Geçtiğimiz hafta Konya Yenigün gazetesi olarak şehrimizde bulunan beş üniversitemizin rektörlerini gazetemiz sayfalarında konuk ederek üniversiteleri ve verilen eğitimleri yakından tanıma imkânı bulduk. Bu kıymetli bilgiler sayesinde başta üniversite tercihinde bulunacak öğrenciler olmak üzere ailelerin akıllarındaki soruların giderilmesine katkı sağladık. Bir kez daha şehrimizde bulunan üniversitelerimiz ve eğitimleri ile gurur duyduk. Konya tarım, sanayi, turizm alanında gösterdiği başarıyı üniversitelerdeki başarılarıyla da gösteriyor. Bu başarı Konya’nın bir üniversite şehri olduğunu da gösteriyor. Şehrimizdeki üniversitelerimizin başarıları ile gurur duyuyoruz. Tercih döneminde kapılarını Konya Yenigün gazetesine açan ve üniversiteleri hakkında kıymetli bilgiler veren Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy’a, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu’ya, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik’e, Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade’ye, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş’e, Kurumsal İletişim Direktörlüklerine, Özel Kalem Müdürlerine ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.

KONYA GASTRONOMİDE DE İDDİALI

Konya son yıllarda turizm ve gastronomi adına ciddi adımlar atıyor. Bu alanda da iddiasını ve başarısını göstermek adına Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve ekibi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, TÜRSAB Konya BTK, Konya’da bulunan turizm dernekleri  ve Turizm Fakülteleri ile ciddi çalışmalara imza atıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin başvurusu üzerine coğrafi işaret tescili alan Konya’ya özgü yemek sayısı 10’a yükseldi. Tescil başvurusu yapılan ürünlerin tanıtım programına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Konya’nın artık sadece bir ticaret şehri, tarım şehri değil, aynı zamanda bir turizm şehri olarak da anılmasını istiyoruz. Bunun için Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte çalışıyoruz. Konya’yı turizmin bir tamamlayıcısı olan gastronomisiyle de birlikte tescilli bir şehir haline getirip Türkiye’nin yeni turizm yüzlerinden biri haline getireceğiz” dedi. Sayın Bakanın bu sözü Konya’nın geleceği için oldukça önemli.

Konya’nın kendisine özgü çok sayıda lezzeti var. Bu lezzetlerin yerli ve yabancı turistlere daha iyi tanıtılması önemli. Özellikle Konya’nın birbirinden farklı lezzetlere sahip bu güzel ürünleri damaklarda tat bırakacak şekilde yapılmalı. Ayrıca bu lezzetlerin hepsinin bir arada olduğu bir mekanın inşa edilmesinin de önemli olduğunu düşünüyorum. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin başvurusu ile daha önce bamya çorbasının tescili alınmıştı. Ayrıca bu yıl yapılan başvurular kapsamında 9 yemeğin daha başvurusu kabul edildi. Tescil başvurusu kabul edilen yemekler şunlar: İrmik helvası, etli yaprak sarması, domalan yemeği, ıldız kökü yemeği, haside tatlısı (kara helva), kikirdekli kesme çorbası, kara erik kavurması, zerdali (kayısı hoşafı) ve reyhan şerbeti.

Konya’da faaliyet gösteren Konya Gastronomi ve Turizmciler Derneği 2015 yılından beri Doç. Dr. Yılmaz SEÇİM genel başkanlığında faaliyetlerine devam etmektedir. Dernek, Konya gastronomisini geliştirmek için il içi ve dışında birçok faaliyet gerçekleştirmiş ve gerçekleştirmeye devam etmektedir. Alanında isim yapmış tanınan birçok aşçının yer aldığı dernek son olarak Konya adına başvurusu yapılan coğrafi işaretli ürünleri hazırlayarak Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan coğrafi işaretli ürünler lansmanına katkıda bulundu. Geçtiğimiz günlerde coğrafi işaretli ürünler lansmanı Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirildi. Projenin temeli yaklaşık bir yıl öncesine dayanıyor. Proje kapsamında Konya iline değer katan ürünler belirlenerek bir liste çıkarılmış ve bu liste dahilinde belirlenen 51 ürünün coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Başvurusu yapılan ürünlerden 10’u tescillenmiş ve mutfağına ait olduğu kayıt altına alındı. Konya’nın son yıllarda gastronomiye olan bakış açısı sadece bununla da kalmamıştır. 2020 yılında yapılan Ateşbaz-ı Veli sempozyumu bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Bu sempozyum sonucunda 4 farklı kitap basılarak muhteşem bir kaynak elde edilmiştir. Bir başka değer ise Sillede kurulan Konya Mutfak Akademisidir. Bu akademi Konya mutfağının gelişimine büyük katkı sunacaktır. Konyalılar olarak Konya mutfağına sahip çıkmalıyız...