Orta Asya’dan Horosan bölgesine Türklerin mimari üslubunu günümüze taşıyan ahşap direkli ve kirişli camilerin, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasının ardından Beyşehir Eşrefoğlu Camii de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. 

5-2-44

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını anımsatarak, paha biçilemez bu kültür hazinelerini korumak ve sonraki nesillere aktarmak için önemli çalışmalar yürüttüklerini vurguladı. 10 bin yıllık geçmişiyle dünyanın bilinen en eski yerleşim yerlerinden olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Çatalhöyük’ün ardından Beyşehir Eşrefoğlu Camii’nin de listeye eklenmesinden dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını belirten Başkan Altay, şunları kaydetti :“Büyükşehir Belediyesi olarak her köşesi tarihin köklü izlerini taşıyan Konya’mız, her dönemde insanlık tarihinin en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Çatalhöyük’ün ardından Beyşehir Eşrefoğlu Camii’mizin de UNESCO Dünya Mirası listesine girmesiyle büyük bir mutluluk duyduk. Bu tarihi değerlerin daha geniş kitlelere tanıtılması ve korunması için UNESCO Dünya Mirası listesine girmesini şehrimiz için oldukça kıymetli buluyorum. Hem ülkemizden hem de dünyadan ziyaretçileri şanlı ecdadımızdan bize miras kalan bu nadide eseri görmeye davet ediyorum. Konya’mız için hayırlı olsun.”Eşrefoğlu Camii, Anadolu’daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinalidir. Konya’nın Beyşehir ilçesinin kuzeyinde, İçerişehir Mahallesi’nde yer alır. Eşrefoğlu Camii, bir türbe, kervansaray ve hamam ile birlikte külliye şeklinde 1296-1299 yılları arasında Eşrefoğulları Beyliği döneminde Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey tarafından yaptırılmıştır.

5-3-44

 NE KADAR GURUR DUYSAK AZDIR

Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır ise, Eşrefoğlu Camii’nin dünya mirası ilan edilmesini sevinçle karşıladıklarını söyledi. Ecdat yadigarı caminin dünyaya tanıtılması ile ilgili 90'lı yıllardan buyana gayretleri bulunduğunu belirten Bayındır, "Eşrefoğlu Camii, ecdadın taş ahşap karışımı güzel bir eseridir. Günümüze kadar ayakta kalan, 4 bin kişinin ibadet yapabildiği şaheserimizdir. O yüzden bizim en önemli değerimizdir. Torosların mavi sediriyle yapılan direkler üzerinde duran camimizin, ahşap, çini ve taş işçilikleri takdire şayandır. Bugün çok keyifliyiz, çok mutluyuz. Ecdada yakıştığımıza ve emanetlerine de iyi baktığımıza inanıyorum. Ecdadın bize bıraktığı bu mirasla ne kadar gurur duysak azdır." diye konuştu.

5-4-45

TARİHİ CAMİ BİR YILDA 281 BİN ZİYARETÇİ AĞIRLADI

Beyşehir Müftüsü Veysel Kükrek de kamera sistemiyle camiye gelenlerin sayısını kayıt altına aldıklarını ve son dönemde yabancı turist sayısında artış gözlemlediklerini dile getirdi. Caminin, dünya mirası ilan edilmesiyle ziyaretçi sayısının katlanarak artmasını beklediklerini ifade eden Kükrek, şöyle konuştu:

"Bir yıl içinde camimize 281 bin kişi geldi. Geçen yılın temmuz ve ağustos ayına göre ziyaretçi sayımızda yüzde 25 artış oldu. Camimize dünyanın her tarafından yerli, yabancı ziyaretçiler geliyor. Avrupa ülkelerinden gelenler var. Son zamanlarda Tayvan, Çin gibi uzak doğu ülkelerinden de gelenler var. Cami, ilçemizden geçen yeni Antalya yolunun da açılmasıyla bir turizm destinasyonu haline geldi."

5-6-43

DAHA ÇOK YABANCI ZİYARETÇİ ÇEKECEK

Konya'da evin 3'üncü katından çocuk düştü! Konya'da evin 3'üncü katından çocuk düştü!

Isparta'dan ziyarete gelen 78 yaşındaki Mustafa Eryılmaz ise camiyi çok merak ettiği için oğluyla ziyarete geldiklerini ifade etti. Caminin güzelliğinden ve maneviyatından çok etkilendiklerini anlatan Eryılmaz, bu eserin dünya mirası sayılmasından çok mutlu olduğunu anlattı. İlçe sakinlerinden Saniye Göker de "Beyşehir'in nazar boncuğu" olarak gördükleri Eşrefoğlu Camii'ni tüm dünyanın tanımasını istediklerini vurgulayarak, "Yurt dışından gelen turistler UNESCO Dünya Mirası Listesi'ni inceleyerek geldikleri için buranın listede olması inşallah daha çok yabancı ziyaretçi çekecektir. Ülkemizin, kentimizin ve ilçemizin tanıtımına büyük katlı sağlayacağını düşünüyorum." dedi.

5-5-43

HABER MERKEZİ

Editör: Birkan Bakay