Üç ayları idrak edebilmek (kavramak) için öncelikle Receb ayını kavramak gerekir. zira bu ay, Rabbani talimatların, Rabbani mesajların verilmeye başladığı aydır.

* Receb: Korkmak-utanmak-saygı göstermek gibi manalar içerir, ifade eder.

a) Korkmak: Allah’tan, azabından, ateşten korkmak.

Korkmak, acizliğin bir ifadesidir. Aciz-i mutlakın, Kadir-i mutlaktan korkmasıdır. Bu hususta Yüce Allah şöyle buyuruyor: “…Siz onlardan (müşrik kafirlerden) korkmayın, benden korkun…” -Bakara150- “Ey iman edenler! Allah’tan O’na yaraşır şekilde korkun (saygı gösterin) ve ancak Müslüman olarak can verin.” – Al-i İmran:102-

b) Utanmak (haya etmek): İmanî ve psikolojik haldir. Zira Allah Rasulü’nün (sas) ifadesiile: “Haya imandandır. Haya imanın bir şubesidir.”

Haya: Allah’ın vurduğu boyadır.

Haya: Şeytana – iblise karşı mahremiyeti koruma gücüdür.

Haya: İnsanı hayvandan ve hayvan gibi yaşayanlardan ayıran en ulvi vasıftır.

Hayasızlık ise, Rabbani boyayı pul pul dökmektir. Allah ile arasındaki perdeyi yırtmaktır. Secdesizliğin bir sebebi de hayasızlıktır. Bu sebeple şeytan tarafından vurulan ilk darbe hayayadır. Bir hadis-i şerifte bu hususta şöyle buyrulur: “İnnallahe azze vecelle iza erade en yühlike abden nezea minhül hayâe: Aziz ve Celil olan Allah, bir kulu helak etmek istediğinde ondan hayayı söküp alır.”

Hadis-i şerifin devamında: “Haya ondan sökülüp alınınca o kişi rezil, rüsva, maskara, menfur olur.” denilmektedir…

İnsanın apaçık düşmanı olan Şeytan her fırsatta hayasızlığı, edepsizliği, şirretliği, rezilliği emreder. Allah (cc) buhususta şöyle beyan buyurur: “O (şeytan) hep size çirkin ve murdar işleri (hayasızlığı) emreder. Allah’a karşı bilmediğiniz şeyler söylemenizi emreder, ister.” -Bakara:169-

Gayr-i meşru her şey Allah’tan haya etmemekten gelir. Bu sebeple Allah Rasulü (sas): “Utanmayı (hayayı) kaldır, dilediğini yap (her türlü gay-i meşru işleri yap)” buyurur.

Öyle bir zamanda yaşıyoruz veya yaşatıyorlar ki, utanmaktan (haya etmekten) utanır olduk. Utanmayı ayıplar olduk. Utanma eskidendi der olduk.

İbret dolu bir tablo:

Beri Kurayza gezvesinde Ümmü Hallâd’ın anası, oğlu Halladı şehit verir. Şehit haberini alınca tesettürlü olarak Peygamber (SAS)’e koşarken, müşriklerin ileri gelenleri alaylı bir şekilde:

- Oğlun ölmüş sen hala onun ölüm haberini almaya giyinip kuşanarak (tesettüre riayet ederek) gidiyorsun! derler ve gülüşürler. Bunların alaylı konuşmalarına Ümmü Hallad şöyle cevap verir:

- Hallad’ı yitirdiysem hayamı da yitirmedim ya!..

c) Saygı:

Saygı ile ilgili ayette şöyle beyan buyurulmaktadır: “Bir de sabırla, namazla (Allah’tan) yardım isteyin. Şüphesiz bu (sabırla, namazla yardım istemek) Allah’a karşı saygılı olanlardan başkasına ağır gelir. (Yani Allah’a karşı saysıgı olanlara ağır gelmez)” -Bakara:45-

* Regaib: (Rağbetler)

Recep ayının ilk Cuma gecesi Regaib gececisidir. 3 Şubat 2022.

1- Neye rağbet, kime rağbet, niçin rağbet.

a) Allah, ümmet-i Muhammed’e rağbet etti (değer verdi) ihsan ve ikramda bulundu. Üç ayları sundu. Mirac’ı, Berat’ı Kadir’i lütfetti…

b) Mü’minler de Allah’a, Peygamber’e, Kur’an’a, helallere, hayra, güzele, sevgiye, saygıya, iyiliğe, kulluğa rağbet etti.

Niçin rağbet etti sorusuna da: Kalpte başkasına yer vermemek için diye cevap verildi.

* Regaib Gecesi:

1- Bu gece Allah’ın “Rabbına rağbet et” -İnşirah:8- emri doğrultusunda çizilecek yol haritası için istikamet tespit edilecek.

2- Cemalullah yolculuğunda Müslümanlar kulluk sırrıyla, (ahsen-i takvim sırrıyla) O’na doğru yürüyecek.

3- Mü’minler, Kelime-i Şehadetin şafağında tevhid sırrıyla O’na doğru yürüyecekler.

4- Mü’min Kur’an dürbünüyle edebe bakacak, O’na doğru yürüyecek.

* Bu gece mü’min şu talimat-ı Rabbani’yi alacak: “Ve ila Rabbike fergab: Rabbine rağbet et.” -İnşirah: 8-

1- Rabbinin uluhiyetine rağbet et!..

2- Allah’ın davasına rağbet et!..

3- Kur’an nizamına rağbet et!..

4- İslam’ın evrensel nizamına rağbet et!..

5- Tevhid davasına rağbet et!..

Ama sakın ha!..

a) Heva-heves tanrısına rağbet etme.

b) Zaman tanrısına rağbet etme.

c) Moda ilahına rağbet etme.

ç) Bu gece Kur’an ekranında alemdeki hikmetli olayları temaşa et.

d) Yaklaşan Ramazan’da bir gece ki bir anlık takdir anının bin aydan hayırlı olduğunu beyan eden ayeti özümseyerek tekrar tekrar oku.

e) Kur’an ocağının eğitim döneminin (talim terbiyenin) başladığını deruni bir duygu ile başını iki elinin arasına alarak derin derin düşün.

f) Cemallullah yolcusu olmaya layık görüldüğünün kadrini idrak et.

g) Bütün bunlarla beraber, üç ayları, Recebi, Şabanı, Ramazanı, vahiy ikliminde Kur’an’ın kubbesi altındaki adreste doya doya yaşa!..

Üç aylarınız, Regaib geceniz mübarek ve ebedi olsun.