Sağlıklı beslenme yoluna girdiğimizde kilo vermek kilo almak her birimizin denediği yollardan bir tanesidir. Yalnız unutulan bir husus vardır. Vücutta bulunan vitamin eksikliklerini tamamlamadığınız sürece ne kadar sağlıklı da beslenip kilo verme ya da kilo alma sürecine girerseniz de başaramazsınız. Vitaminler hücrelerimizin yenilenmesi için ve enerji üretmemiz için zorunlu maddelerdir diyebiliriz. Vitaminleri vücudumuz kendi üretemediği için ya yiyeceklerden ya da ek gıda olarak aldığımız suplument tarzı takviyelerden almamız gerekir. Vitamin eksiklikleri aslında vücutta birçok tepkimeye yol açıyor. Saç dökülmesi, tırnak kırılması, baş dönmesi, deri döküntüsü daha birçok problemlerle bizi karşı karşıya bırakmaktadır. Özellikle B grubu, d vitamini, folik asit, demir ve d vitamini gibi eksiklikler kilo verimini etkilemektedir. Sağlıklı beslenmenin yanında illa ki vitamin eksikliklerinizi tamamlayın.

Vitamin eksiklikleri genetik olabilecekken, sağlıksız beslenme, güneş ışığının yetersiz alınması, emilimi etkileyen hastalıklarla ortaya çıkmaktadır.

D vitamini düzeyi genelde obez kişilerde eksik olmaktadır. Ve kilo verimi sıkıntıya girmektedir. Kullanmak için elbette ki doktor kontrolünde düzeylere bakıldıktan sonra uzmanlar tarafından başlanmalıdır. D vitamini güneş ışınları yardımıyla sentezlenir ve vücudumuzda birçok metabolik süreçte büyük öneme sahip olunduğu araştırmalarla kanıtlanmış. Yapılan araştırmalar tarafından da obezite ve fazla kilo ile yakından ilişkisi olduğu kanaatine varılmıştır. Bu nedenle D vitamini düzeylerinin tespit edilip, destek sağlanmasının önemi zayıflamak isteyen ve obezite ile mücadele eden bireyler ve sağlıklı yaşamın bir parçası olarak oldukça büyük öneme sahiptir. Genelde kısıtlı diyetler yapıldığında bu gibi vitamin eksiklikleriyle karşılaşılabiliyor.

B12 vitamini eksikliği ise, bireyde depresyon, odaklanma sorunu, bilinç kaybı, uykusuzluk ve hatta zaman zaman denge ve kansızlık sorunlarına neden olabilir.

Vücutta depolanma miktarı da düşük olan B12 vitamini içeren besinlerin çok bekletilmemesi, pişirme süresine dikkat edilmesi tavsiye edilir. Besinleri pişirme süresinin uzaması ve derecesinin yükselmesi, B12 vitamininin kaybını artırmasına yol açabilmektedir. Dengesiz, düzensiz ve yetersiz beslenildiğinde sadece vitamin eksikliği değil daha birçok hastalıklarla karşılaşılabilir.

Sağlıcakla kalın…