunduran bir diğer bitkidir. Bitkisel omega 3 bakımından oldukça zengin olan keten tohumu K ve E vitamini içerir. Yüksek oranda lif içeren badem B grubu vitaminlerini barındırır. Ceviz ve fındık gibi kabuklu yemişler B1 vitamini (tiamin) içeriği yüksek olan bitki grubudur. Mevsiminde tüketilecek domateste yüksek oranda, A, C vitamini ve folik asit bulunmaktadır.

Potasyum, magnezyum, demir, çinko gibi mineraller vücutta sentezlenmediği için dışarıdan alınması zorunludur. Bu nedenle beslenme ile günlük ihtiyacı karşılamak gerekir. Yulaf ezmesi, buğday, elma, muz yüksek magnezyum içerir. Yeşil yapraklı sebzeler, kuru erik, kuru üzüm yüksek oranda demir içerir. Kabak çekirdeği, fındık ve ceviz gibi tohumların çinko içeriği yüksektir.

Temiz içeriğe sahip bitkileri beslenmeye eklemek vitamin ve mineral ihtiyacını desteklemek için oldukça önemlidir.

Referanslar:

  1. Yrd. Doç. Dr. Gülhan Samur. VİTAMİNLER MİNERALLER VE SAĞLIĞIMIZ.  Şubat 2008, SBN : 978-975-590-243-2.
  2. Akşit, M . (2019). Vitamin, Mineral Eksikliğine Yaklaşım İlkeleri . Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi , 1 (1) , 14-39 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/estudamyenidogan/issue/46341/582346