Kaç zamandır yazmak isteyip de bir türlü yazamadığım bir konu var. Gündem o kadar hızlı değişiyor ki, bir türlü uygun zaman ve zemin bulup yazamamıştım. Ama bu yazıyı bekleyenler de var. O yüzden araya bunu da sıkıştırıvereyim dedim.
Bir yere yeni bir yatırım yapıldığı zaman, bu yatırım kendisi ile ilintili olan diğer yatırımları da zorunlu kılıyor.
Bunun en bariz örneğini, birkaç yıl önce hizmete açılmış olan Konya-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı'nda görmüştük. Hat boyunca hızlı treni karayolundan bağımsız hale getirebilmek için yaya alt ve üstgeçitleri yapılmıştı. Bunun yanında karayolu ile demiryolunu tamamen birbirinden ayırmak için hızlı tren hattı boyunca kavşaklardaki hemzemin geçitlerin tamamı kaldırılmış, yerine yine taşıtların kullanımı için alt ve üstgeçitler yapılmıştı.
Bir kısmındaki çalışmalar yakın zamanda sonuçlandı. İyi de oldu. Olması gereken şey yapıldı.
Şimdilerde Konya'yı, Konya ile birlikte Karaman ilini ve Çumra başta olmak üzere bazı ilçeleri heyecanlandıran yeni bir yatırım için de düğmeye basıldı.
Hızlandırılmış tren...
Eski hattın yeniden revize edilmesini ve yeni bir hattın daha hizmete girmesini içeren çalışmayı gidip yerinde inceledik. Hızlandırılmış tren çalışması hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu kapsamda Konya Garı ile Karaman Garı arasındaki hatta demiryolu ile karayolunun kesiştiği noktalardaki hemzemin geçitlerin tamamı ortadan kaldırılıyor.
Yerine ise yeni alt ve üst geçitler yapılıyor.
Bu da yapılması zorunlu olan ve hatta geç kalınmış diyebileceğimiz bir projenin gerçekleştirilmesinden başka bir şey değildir bize göre.
Bu demiryolu hattı ki, yılda ortalama 3-4 can kaybına neden oluyordu. Tren otomobili biçti, trenin altında feci şekilde can verdi ve benzeri başlıklarla yakın zamana kadar onlarca haberi yayınladı Konya basını.
Hatta ulusal medyaya konu olacak birçok tartışma yaşandı. Tren yolu hizasındaki yerleşim yerlerinde ikamet edenler artık bıçak kemiğe dayanmış olacak ki, seslerini duyurabilmek için tren yolunu dahi kestiler.
İstedikleri o kadar da büyük bir şey değildi. Sadece güvenli bir geçişin sağlanabilmesi için uygun bir projelendirme ile altgeçit veya üstgeçit çalışmasının yapılmasıydı.
Şükür kavuşturana... Yap emri geldi nihayetinde. Ve düğmeye basıldı. Onca can kaybının ardından sonuca ulaşıldı. Sevinin gari...
KENTPLAZA'NIN ÜSTGEÇİDİ UNUTULDU MU?
Diğer taraftan, Kentplaza'yı herkes bilir. Aydınlıkevler Mahallesi'nin girişinde şehre kazandırılan büyük alışveriş merkezlerinden bir tanesi. Hemen arka tarafında da açık otopark var. Aradan 53 ve 47 numaralı otobüslerin de güzergahı olan, işlek bir cadde geçiyor. Kentplaza ile otopark arasındaki geçişleri güvenli bir şekilde sağlamak için bir yaya üstgeçidi yapıldı yıllar önce. Yapıldı dediysem, öyle kullanıma açmak için değil. İskeleti var sadece. Yaya üstgeçidine çıkan merdivenler kapalı. Açık olsa da cesaret edip çıkamaz kimse. Ancak intihar etmek isteyenler çıkabilir. Çünkü yerden yaklaşık 5 metre yükseklikteki bu geçidin kenarlarında korkuluk demiri yok.
Unutuldu mune oldu anlamadım ama Kentplaza kaç yıldır çalışıyor. Halen bu üstgeçit tamamlanamadı. Günün belirli saatlerinde trafik yoğunluğu ve özellikle haftasonları alışveriş merkezine akın eden insanların yoğunluğu ile zaman zaman burada kazalar da meydana geliyor. Üstgeçit yayalara açılsa güvenlik açısından hiçbir sorun kalmamış olacak.
Mesnevi'den:
Ört ki, senin de ayıbını örtsünler. Kendinden emin olmadıkça kimseye gülme.