Yaşanan depremler sonrası depremin tarıma olan etkisi ve bu yıl hububatta yaşanabilecek sıkıntı, tartışmalara yol açmıştı. Toprak Mahsulleri Ofisi, yaptığı açıklamayla depremden dolayı bu yıl hububat ve un krizinin oluşmayacağını açıklamıştı. Bu süreçte tarımda sigortanın önemi gündeme gelirken; Türkiye’de tarım sektörünü tehdit eden doğal afetlerin ve risklerin teminat altına alınabilmesi amacıyla 2005 yılında devlet desteğiyle kurulan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), 8 farklı sigorta branşıyla ön plana çıkıyor. Tarım sigortasının önemine dikkat çeken TARSİM yetkilileri, deprem döneminde de sigortanın öneminin bir kez daha gün yüzüne çıktığını ifade etti.

2-6-4

OSMANİYE’DE YÜZDE 80’İ SİGORTALI!

TARSİM ’in 8 farklı sigorta branşı ve geniş teminatı kapsamında depremde de sorunlara çözüm olduğu ifade eden TARSİM yetkilileri, Türkiye’de tarım sigortası noktasındaki verileri paylaştı. Bu kapsamda; Türkiye genelinde büyükbaş hayvancılıkta yüzde 29, küçükbaş hayvancılıkta yüzde 23 ve bitkisel ürün sigortası branşında yüzde 22 oranında sigortalılık söz konusu. Deprem bölgesinde ise büyükbaşta yüzde 19, küçükbaşta yüzde 20 ve bitkisel ürün sigortası branşında yüzde 16 oranında sigortalılık oranı mevcut. Büyükbaş hayvancılığın il bazında ise, Adana’da yüzde 20, Kahramanmaraş’ta yüzde 28, Kilis’te yüzde 31 ve Malatya’da v35 oranında sigortalılık olduğunu açıklandı. Küçükbaşta en yüksek sigortalılık oranı yüzde 54 ile Malatya’da olup, kümes hayvanlarında yüzde 80 ile Osmaniye’de olduğu gelen bilgiler arasında.

2-7-3

630 BİNDEN FAZLA HAYVAN HASAR GÖRDÜ!       

6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerde meydana gelen hasarlarda, dosyası tamamlanan üreticilerin ödemelerinin gerçekleştiğini belirtti. Alınan ihbarlar doğrultusunda 100’e yakın eksperin deprem bölgesinde görevlendirildiği belirtilirken, deprem kaynaklı olarak; 630 bin 513 adet büyükbaş, küçükbaş, kovan ve kanatlı hayvanda ve 128 dekar alanda hasar meydana geldiği ifade edildi. Konuyla ilgili bilgi veren TARSİM yetkilileri, “TARSİM olarak depremin ilk gününden itibaren sigortalı üreticilerimizden hasar ihbarları almaya başladık ve halen de almaya devam ediyoruz. İhbar adedimiz şu an itibarıyla 7 bin civarında. Hasar tespit işlemi tamamlanan dosya sayımız 6 bin 936, çalışmaları devam eden dosya sayımız ise 298’dir. İhbarların alınmasını takiben, hızlıca görevlendirmelerimizi yaptık ve 100’e yakın eksper görevlendirdik. Ağırlıklı olarak hayvan hayat sigortaları branşında büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için ihbarlar aldık. İhbar alınan illerde sırasıyla, Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Adıyaman ve Şanlıurfa öne çıkıyor. Deprem kaynaklı olarak; 630 bin 513 adet büyükbaş, küçükbaş, kovan ve kanatlı hayvanda ve 128 dekar alanda hasar meydana geldi.” dedi. Yapılan işlemlerle birlikte toplam 4 bin 670 dosyanın işleminin tamamlandığını bildiren yetkililer, 26 milyon TL’ye yakın hasar ödemesinin gerçekleştirildiğinin altını çizerken; 11 milyon TL daha hasar ödemesinin gerçekleştirileceğini öngördüklerini belirtti.

2-9-1

DEPREMDEN BAĞIMSIZ OLARAK TALEP ARTIYOR

Deprem sonrası diğer sektörlerde olduğu gibi tarım sektöründe de sigortacılığın öneminin anlaşıldığını ve talebin arttığını ifade eden yetkili, “Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi, yıllar itibarıyla istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürmekte ve iklim değişikliğinin tarımsal faaliyetler üzerindeki olumsuz etkileri karşısında üreticilerin tarım sigortasına olan ilgisi de giderek artmaktadır. Bu doğrultuda tarım sigortasına olan talep artışının tüm Türkiye genelinde deprem hadisesinden bağımsız olarak süreklilik arz ettiğini ifade edebiliriz.” dedi. Tarım sigortalarının tarımda meydana gelebilecek risklerin yol açacağı hasarlara karşı alınabilecek en önemli tedbir olduğunu vurgulayan yetkili, tarımsal faaliyetlerde kesinti olmadan sürdürülebilirliğin sağlanması, gelir kayıplarının önlenmesi ve üretime kalınan yerden devam edilebilmesini sağlamak için, üreticilere tarım sigortalarını zamanında yaptırmalarını tavsiye etti.  

Zararı bile iş imkânı sunuyor! Zararı bile iş imkânı sunuyor!

2-10-1

HACER CEYLAN

Editör: Birkan Bakay