Kaliteli mimari projelere metropollerin dışında da ihtiyaç var.Türk Serbest Mimarlar Derneği (TürkSMD) tarafından iki yılda bir verilen Mimarlık Ödülleri belli oldu. Son dönemin projeleri ve mimarları mimari alanda çok kıymetli jüri üyelerinin değerlendirmesi ile büyük bir titizlikle seçildi. 5 dalda verilen 12 ödül sahiplerini buldu. Büyük Ödül’e Mimar Kaya Arıkoğlu layık görülürken, Konya, Karapınar GES Merkezi Kontrol Binası, Çanakkale Belediyesi “Yeşil” Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası ile Yakın Çevresinin Düzenlenmesi ve Konya Selçuklu İlçesi’ndeki Sille İlkokulu son dönemin yapı projelerinde Yapı Ödüller’ine layık görülen projeler oldu.

"Tasarruf finansman sektörü son dokuz yılda 30 kat büyüdü" "Tasarruf finansman sektörü son dokuz yılda 30 kat büyüdü"

Türkiye Serbest Mimarlar Derneği tarafından iki yılda bir düzenlenen TürkSMD Mimarlık Ödülleri bu yıl 16’ncı kez gerçekleşti. Büyük Ödül, Basın-Yayın Ödülü, Mimarlığa Katkı Ödülü, Yapı Ödülü ve Jüri Özel Ödülü olmak üzere toplam 5 kategoride verilen ödüller sahiplerini buldu. 2023-2024 dönemi jüri üyelerinin titiz değerlendirmeleriyle 5 kategoride toplamda 12 proje, isim ödüllendirildi. Büyük Ödül’e 50 yılı aşkın sürede sadece serbest meslek pratiği ile değil, akademik üretimi ile de mimarlık mesleğine katkı sunan, yaşadığı coğrafya ile kurduğu bağ ve mimarlık pratiğini Adana'da sürdürmeyi tercih eden Mimar Kaya Arıkoğlu’na layık görüldü. Arıkoğlu, mimarlığın temel kavramlarını taviz vermeden, sakin bir yaklaşımla ve abartıdan uzak bir dille ele alan, yaşadığı şehre ve mimarlık ortamına sunduğu değerli katkılar sunan bir isim.

KONYA İKİ PROJESİ İLE ÇANAKKALE DE YEŞİL PROJESİ İLE YAPI ÖDÜLÜ ALDI

Konya’daki Bilgin Mimari Tasarım Ofisi’nin hayata geçirdiği Karapınar GES Merkezi Kontrol Binası Yapı ödülüne layık görülen projelerden oldu. Karapınar Güneş Enerjisi Santrali Merkezi Kontrol Binası, Karacadağ’ın batı eteğinde kurumuş bir göl havzası üzerinde. Yapı, Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santralinin ortasında yola yakın bir konumda bulunuyor. Ekip böylesi mekanik ve yersiz yurtsuz bir konumda, güneş panellerinin sonsuzluğa giden yansımalarından oluşan bir serabın içinde çalışanlar için bir vaha oluşturmayı amaçlamış. Ve bunu mecazın ötesine taşıyarak bir mimari deneyim olarak kurmayı başarmış. SCRA Mimarlık ve CBN Mimarlık tarafından hayata geçirilen diğer ödüllü proje de Çanakkale Belediyesi “Yeşil” Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası ve Yakın Çevresinin Düzenlenmesi Projesi. Şehirlerarası otobüs garının yeni yerine taşınmasıyla oluşan kentsel alanın diyagonali boyunca uzanarak yerleşen Çanakkale Belediye Binası, bu yerleşme biçimiyle dikkat çekiyor. Kendisinin  yanı sıra içinde bulunacağı meydanı da üreterek gerçek anlamda kentsel ölçeğin kurucu mimarlık nesnesine dönüşmüş haliyle tam bir kamusal yapı niteliğine sahip. Hemen bitişiğindeki benzin istasyonuyla olan ilişkisi, işlevsel çözümlere ilişkin taşıdığı olumlu nitelikler üzerinden proje yapı ödülüne değer bulunmuştur.

TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE KALİTELİ MİMARİ PROJELERE İHTİYAÇ ÇOĞALIYOR

Teğet Mimarlık’in projesi Konya Selçuklu İlçesi’nde yer alan Sille İlkokulu da ödül alan projelerden. Günümüzde Konya’nın güneybatı çeperinde bir mahalle olan Sille, Osmanlı döneminde önemli bir Karamanlı Ortodoks nüfusunu barındırmış, varlığı çok daha eskilere dayanan, mimari dokusu mübadele sonrası büyük oranda çözülmüş bir yerleşim. Okul, bugünün yapısal kodları içinde yeniden yorumlanarak ve aynı malzemelerle farklı tasarlanmış. Sınıflar ferah ve ahşap kirişlerin verdiği sıcaklık hissiyle konforlu. Sille İlkokulu tarihi bir yerleşim ölçeğinde mimari benzetim, tektonik ve işlev uyarlamasındaki başarısı, yerel nüfus yararına hafızayı koruma amacına incelikli ve basit bir şekilde ulaşmış iyi bir çağdaş mimari yorum olması ile jürinin ödüle değer gördüğü bir proje. Diğer kategorilerde ödül alanlar ise şöyle: Yedi Yapım Belgeselleri ve Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı Basın Yayın Ödülü’nü, Sibel Bozdoğan, Pelin Derviş ve Ankara Aks Mimarlığa Katkı Ödülü’nü aldılar. 16 TürkSMD Mimarlık Ödülleri’nde ODTÜ Mimarlık Bölümü Acil Tasarım Stüdyosu ve ARCH190 Yaz Stajı Ekibi, Urbar Kentleşme ve Mimarlık Ofisi’nin hayata geçirdiği Beyazıt Meydanı ve Arzu Özsavaşçı Mimarlık-KOOP Mimarlık tarafından yapılan Seddülbahir Kalesi Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Jüri başkanlığını Prof. Dr. Namık Erkal’ın üstlendiği 2023–2024 Dönemi 16 Mimarlık Ödülleri’nde; diğer jüri üyeleri Sinan Erbuğ, Orçun Ersan, Dr. Heves Beşeli Özkoç, Nevzat Sayın, Semra Teber Yener, Ekin Çoban Turhan ve Gül Güven oldu. Prof. Dr. Namık Erkal, bu dönemde özellikle metropol dışındaki mimarlık üretimlerinin öne çıktığını, bunun da kaliteli mimarlık hizmetlerine yalnızca büyük şehirlerde değil, ülkenin farklı bölgelerinde de yoğun talep olduğunu gösterdiğini belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ