23 senedir çaycılık yapıyor! 23 senedir çaycılık yapıyor!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şubesi, meslek örgütlerinin kuruluşunun 69 yılını, düzenlediği dayanışma etkinliği ile kutladı. Bir otelde düzenlenen programda meslekte 60, 50, 40 ve 25 yılı dolduran inşaat mühendislerine plaket ve onur belgeleri takdim edildi. Düzenlenen programa Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Rektör Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, KTÜN Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köken, KTÜN İnşaat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kamanlı, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ali Sinan Soğancı, İMO Konya önceki dönem şube başkanları, TMMOB bağlı oda başkanları ile çok sayıda akademisyen ve İnşaat Mühendisi katıldı.

5-2-80

‘İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ KURUCU MÜHENDİSLİK ALANLARININ BAŞINDA GELMEKTEDİR’

Düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan İMO Konya Şube Başkanı İlker Atalay, İnşaat mühendisliğinin kurucu mühendislik alanlarının başında gelmekte olduğunu ifade ederek şunları söyledi, “İnşaat mühendisliği kurucu mühendislik alanlarının başında gelmektedir, bu bağlamda evrensel bir meslektir. Kendilerine emanet edilen dünyada, sürdürülebilir bir yaşam kalitesini artırmak amacıyla mesleki bir yetkinlik, etik bir anlayış ve geniş bir işbirliği içerisinde bir bilen olmak durumundadırlar. İnşaat mühendisliği, insanların ihtiyaç duyduğu her yapıyı farklı malzeme ve tasarımlarla bir araya getirip düşünceyi eyleme dönüştüren bir meslektir. İnşaat mühendisleri de bir uygarlık kurucusu ve geliştiricisidirler. Dünyanın herhangi bir yerindeki doğal ve ekolojik değerlerin bozulması yerel düzeyde kalmıyor, tüm insanlığı etkiliyor. Sürdürülebilir bir planlama ile sürdürülebilir bir çevrenin oluşturulması, hizmet sürecimizin ana halkası olarak bizleri şekillendiriyor. Artan toplumsal gereksinmeler çerçevesinde; yeni ve çağdaş tekniklere dayalı hizmet sunumunu sağlamak gerekiyor. Can ve mal güvenliğini sağlayan bir mesleğin insanlarıyız. Bu nedenle yanlış uygulamaları önlemek amacıyla üyelerimize kendilerini geliştirme olanaklarının sunulması gerekiyor.  Bu bağlamda görevimiz inşaat mühendislerini ve mesleğimizi hep birlikte yaşamış olduğumuz sorunlardan kurtarmaktır. Mesleğimizin toplumdaki yerini ve etkinliğini yükseltmektir. Siz değerli meslektaşlarımıza da önemli görevler düşmektedir. Yeterli ölçüde tecrübemiz ve bilgi birikimimiz var. Mesleğimizin yol haritasını belirleme gücüne sahip bir mesleğin insanları olarak uzun bir geleceği şimdiden planlamak ve bir yol haritası oluşturmak gerekiyor.”

5-1-75

‘PLANLAYICI, TASARIMCI, UYGULAYICI VE DENETLEYİCİ BİR MESLEĞİMİZ VAR’

Planlayıcı, tasarımcı, uygulayıcı ve denetleyici bir meslekleri olduğunu ifade eden İMO Konya Başkanı Atalay, “Planlayıcı, tasarımcı, uygulayıcı ve denetleyici bir mesleğimiz var. Toplumun sosyal, çevresel ve ekonomik motoruyuz.  Ülkemizin ve dünyanın nüfusu giderek çoğalıyor. Bu duruma paralel olarak bilgi üretimi de hızlı bir şekilde artıyor. İnşaat Mühendisleri Odası inşaat mühendisliği alanında bulunan gelişmeleri ülke ölçeğinde yaygınlaştırarak; meslek içi eğitim seminerleri, kursları, kongreler, konferanslar ve sempozyumlar düzenliyor. Programladığımız ve yapmaya başladığımız çalıştaylardan önemli sonuçların çıkacağına inanıyoruz.” dedi.

5-3-80

‘MESLEĞİMİZ İÇİN ODAMIZ YOĞUN FAALİYETLERDE BULUNDU’

Odalarının sadece afetlere değil, aynı zamanda kentleşme, çevre, ulaşım, enerji, su, atık, iklim değişikliği gibi pek çok konuya da duyarlı ve ilgili bir kurum olarak faaliyet gösterdiğini ifade eden Atalay konuşmasını şöyle bitirdi, “Odamızın 69 yıllık tarihinde, birçok deprem, sel, yangın, heyelan gibi doğal afetlerle karşılaştık. Bu afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Bu afetler, bize inşaat mühendisliğinin ne kadar önemli ve hayati bir meslek olduğunu bir kez daha gösterdi. Odamız, bu afetlerin ardından, hasar tespiti, onarım, yıkım, yeniden yapılandırma gibi çalışmalarda aktif rol oynadı. Ayrıca, afetlere karşı önleyici ve hazırlayıcı tedbirler almak, afet yönetimi ve risk azaltma stratejileri geliştirmek, afet bilinci ve kültürü oluşturmak için de çeşitli projeler, eğitimler, seminerler, kampanyalar düzenledi. Odamız, sadece afetlere değil, aynı zamanda kentleşme, çevre, ulaşım, enerji, su, atık, iklim değişikliği gibi pek çok konuya da duyarlı ve ilgili bir kurum olarak faaliyet gösterdi. Odamız, bu konularda da bilimsel araştırmalar, teknik raporlar, öneri ve görüşler, politika ve planlar üretti. Odamız, ayrıca, inşaat mühendisliği mesleğinin gelişimi, tanıtımı, itibarı ve kalitesi için de çalıştı. Odamız, meslektaşlarımızın mesleki yeterlilik, etik, standart, belgeleme, akreditasyon gibi konularda bilinçli, donanımlı ve güncel olmalarını sağlamak için eğitim, sınav, denetim, rehberlik gibi hizmetler sundu. Mesleğinde 25,40,50 ve 60.yılını doldurmuş değerli meslektaşlarım; Bu güne kadar yapmış olduğunuz hizmetler nedeniyle sizlere çok teşekkür ediyoruz.  İnsana, toplumsal hayata ve mesleğimize hizmet eden tüm meslektaşlarımıza ve kıymetli ailelerine bundan sonraki yaşamlarında sağlık ve esenlikler diliyor, 19 Aralık İnşaat Mühendisleri Gününüzü kutluyorum.”  Protokol üyelerinin ve önceki dönem Şube Başkanlarının konuşmalarının ardından İnşaat Mühendisliği Mesleğinde 25, 40,50 ve 60.yılını dolduran oda üyelerine plaket takdim edildi.

5-5-78

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Birkan Bakay