Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından özel diş poliklinikleri ve muayenehanelerinde tedavilerin reçeteler dahil karşılanmaması, vatandaşın hizmete erişimini kısıtlarken vatandaşlar özel kliniklerde hizmet aldıkları diş tedavilerinin en azından bir kısmının karşılanmasını talep ediyor. Diş tedavilerinde vatandaşın ve diş hekimlerinin yaşadığı sorunlara Konya Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Mete Algen dikkat çekti.
‘5 YIL SONRA İKİ KATINA ÇIKACAK’
Algen, son yıllarda gereğinden fazla diş hekimliği fakültesi açılması, kontenjanların artırılması ve çok fazla mezun olmasının da diş hekimliği üzerinden yaşanan sorunlardan en büyüğü olduğunu ifade etti. Algen, konuyla ilgili, “Ülkemizde çalışmayan meslektaşlarımızı da dahil ettiğimizde yaklaşık 55 bin diş hekiminin olduğunu biliyoruz; yaklaşık bu sayı kadar da okuyan üniversiteli meslektaşlarımız var. Yani en geç 5 yıl sonra bu sayının iki katına çıkacağı aşikâr! Bu sayı her geçen yıl fakülte sayısının da artmasıyla daha da fazla artıyor. Bu gidişatın yönü, en kısa sürede değiştirilmezse diş hekimliği, çok fazla mezun ve işsizin olduğu bir bölüm haline gelecek. Çok fazla mezun olması genç meslektaşlarımızı, diş hekimi olmayan ve hekimlik hassasiyeti olmayan kurumlara mahkum etmektedir.” diye konuştu.
‘KLİNİK AÇMAK İSTEYEN DE AÇAMIYOR!’
Devlet kurumlarında kendisine yer bulamayan diş hekimlerinin, özel hastane ve kliniklerde çalıştığını; maddi gücü doğrultusunda ise kendi kliniğini açabildiğini ifade eden Algen, klinik açma maliyetlerinin çok yüksek olmasının yanı sıra bürokratik sorunların bu süreci, psikolojik olarak yıpratıcı bir hale getirdiğini belirtti. Algen, “Yeni çıkan mevzuatlarda birçok şeyin oturması zaman almakta, klinikler ve muayenehaneler açılamaz hale gelmektedir. Örneğin, 2022 yılında çıkan bir yasada Deprem Güvenlik Raporu istenmiştir. Sadece diş hekimlerinden istenen bu belgenin ne olduğu tartışmalara yol açmış aylarca poliklinik ve muayenehane açılamamıştır. Şimdilik ve muayenehaneler için çözülmüş gibi olsa da bu belgenin sadece diş hekimlerinden istenilmesi akıl alır bir durum değildir.” diye konuştu.
‘HEKİMLERİ CEZALANDIRMAK YERİNE SAHTELERİ BULUNSUN!’
Denetlemelerde hasta sağlığı ve malzeme kalitesini etkilemeyen pek çok noktada haksız ve orantısız cezaya maruz kaldıklarını da belirten Algen, “Yaka kartını takmadığı için 100 bin TL gibi afaki cezalarla mağdur edilen meslektaşlarımız var” diyerek bu tür denetimlerden ziyade sahte diş hekimlerinin bulunması amacıyla denetimler yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Algen, sahte diş hekimliğinin; resmi belge olmaksızın yapılabileceği gibi, diş hekimlerinin mesleği ticarete dönüştürmek ya da diplomayı kötüye kullanması sonucu yapılabildiğine işaret etti. Konuyla ilgili konuşan Algen, “Diplomasıyla işyeri açtığı halde sahte hekim çalıştıran ya da parasıyla diploma bulup yine doktor olmayan birçok kişi bu mesleği yapıyor.” dedi; bu konuda denetimlerin yetersiz kaldığı, vatandaşın da duyarsız olduğunu söyledi.
‘PANDEMİ DÖNEMİNİN EN TEHLİKELİ MESLEKLERİNDEN BİRİYDİ’
Diş sağlığının ciddiye alınması gereken bir husus olduğunu ifade ederken, sahte diş hekimleri dolayısıyla kişi sağlığının tehlike altına girebileceğinin altını çizen Algen, pandemi döneminin buna bir örnek olduğunu söyledi. Algen, konuyla ilgili ise şunları söyledi: “Pandemi döneminde en fazla tahdit altında olan mesleklerin, paramedik ve diş hekimleri olduğu istatistiklerle belirlendi. Bu sebeple sahte diş hekimleri ve kullandığı malzemeler nedeniyle kişi bulaşana maruz kalabilir. Sağlığından, dişlerinden ve parasından olabilir.”
‘TÜM SORUNLARIN ORTADAN KALKTIĞI BİR 22 KASIM DİLİYORUM’
Sağlıkta şiddet olaylarının da henüz son bulmadığına dikkat çeken Algen, her türlü şiddete karşı oldukları gibi sağlık alanındaki şiddete de karşı olduklarını; gerekli tedbirlerin bir an önce uygulamaya alınması gerektiğini söyledi. Algen, tüm sorunların ortadan kalktığı bir 22 Kasım dileyerek, tüm meslektaşlarının 22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü’nü kutladı.