Vücudumuzda bulunması şart olan vitaminlerin, cilt hastalıklarının giderilmesinden metabolizmanın düzenlenmesine, kan hücrelerinin yapımından kemik ve kas gelişimine kadar vücudun işleyişinde pek çok alanda görevleri olduğu için önemlidir. Vitaminler yediğimiz içtiğimiz tüm besinlerde bulunan besin öğeleridir. Vitaminler, karbon, oksijen vb. çeşitli elementlerden oluşan organik bileşiklerdir. Vücudun iyi bir şekilde çalışması için vitaminlere ihtiyaç vardır. Hareketimiz için, büyüme gelişme için, yaraların çabuk iyileşmesi, hareketlerimizin kısıtlanmaması için vitaminlere ihtiyaç duyarız. Vücudumuz, ihtiyacı olan her şeyi kendi yapar yalnızca vitaminleri kendisi yapamadığı için besinlerden, ek takviyelerden alırız. Sağlıklı beslenme için her besin öğesinden tüketmemiz gerekir. Böylelikle de tüm vitaminleri almış oluruz.

Vitamin yetersizliklerinde, kilo alma, saç dökülmesi, körlük, cilt kuruluğu, kas gelişmemesi gibi birçok olasılıklarla karşılaşılabilir. Vitamin çeşitliliği yönünden tüm besin gruplarından tüketin. Her vitamin vücutta farklı bir bölgede aktifleşerek hücrelerin korunmasına yardımcı olur. Kısıtlı beslenmelerde vücutta vitamin eksikleri elbette çıkacaktır. Vitaminlerin yiyeceklerdeki dağılımı değişiktir. Bazı yiyeceklerde birkaç çeşit vitamin varken, kiminde daha çok ya da daha az vardır. Her besin saflaştırıldığında vitamin değerleri azalırken, saklama pişirme işlemlerinde de vitamin değerlerini kaybedebiliyorlar. Her vitaminin günlük ne kadar alınması gerektiği ile ilgili birçok araştırma yapılmış hepsinin değerleri farklı alınması gerektiği ortaya konulmuştur.

Vitaminleri istediğiniz kadar alabilirsiniz yargısı yanlıştır. Vücudunuzun ihtiyacından fazla dozda vitamin kullanımı önerilmemekte olup, kullanıma dikkat edilmelidir. Fazla alınan vitaminler, baş dönmesi, mide bulantısı, dengesizlik gibi birçok olasılıklarla karşılaşılabilir. Vitaminleri kafanıza göre kullanmaktan ziyade doktor kontrolünde kullanınız. Uzman kontrolü altında düzenli ve önerilen miktarlarda almak sağlığınız açısından faydalı olacaktır.

Sağlıcakla kalın…