Kadınların fiziksel olarak rahatsız edici bir durumla karşılaşmasalar da, ilerleyen dönemlerde idrar kaçırma ya da doğum sonrası rahim sarkması gibi olası komplikasyonlarla karşılaşabileceğini, genital estetik olarak adlandırılan işlemlerin çoğunun yalnızca görsel nedenlerden dolayı değil, genel sağlık ve cinsel sağlık açısından da bir ihtiyaç sonucu yapıldığını kaydeden Medicana Konya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nil Okur, genital estetikte kişiye uygun tedavi seçiminin önemini vurguladı.
Genital estetik ve tedavi seçenekleri
Kadınların genital bölgelerinde olan olumsuz farklılıkların doğuştan olabileceği gibi zaman içerisinde de görülebileceğini, çoğu kadının sağlık açısından rahatsız olduğunu ifade eden Op. Dr. Nil Okur, “Genital estetik uygulamaları halen değişip gelişmektedir. Aynı hastaya farklı tedavi seçenekleri sunulmaktadır. Kişinin yaşına, beklentilerine göre bir ya da daha fazla işlem kombine bir şekilde uygulanmaktadır. Genital rahatsızlıklarda kişiye uygun tedavi seçilmelidir” dedi.
Hastaya en uygun olan tedavinin uygulanması gerektiğini ifade eden Op. Dr. Nil Okur başlıca genital estetik işlemlerini şu şekilde sıraladı:
“Doğuştan ve gelişim sırasında oluşan genital farklılıklar vardır. Bunlar vulvar polipler, labial asimetri, dış genital bölgedeki nevusler, travmatik genital farklılıklardır. Bu hastalara perineoplasti - labioplasti (iç dudak estetiği) yapılabilir. Perine (dış genital bölge) polip alınması, nevus alınması, labioplasti ile düzelir. Sistosel mesanenin vajen ön duvarı ile birlikte dışarıya doğru fıtıklaşmasıdır. Bu hastalara vajinoplasti (vajina daraltma) yapılır. Bu operasyonda mesanenin fıtıklaşan, incelen vajene komşu duvarı onarılır. Beraberinde uterusun sarkması da varsa tekrar doğal yerine asılır. Tüm vajen oluğu doğal olması gereken kadar daraltılır. Rektosel, rektumun vajen arka duvarı ile birlikte dışarıya doğru fıtıklaşmasıdır. Yine bu hastalara vajinoplasti yapılır. Yine vajinal olarak fıtıklaşan rektumun vajene olan komşuluğu onarılır. Fıtıklaşan alan desteklenir. Yine tüm vajen oluğu daraltılır. Dış genital bölgenin doğuma bağlı yırtıklar nedeni ile kötü iyileşmesi durumunda perineoplasti işlemi yapılır. Perinede izlenen tüm skar dokusu alınıp eski ve olması gereken doğal haline kavuşturulur. Rahim sarkması yani uterus prolapsususu, rahimin dış genital bölgeye doğru sarkma durumudur. Daha çok ileri yaşla birlikte rahim tamamı ile genital bölgede dışarıdan görünür haldedir. Gereken hastalarda rahim tamamı ile alınır ve düzeltici operasyon yapılır. İdrar kaçırma mesaneyi kontrol edilemediği zamanlarda meydana gelir. Vajinal ya da karın içerisinden olabilecek müdahaleler ile mesane boynu, olması gereken açıya kavuşturulur. Yaşlanma, kilo kaybı, sigara tiryakiliği gibi sebeplerle dış genital bölgede zayıflama buruşma hali olabilir. Özellikle vulvada dış dudaklarda oluşan yağ dokusu kaybı kişinin kendi yağ dokusu ya da sentetik dolgu materyalleri ile dolgunlaştırılır. Özellikle menapozal dönemde vajinal dokuda östrojen kaybına bağlı olarak vajinal kuruluk, cinsel hazda azalma, enfeksiyonlara hassasiyet sık görülmektedir. Vajına ve klitorise uygulanan iyileştirici müdahaleler yapılabilir. PRP, G-shot, O-shot uygulamaları hastaya vajinal yoldan uygulanır. Vajenin kan akımını, elastikiyetini arttırmaya yönelik müdahalelerdir.”