Bir tarafımız çok uyanık, diğer tarafımız ileri düzeyde saf bizim...

Kandırmak da çok kolay, kandırılmak da...

Biri el açsın, aman dilesin, hemen yardıma koşarız. Ardını astarını araştırmaya bile fırsat bırakmaz kimileri... Hemen yapışır yakamıza ve çırptıkça daha çok sıkar ümüğümüzü...

Bazıları bu işi kurumsala dökmüştür. Kocaman kocaman şirketler kurmuştur. Büyük reklam bütçeleri ayırarak önce kendisinin güzel bir tanıtımını yapar. Sonra da dolandırıp ortadan kaçar...

Kimileri de vardır ki, yaptığı yapacaklarının teminatıdır. 

Dolandırıcılığı kurumsal bir zemine oturtup yaparlar bu işi.

Bankalar bu işin en büyük üstatlarıdır. Bankaların hışmına uğramayan neredeyse kalmamıştır. 

Bunun yanında bankaların da ismini kullanarak dolandıranlar mevcut. Bu günlerde cep telefonlarına gönderilen bir mesajla veya kısa bir telefon konuşmasıyla x bankasının adı kullanılarak yapılan büyük vurgunları sık sık duyuyoruz. 

Sözde bankadan arayan bu kişiler, 'Hesabınızdan yüklü bir miktarda para çekildi. Güvenliğiniz için banka hesap numaranızı veya kredi kartı numaranızı vermeniz gerekiyor' diyerek başladıkları konuşmanın sonunda, muhataplarının cebindeki, hesabındaki son kuruşa kadar alıyor. Bununla da kalmayıp milyar milyar borçlandırabiliyor. 

Başlıkta da belirttiğimiz gibi dolandırıcıya yöntem mi yok?

Yeter ki saf tarafımızdan yakalayıversinler...

Bir başka dolandırıcılık yöntemi daha türedi son günlerde.

Yakın bir arkadaşınızın veya sosyal ortamda arkadaş olup da tanımadığınız insanların hesaplarını hackleyerek başlıyorlar işe. 

Sonrasında kısa ama samimi bir sohbet gelişiyor. 

'Kardeşim nasılsın, görüşemiyoruz uzun zamandır. Nerelerdesin, ne yapıyorsun?' gibi sorularla önce nabzınızı bir yokluyorlar. 

Bu kısa giriş ve yoklamanın ardından oyunun gelişme bölümüne geçiliyor. 

Falanca yerden bana TL kullanmam için TL, dakika, internet hakkı verdiler. Bu opsiyonluymuş, bir başkası da kullanabiliyormuş. Numaran da bende yok. Ver numaranı da sana gönderiyim diyorlar. 

Numaranızı verdiğiniz anda, sizin telefon numaranız üzerinden yola çıkarak sizinle ilgili birçok şeye ulaşabiliyorlar. 

Aynı yöntemi kredi kartı ve banka kartı kullanarak yapanlar da var. Onlara bulaştıysanız, vay sizin halinize...

Şayet böyle bir durumla karşı karşıya kalmış iseniz, hemen banka hesap numaralarınızı, kredi kartlarınızı, ya da yastığınızın altını kontrol edin. 

Kıt kanaat yaptığınız birikimlerin bir anda kuş olup uçtuğunu görünce ağzınız ayrılıverip kalmasın. Çevremde bu duruma düşmüş olan insanların sayısı artınca, küçük bir uyarıda bulunayım istedim.