Muhafazakarlığıyla bilinen ve onlarca alimin yetiştiği ya da bir süre konakladığı bir şehir olarak kendine has bir maneviyata sahip olan Konya, ne yazık ki bazı söylentiler doğrultusunda uzun yıllar bu yönlerinin yanı sıra alkol tüketiminin de en fazla olduğu iller arasında olduğu algısıyla karşı karşıya kaldı. Alkol tüketiminin fazla olduğu bilgisi, şehre çamur atmak isteyenlerin ilk başvurduğu söylemlerin başında gelse de veriler bu söylemleri adeta çürütür nitelikte! Ayrıca bazı kişilere göre ise Konya’nın alkol tüketiminde ilk sırada olduğunun düşünülmesinin nedeni, hammaddesi alkol olması sebebiyle kolonya ve esans sanayisinin şehirde oldukça gelişmiş olması.
TADB VERİLERİNE GÖRE SATIŞ NOKTASI SAYISI DÜŞÜK!
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu’nun 2021 yılında yayımlandığı Tarım ve Dış Ticaret Ekosistemi Açısından Değerlendirmesinde yayımlanan Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı (TADB) verilerine göre, 2020 yılı itibariyle ülke genelinde 45 binden fazla satış noktası bulunan yerler sıralamasına göre Konya, 10 ile 50 satış noktası bulunan şehirler arasında yer aldı.
ÜZÜM VE ARPA ÜRETİLİYOR ANCAK ÜRETİM TESİSİ YOK
Üzümün en çok üretildiği şehirlerin arasında yer alan Konya’da şaraplık üzüm üretiminin ve şarap üretim tesisinin olmadığı kayıtlara geçti. Ayrıca tarımın başşehri olması sebebiyle Konya, bazı içkilerin ham maddesi olarak kullanılan arpa üretiminde birinci sırada. Bu sebeple de içki tüketimi noktasında kafa karışıklıklarına neden olan şehirde, arpadan yapılan içki üretim tesisi de bulunmadığı kayıtlara geçmiş.
81 İLDEN 63. SIRADA
Türkiye’de en çok alkol tüketilen bölgeler listesinde ilk sırada Batı Marmara var. Ege Bölgesi, Batı Marmara’dan hemen sonra gelerek listenin ikinci sırasına yer alıyor. En az alkol tüketen bölgeler ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Orta Anadolu Bölgesi şeklinde. Konya'daki alkol tüketimi ise sanılanın aksine oldukça düşük bir seviyede. Bazı kaynaklarda geçen verilere göre en çok alkol tüketilen iller listesinde Konya 63'üncü sırada yer alıyor.