Doğduğu, büyüdüğü, yiyecek aş bulduğu topraklara karşı insan sevgi besler. Zaman içerisinde saygı değer kazanarak ortaya vatanseverlik çıkar. Yaşadığı vatan topraklarında özgürce konuşabilmek, yaşamını devam ettirebilmek, ana dilini konuşabilmek değerlidir. Birlik ve beraberlik içerisinde yaşanan vatan topraklarında insan sevgi duyar.

Geçmişten günümüze vatan topraklarının bağımsızlığının kazanılması için milyonlarca şehit verildi. Atalarımız, annelerimiz vatan için canları pahasına mücadele etti. Düşman işgalinde olan illeri kurtarmışlar, bizlere özgürlük getirmişlerdir. Bizler için canlarını veren atalarımızın hikayelerine şahit olmak vatanımıza olan aşkımızı bir kez daha gözler önüne seriyor. Yüce makama ulaşan şehitlerimiz sayesinde evimizde huzurla uyuyor yaşamımızı sürdürüyoruz. Bugün bizlerde hayatımızı özgür şekilde devam ettiriyorsak vatanımız sayesindedir.

Hep vatan sevgisinden bahsederiz. Peki, vatana saygı nedir, vatana nasıl saygı duyulur hiç düşündünüz mü? Yeri geldiğinde vatanımızı öve öve bitiremez, onu çok sevdiğimizi, onun için canımızı bile vereceğimizi söyleriz. Vatan, millet, bayrak sevgisiyle yanıp tutuşuruz. Peki, gerçekten bu söylediklerimize uygun bir şekilde davranıyor muyuz? Vatanımızı kalkındırmak, onu daha ilerilere taşımak için elimizden geleni yapıyor muyuz?      Bana sorarsanız, maalesef içimizdeki vatan sevgisinin karşılığını tam anlamıyla dolduramıyoruz. Çünkü millet olarak tembelliğe, vurdumduymazlığa doğru gidiyoruz. Bir kere vatanını gerçekten seven biri çalışkan olur, başarılı olur. Oysa çalışkanlık artık bizim çok uzağımızda. Bir ülkeyi kalkındıracak, onu geliştirecek olanlar yeni nesillerdir. Maalesef bizim yeni nesillerimiz bunu başarmak için pek bir çaba sarf etmiyor. Derslerine önem vermiyor. Derslerine önem vermeyince de iyi bir eğitim hayatı geçiremiyor ve bilgi birikimi sahibi olamıyor. Bu da yeni buluşlar yapmayı önlüyor. Halbuki bir ülkeyi zenginleştiren yeni buluşlardır.  Eğer vatanı gerçekten seviyorsanız onun için bir şeyler de yapmalısınız. Özellikle öğrenciler ders çalışmalı, kendilerini her yönden geliştirmelidir. Dünyanın en başarılı ilk beş yüz üniversitesi sayılıyor, ilk sıralara bakıyoruz, bir tane bile Türk üniversitesi yok. Oysa bir milletin kalkınmışlığı, eğitim seviyesiyle ölçülür.     Vatanımıza saygı duymadığımızı gösteren bir diğer husus da sokakların, ormanların, deniz kıyılarının pislik içinde olması. Vatanını seven biri vatanını böylesine kirletir mi? İnsanlar pikniğe gidiyor, çöplerini, pisliklerini orada bırakıp dönüyor. Sokaklarda çöplerden geçilmiyor. İnsanların oturup uzandığı kumsallar bile sigara izmaritleri, abur cubur çöpleri ile dolu.      Dememiz o ki vatanı sevmek onu her yönüyle korumaktır. Sadece güzel şiirlerle, sözlerle vatan sevilmez. Vatanını seven onu temiz tutar, ağaçlarını yok etmez, denizlerini kirletmez. Ne iş yapıyorsa en iyisini yapar. Eğer siz de vatanınızı gerçekten seviyor ona saygı duyuyorsanız onu her yönüyle koruyun.

Kişinin doğduğu ve büyüdüğü topraklara, orada yaşayan insanlara duyduğu sevgi ve saygı dolayısıyla ortaya çıkan duyguya vatanseverlik denir. Kişinin vatanını ve milletini sevmesi en büyük erdemdir. Çünkü üzerinde yaşadığı topraklar ve aynı millete mensup insanlar, birlik ve beraberlik içerisinde yaşadıkları zaman o ülkede huzur ve güven ortamı tesis edilmiş olur. Kişiler vatanseverlik duyguları sayesinde gerektiği zamanı vatanı için ölmeye bile hazırdır. Zaten vatanı uğruna canını ortaya koyanlara da şehit denilmektedir. Şehitlik ise dinimizde en büyük makamlardan biridir. Geçmişten günümüze yüzbinlerce polis, asker ve memur şehitlik mertebesine ulaşarak vatanımız uğruna hayatlarını ortaya koymuş, ülkemizin daha iyi yerlere gelmesi ve düşmanlar tarafından işgal edilmemesi uğruna şehit olmuşlardır. Bu yüce makama ulaşan şehitlerimiz sayesinde bugün bizler rahat bir şekilde hayatımızı devam ettirebiliyoruz. Bizler böyle insanların torunlarıyız. Dolayısıyla onlara layık bir birey olarak yaşamalı ve onlar kadar biz de vatanseverlik duygularını yüreğimizde samimi bir şekilde hissetmeliyiz. Bu vatan hepimizin. İleride vatanımız tehlikeye düştüğü zaman bizler de atalarımızın yaptığı gibi bir an bile düşünmeden canımızı ortaya koyabilmeliyiz. Vatanseverliğin gereği budur.