Vadinin epelekleri

Abone Ol

Türkiye'nin nüfusu itibariyle en büyük ilçelerinden biri olan, hatta bununla da sınırlı kalmayıp, birçok ilden dahi büyük bir nüfusa sahip olan Selçuklu, Konya'nın yeni yaşam alanlarını imara açıyor diyebiliriz...

Şehircilik anlamında altyapı sorunu belki de en az olan ilçe Selçuklu'dur...

Her ne kadar Büyükşehir Yasası ile birlikte Büyükşehir ve merkez diğer ilçelerin hizmet sınırları daha geniş bir alana ulaşmış olsa da Selçuklu bu noktada da diğerlerinden biraz daha şanslı gibi duruyor.

Türkiye'nin il merkezine en uzak ikinci yerleşim yerinin Mersin'in Anamur'undan sonra Karatay'ın Çeltik mahallesi olduğunu öğrenince ben şaşırmıştım. Karatay'ın daha geniş bir alana yayılıp, merkezden uzak yerleşim yerlerinin olması hizmet maliyetlerini artırıyor.

Diğer taraftan Meram'ın neredeyse yarısı sit alanları ve yeşil alanlardan ibaret. Meram'ın yeşil bir dokusu var. Bu yeşil dokuyu zedelemeden yatırım ve hizmet üretmek gerekiyor. Bu anlamda bazı yatırımları Meram'a yapmak da uygun görülmemiş olabiliyor.

Mesela yeni stadyumun Selçuklu ilçesi sınırlarında yapılmış olması... Bu, tamamen Selçuklu'nun ulaşım ve benzeri altyapı imkanlarının diğer ilçelerden daha iyi konumda olmasından ve arazi yapısı itibariyle de en uygun bölgelerin Selçuklu ilçesi sınırlarında olmasından kaynaklanıyor.

Selçuklu'yu diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerinden biri de nüfusuna paralel olarak gelirinin de bir hayli yüksek olması.

'Zenginlik başa bela'derler ya. Selçuklu'da yaşayanlar da Selçuklu'dan daha büyük yatırımlar, daha vizyoner projeler bekliyor.   

Bu gelir de vatandaşa farklı alanlarda hizmet olarak geri dönüyor.

Bu hizmetlerden biri de Kelebekler Vadisi ve Aşkın Kanatları Müzesi...

Çok konuşuldu. Üzerinde çok şey tartışıldı. Ölü bir yatırım olduğu dahi iddia edildi.

Bunlar Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın kulağına gitmiş olacak ki, dün Konya basınına Kelebekler Vadisi'ni ve Aşkın Kanatları Müzesi'nin son halini gezdirdi.

Park neredeyse tamamlanmış. Konya'nın en büyük parklarından biri olacakmış. Parkın bir ucu 500 Evler olarak bilinen Selahaddin Eyyubi Mahallesi'nde, diğer ucu Yeni Büyükşehir Stadyumu'nun yakınlarında...

Konya tabiriyle 'epeleklerin uçuşacağı' Aşkın Kanatları Müzesi'ni gezdiğimizde ise henüz aşkın kanatlanamadığını gördük. Ancak çalışmalar büyük bir hızla ilerliyor. Başkan Altay'ın söylediğine göre en geç Mayıs ayının ortalarında Aşkın Kanatları Müzesi tamamlanarak hizmete açılacakmış.

Okullarda eğitim öğretim süresi bitmeden parkı hizmete açmak istiyorlar.

Yine başkanın söylediğine göre burası ölü bir yatırım olmaktan ziyade uç bir proje. Kolay kolay cesaret edilemeyecek ancak, Türkiye'ye örnek olabilecek bir proje.

Konya'nın turizmine katkı sağlayacak, Konya'ya gelen turistlerin burada konaklamasında da etki edebilecek bir proje.

Bir kelebeğin o kısacak ömrünü tüm ayrıntıları ile izleyebilmenin bir ayrıcalık olacağını anladım Başkan'ın söylemlerinden.

İnşallah dediği gibi olur. Büyük paralar dökülmüş çünkü. 50 milyon TL gibi dev bir bütçeden bahsediliyor. Birçok ilin dahi altından kalkamayacağı bir yüktür bu. Selçuklu Belediyesi'nin parasal yönden pek bir sorununun olmaması bu tür uç projelere itmiş sanki Uğur İbrahim Altay'ı...

Mayıs ayında baharla birlikte, çiçeklerin açtığı böceklerin uçuştuğu bir dönemde Aşkın Kanatları Müzesi'nde envaı türdeki epelekler uçacakmış.

Bu tarihi bir yere not edin. Ben ettim. Günü gelir de açılmazsa, 'Hani aşkın kanatları takılmadı, kelebekler uçmadı' deriz.

İnşallah bunu söyleme fırsatımız olmaz.

Mesnevi'den:

“Kardeş, inciyi sedefin içinde ara. Sanatı da ehlinden iste.”