Üretimiyle, ihracatıyla ve istihdamıyla ülkemiz ekonomisini sırtlayan şehirlerarasında haklı olarak yerini alan şehrimiz Konya, bir başarıya daha imza attı. 

Bu başarılarından biriside Türkiye'nin En Büyük İkinci 500 Sanayi Kuruluşu listesine, Konya'dan 14 firmanın girme başarısı göstermesidir.

Bu tablo Konyalılar olarak hepimizi sevindirirken, gururlanmamıza neden oldu. Hem de iş dünyasında bir moral oluşturdu.

Daha öncesinde açıklanan İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesinde şehrimizden 8 ve İkinci 500’de 14 firmayla birlikte toplam 22 firmanın yer almasıyla, Konya sanayisinin Pandemiye rağmen üretimden vazgeçmediğinin en önemli bir göstergesidir.

Pandemiyle birlikte ekonominin iyi gitmediği dönemlerde de başarılarına bir yenisi ekleyen şehrimiz Konya’nın ihracattaki başarıları da dünya ve ülkemiz genelinde dikkat çekiyor.

İhracatını geliştiren şehrimiz sanayisi, 2021 yılı ilk 6 aylık rakamı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51,16 artış kaydetmiştir.

 Bu yılın Ocak-Haziran döneminde 1,475 milyar dolar ihracat rakamına ulaşan Konya'nın, ihracatı Haziran ayında ise yüzde 58 artarak; 274 milyon dolara ulaşması da şehrimiz için sevindirici bir gelişmedir.

Anlaşılan şehrimiz ve ülkemizdeki üreticinin ve sanayicinin sorunları çözüme kavuşturulursa, bu başarılara yenisinin eklenmesinde önünde hiçbir engel kalmaz.

Şehrimizin firmalarının Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine girmesini kutlayan İş dünyası temsilcilerinin oda başkanları ortak mesajlarında, şehrimiz açısından gurur verici bir başarı olduğunu ifade ettiler.

Yine listeye giren firmaları kutlayan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Üreterek ekonomiye ve istihdama katkı sağlayan firmalarımız Konya’nın gurur kaynağı oldu. İlk 500 ve İkinci 500 listesinde toplam 22 Konyalı firmanın yer alması şehirde faaliyet gösteren diğer firmalara da ilham kaynağı olacaktır. Pandemi nedeniyle zorlu geçen bir senenin ardından üretmeye, istihdam sağlamaya devam eden herkese teşekkür ediyor; bütün firmalarımızı ve çalışanlarını canı gönülden kutluyorum. Konya’mız üreten ve ülke ekonomisine katkıda bulunan önemli bir şehirdir.”

Başkan Uğur İbrahim Altay, Konya’nın artık üreten ve ülke ekonomisine katkıda bulunan önemli şehir olduğuna işaret ederek, listeye giren ve şehrimizde faaliyet gösteren bu firmaların diğer firmalara da ilham kaynağı olacağını vurgulaması da oldukça önemlidir.

Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde Konya’nın 14 firmasının yer almasıyla ilgili bir kutlama mesajı yayımlayan Konya Ticaret Odası(KTO) Selçuk Öztürk, "Konya'dan bu yıl listeye 14 firmamız girdi. Böylelikle Türkiye'nin en büyük 1.000 sanayi kuruluşu listesinde Konya 22 firması ile yer aldı. Türkiye'nin en büyükleri arasında yer alarak gurur duymamıza vesile olan firmalarımızın yöneticilerini, tüm çalışanlarını tebrik ediyor, şehrimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sağladıkları için teşekkür ediyorum. Firmalarımızın ilerleyen yıllarda daha üst sıralarda yer alacaklarına, ilk 500 arasına girmek için çalışacaklarına inancımız tamdır. Konya daha fazla firmasıyla listede yer alacak potansiyele sahiptir. Şehrimiz 2021 yılında da özel sektörünün çalışma azmi ile ülke ekonomisinin büyümesine katkısını artırarak devam edecektir."

Başkan Selçuk Öztürk’ün Konya’nın daha fazla firmasıyla listede yer alacak bir potansiyele sahip olduğunu, pamdemi dâhil her türlü zorluklara rağmen üretime, istihdama ve Türkiye ekonomisine katkısını sürdürmeye devam ettiğini dile getirmesi de dikkat çekici olduğu kadar, önemlidir. 

Yine şehrimizdeki firmaları kutlaması ve bu firmalarla gurur duyduklarını ve daha fazla firmanın bu listeye girmek için çalışacaklarına inandıklarını ifade etmesi de anlamlıdır. 

Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer alan Konyalı firmaları tebrik eden Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, "Konya olarak, Türkiye'nin İlk 500 ve İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listelerinde 22 firma ile temsil ediliyoruz. Pandemiye rağmen üretimden vazgeçmeyerek, her iki listede yer alan tüm firmalarımızı ve çalışanlarımızı tebrik ediyorum. Konya'mız, 10 organize sanayi bölgemizle, küçük sanayi sitelerimiz ve girişimcilerimiz ile birlikte her geçen gün bir sanayi şehri olduğu iddiasını güçlendiriyor. Sanayicilerimiz, şartlar ne olursa olsun üretim ve ihracat diyor. Devler listesinde yer alan firmalarımız, bunun en güzel örneklerinden biri. Sanayicilerimiz, pandeminin tüm olumsuz etkilerine rağmen, üretimden asla vazgeçmeyerek, bizlere bu gururu yaşattılar. İnşallah devam eden aşılama çalışmaları ve firmalarımızın ihracatta olan başarısı ile birlikte, şehrimiz çok daha güzel başarılara imza atacaktır."

Başkan Memiş Kütücü, Pandemiye rağmen üretimden vazgeçmediklerini, bunun yanında Tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin zorlu şartlarına rağmen, Konyalı işletmelerin üretim ve ihracat yapmaya, istihdam oluşturmaya devam ettiğini vurgulaması da,  artık şehrimiz Konya’nın, her geçen gün bir sanayi şehri olduğu iddiasını güçlendirdiği anlamına geliyor.

Devam eden aşılama çalışmaları ve şehrimizdeki firmaların ihracattaki başarıları gelecek yıllarda daha çok firmamızın Türkiye’nin Büyük Sanayi Kuruluşları listesinde yer alacağına da işaret etmesi de çok iyi bir gelişmedir.  

Salgının olumsuz şartlarına rağmen bizleri gururlandıran ve üretimi sürdüren, istihdam oluşturan ve en önemlisi de şehrimiz ve ülkemiz ekonomisine katkıda bulunan bütün firmalarımızla birlikte, ilk 500’ze ve İkinci 500’ze girme başarısı gösteren bütün firmalarımızı kutluyorum. Başarılarının devamını diliyorum.

Gelinen noktada şehrimiz Konya’nın her geçen yıl başarılarına bir başarı eklemesi ve ihracatını giderek yükseltmesi bizleri hem gururlandırmaya devam edecektir.

Ancak bu başarılarının artması ve sanayinin ihracatını yükseltmesi içinde üreticimizin, sanayicimizin önündeki her türlü engellerin kaldırılması ve var olan sorunların çözümü kavuşturulması çok büyük katkı sunacaktır.

Ne dersiniz sizce öyle yapılması gerekmez mi?