İnsanların temel yaşam gereksinimlerinin başında gelen beslenme ihtiyacı, sağlıklı gıda ürünleri ile sağlanmalı. Ancak tarım uygulamalarında kullanılan zirai ilaçlar dozuna dikkat edilmediğinde çeşitli hastalıklara sebep olabiliyor. Son günlerde sosyal medyada sıkça paylaşılan Dubai çikolatasının iç malzemelerinden olan Antep fıstığında aflatoksin (küf hastalığı) bulunduğu ileri sürülmüştü.
İhraç edilemeyen ürünlerin iç piyasaya iade edildiği bir diğer iddialardandı. Son olarak portakal gibi narenciye ürünlerinde de Klorpirifos (tarım ilacı) değerinin yüksek olması nedeniyle, Avrupa Birliği (AB)’nin bu ürünleri Türkiye’ye geri gönderdiği bilgisi gündeme gelmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı resmi bir açıklama yaparak, Türkiye’ye iade edilen ürünlerin imha edildiğini bildirdi.
DEPOLARDA ŞARTLAR İYİLEŞTİRİLMELİ
Kötü depolama sonucunda oluşan aflatoksin maddesinin hangi tür gıdalarda bulunduğu hakkında bilgi veren Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı ve Gıda Mühendisi Hulusi Ada, “Özellikle kötü depolanmış olan fıstık, mısır ve kuru yemişlerde bulunabilir. Depo şartlarının sıkı bir şekilde denetlenmiş olması gerekiyor. Ancak bazen şartlar iyi olsa da aflatoksin gıdalarda istemsiz şekilde ortaya çıkıyor.” diye konuştu.
MEYVEDEN TAHILA BİRÇOK ÇEŞİTTE VAR!
Narenciye çeşidi başta olmak üzere meyve ve sebzede klorpirifos maddesinin kullanıldığına dikkat çeken Ada, aynı zamanda pamuk, ayçiçeği ile tahıl ürünlerinde de bulunduğunu belirtti. Klorpirifos kullanımının 2016 yılında Türkiye'de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasaklandığının altını çizen Ada, “Bu yasak, insan sağlığı ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle getirilmişti. AB, ABD ve diğer birçok ülke de benzer şekilde bu maddeyi yasaklamıştır. Ancak Türkiye'de yasaklanmasına rağmen piyasadan tamamen toplanmadığını görüyoruz.” şeklinde konuştu.
HİJYENE DİKKAT EDİLMELİ
Tüketicilere uyarılarda bulunan Ada, meyve ve sebzelerin tüketilmeden önce bolca yıkanması gerektiğini söyledi. Kabuklu yemişlerin ise dış kısmının soyularak bertaraf edilebileceğini ifade eden Ada, ayrıca bu zirai ilaçların ısıya dayanıklı olduğunu da sözlerine ekledi.