Türkiye’nin önde gelen tespih koleksiyonerlerinden Mustafa Genç, sorularımızı yanıtladı. Konya’da tarım makineleri üretimi yapan Şakalak A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü olan Mustafa Genç, dünyaca ünlü ustaların tespihlerinden oluşturduğu koleksiyonu ile dikkatleri üzerine topluyor. Müzeye kayıtlı koleksiyoner olan Mustafa Genç, sadece tespih değil yüzlerce farklı antikayı da fabrikasında bir araya getirmiş durumda.

Mustafa Genç kimdir?

1986 yılında Konya’da doğdum. Küçük yaştan bu yana aile şirketimiz olan Şakalak A.Ş.’de faaliyet göstermekteyim. Eğitimimi tamamladıktan sonra da şirketimizde Genel Müdür oldum. 2 erkek kardeş ve babam olmak üzere şirketi yönetiyoruz. Evli değilim.

Mustafa bey, koleksiyona girmeden önce Şakalak’tan biraz bahsedebilir miyiz?

Şirketimiz 1975 yılında babam Yusuf Genç tarafından kurulmuş. Tarım makineleri imalatı yapıyoruz. Toprak işleme ve ekim grubunda makineler üretiyoruz. Ürünlerimiz ABD’den Uzak Doğu’ya, Asya’dan Avrupa’ya, Güney Amerika’dan Afrika’ya kadar bütün kıtalara ihraç ediliyor. Bugün geldiğimiz noktada yerli üretim ekipmanda ülkemizi teslim eden markalardan bir tanesi olduk çok şükür.

Üretim sisteminiz ve ürünleriniz hakkında bilgiler verebilir misiniz?

Şirketimizi mevcutta 30 bin metrekare kapalı alanı var. Ve alan içerisinde ürün çeşitliliği bakımından farklı makinelere üretiyoruz. Makine envanteri olarak ise lazer makineden, CNC tezgaha, robot kaynaklarına kadar her türlü tezgaha sahibiz. Ürün çeşitliliği bakımından ekim makineleriyle ilgilenip ve farklı çeşitlerini üretiyoruz. Toprak işleme grubunda da üretime başladık. Bunun yanında bu süreçte de 54 ülkeye ihracat yapıyoruz. Dünya’nın her bölgesi diyebiliriz. Güney Amerika, Afrika Kıtası, Ortadoğu Ülkeleri, Asya ülkeleri, Balkanlar ve Avrupa’da makinelerimiz kullanılıyor. Yurt dışından çok fazla talep var yetiştiremiyoruz. Konya Organize Sanayi Bölgesi 5. Kısım Genişleme Alanı’nda yeni fabrika inşaatımız devam ediyor. Orayı da hızlı bir şekilde devreye sokup kapasite artıracağız. 5. Organize Sanayi Bölgesi’nden de yer aldık ve fabrika inşaatı başladı. Orada da üretime başlayacağız.

2020 yılında 6 binin üzerinde makine ürettik. Her yıl modelleri değiştiriyoruz ve yeniliyoruz..

Peki koleksiyon merakınız ne zaman ve nasıl başladı?

Çocukluk yıllarımda severdim enteresan ürünleri. Bu bende bir tutku oldu. Özellikle tespihe çok büyük ilgim vardı. Belirli bir zaman sonra biriktirmeye başladım. Tespih hayranlığım zamanla damlalar, oltular, katalin, kehribar, altın-gümüş tespihler ve daha onlarca maddeden üretilmiş tespihlerden oluşan bir koleksiyon haline geldi. Dünyaca ünlü ustalarla tanıştım. Zekai Şenyurt bunlardan bir tanesi. Onun elinden çıkmış tespihler mevcut koleksiyonumda. Yine çok özel ustaların el işçiliklerini koleksiyonumda görebilirsiniz. Ürünleri sergilemek için fabrikada önemli bir bölümü dizayn ettim.

Profesyonel bir koleksiyon olmuş burası.

Evet. Kayıtlı bir müze aslında burası.

Sadece tespih mi biriktiriyorsunuz?

Ana koleksiyonum tespih lakin sadece tespih değil. Fabrika yaptığım özel bir bölüm var. Burada tespihler ile beraber yüzlerce çeşit antika ürün görebilirsiniz. Koleksiyon olarak tespihin yanında marka ve antika çakmak ile dünyaca ünlü marka çakı-bıçaklar da biriktiriyorum. Koleksiyonların sergilendiği alanda, gramofon, eski fotoğraf makineleri, eski saatler, pikap, daktilo, kılıç, biblolar başta olmak üzere yüzlerce farklı ürün var.

Bir sergi düşünüyor musunuz?

Evet. Kapsamlı bir tespih sergisi planlıyoruz. Yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız. Sadece tespihleri sergilediğimiz bir sergi olmayacak. Dünyaca ünlü 20’ye yakın tespih ustasını da bir araya getireceğiz. Konya’da yapacağımız sergiye sürpriz davetliler de katılacak. Şu an çalışmalarımız devam ediyor. Pandeminin gidişatına göre planlayacağız.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Muhabir: TE Bilişim