Öncelikli olarak kendi insan kaynağımızı yetiştirmeye odaklanarak mesleki eğitimin güçlendirilmesinin ciddi önem taşıdığının altı çizen Özarpa, Eğitim programlarının, sektörün ihtiyaçlarına uygun olarak güncellenmesi ve teknolojik gelişmelere uyum sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılması gerektiğini vurguladı. Özarpa konuyla ilgili,
"Bir yandan kendi gençlerimizi mesleki eğitime yönlendirerek üretime kazandırma çabaları devam ederken, aynı zamanda yabancıların kayıtlı çalıştırılmasının önünün de açılmasını talep ediyoruz. İş gücü potansiyelimizin gelişen üretim alt yapısını karşılamadığı görülmektedir. Bu doğrultuda çalışma izin süreçlerinin kolaylaştırılması ve kayıtlı yabancı sayısının devlet kontrolünde arttırılması gerekmektedir.
Türkiye’nin iş gücüne katkı sağlamayan, güvenlik konusunda problem teşkil eden, milli ve manevi değerlerimize uygun davranış sergilemeyen yabancılar elbette koşulsuz şartsız deport edilmelidir. Ancak çalışan, üreten, ülkemize uyum sağlayabilen yabancılar belirlenecek kriterler çerçevesinde iş gücü piyasasına dahil edilmelidir. Bununla beraber belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda iş gücü talebini karşılayacak niteliklerde kalifiyeli yabancı uyruklu işçiler devlet kontrolü altında getirilmesinin önü açılmalıdır." dedi.