Sevgi ve hoşgörü diyarı Konya, Hz Mevlâna'nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında 7-17 Aralık tarihleri arasında yerli ve yabancı turistleri ağırladı. Adeta Konya ve Hz. Mevlâna yeniden gündeme geldi. Son dönemlerde “Kardeşlik Vakti”, “Selam Vakti”, “Birlik Vakti” temaları ile düzenlenen programlar bu yıl “Vefa Vakti” teması ile ele alındı. Törenleri her yıl ayrı bir tema ile icra etmek çok iyi bir fikir. Bu konuda emeği geçenlere teşekkür ederim.

Törenlerin başlangıç programına Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılması da oldukça güzeldi. Özellikle Konya’daki etkinliklerin duyurulması anlamında Ahmet Özhan ile Habertürk TV'de Veyis Ateş tarafından hazırlanan “Büyük Sorular” programında Hz. Mevlâna ve Konya oldukça güzel dile getirildi. Mevlâna Müzesi’nin çeşitli görüntüleri Konya’da yapılan bu program aracılığıyla dünyanın farklı noktalarındaki izleyicilere aktarıldı.

Yine Radyo Viva programcıları Doğan Canlı, Füsun Tuncer ve Duygu Kurtez tarafından Mevlâna Meydanı ve Mevlâna Kültür Merkezi'nden yapılan canlı yayınlar sayesinde etkinlikler dünyaya aktarıldı. Kıymetli programcılarımıza Konya’nın tanıtımı ve Hz. Mevlâna'nın mesajlarının aktarılması noktasında verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ederim.

Törenler boyunca Konya’mızın tanıtımı için çok önemli bir alan olan sosyal medya konusunda farkındalık sağlayan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'a, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Bilgiç’e, Basın Müdürü Cemil Anıl Doğan’a ve bu güzel çalışmaların hazırlamasında emeği geçenlere teşekkür ederim. Yine Hz. Mevlâna ve Şems-i Tebrizî'nin buluşmasını anlatan 30 bölümlük “Mihrimah Karatay” adlı çizgi film ile ilk defa sosyal medyada hayata geçirerek farkındalık sağlayan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ve Karatay Belediyesi Basın Müdürü Kemalettin Nokta’ya da teşekkür ediyorum. Ayrıca bu güzel çizgi filmi hazırlayan ekibi de tebrik ediyorum. Karatay Belediyesi yine her yıl olduğu gibi bu yıl da Mevlâna Kültür Merkezi’nin önünde törenlere katılan misafirlere salep ikram etti. Konya’nın misafirlerine yaptığı bu ikramdan dolayı Karatay Belediyesi yetkililerini ve bu organizasyona emek veren Karatay Belediyesi çalışanlarını da yürekten kutluyorum. Yine Mevlâna’yı anma günleri boyunca sosyal medyayı aktif kullandıkları için Selçuklu Belediyesi’ne ve Meram Belediyesi’ne de teşekkür ederim.

Törenlerin organizasyonunu yapan başta İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar olmak üzere emeği geçen tüm ekibini tebrik ediyorum. Törenlerin başarılı ve kusursuz geçmesi için büyük emek sarf ettiler. Özellikle Mevlâna Kültür Merkezi fuaye alanında kurulan stantlarda unutulmaya yüz tutmuş sanatları icra eden sanatçıları yerli ve yabancı turistlerle buluşturdular. Bu stantlar törenlere renk kattı. Geçtiğimiz yıllarda sanatçılarımız bu alanın ortasına kurulan bir platformda workshop olarak sanatlarını tanıtıyorlardı. Bu uygulama oldukça güzeldi. Keşke bu uygulama bu yıl da devam etseydi. Yine geçtiğimiz yıllarda aktif olarak kullanılan Şeb-i Arus’un resmî sosyal medya sayfalarında bu yıl sadece günün programı paylaşıldı. Bu hesaplar özellikle sahada yapılan canlı yayınlar ve özgün içeriklerle daha da aktif kullanılabilirdi. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu yönde gerekli çalışmalar yapılır. Ben yapılacağına da inanıyorum.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri bir konuda daha teşekkürü hakketiyor. Yine son yıllarda Mevlâna Meydanı’nda kurulan çadırda “Türbeönü Buluşmaları” adıyla düzenlenen ve gece yarısına kadar devam eden ve yediden yetmişe çok farklı kültürlerden insanı buluşturan toplantılar da çok önemli. Adeta burası Hz. Mevlâna için gelenlerin bir buluşma noktası gibi oldu. Ayrıca çadırın Hz. Mevlâna’nın türbesinin hemen yanı başında olması da yapılan hizmete ayrı bir anlam kattı. Bu arada çadırın yan tarafında çeşitli ikramlarda bulunan otellerimize de bu misafirperverliklerinden dolayı ayrıca teşekkür ediyoruz.

Yine 40 yıldan bu yana Hz. Mevlâna’ya hizmet eden Ahmet Özhan ile bir ropartaj yaptık. Ropartajımız Konya’da ses getirdi. Konya Yenigün gazetemize röpartaj veren Ahmet Özhan'a çok teşekkür ederim. Sonuç olarak Hz. Mevlâna hayatı Konya’da geçen ve türbesi Konya’da olan bir âlimdir. Konya’da yaşayan herkes Hz. Mevlâna’yı anma törenleri için elinden geleni yapmalıdır. Elbette Hz. Mevlâna herkese hitap ediyor ama özellikle Şeb-i Arus törenleri sadece Konya’da yapılmalı.