Konya’nın en eski ikinci kız meslek lisesi olan Selçuklu Öztekinler Mesleki ve Teknik Lisesi, 7 alanın yanı sora Mesleki Eğitim Merkezi olarak da eğitim veriyor. Uluslararası projelerle dikkat çeken Öztekinler Mesleki ve Teknik Lisesi’ni, Okul Müdürü Ferruh Can anlattı. Başlattıkları sıfır atık projesiyle yurt dışındaki iş birliği yaptıkları ülkelerde Türkiye’yi temsil edeceklerini söyleyen Can, alanlarının çoğunun iletişim bölümü olduğuna dikkat çekerek üretimlerini yeni fikirlerle yaptıklarını belirtti.

KONYA’DA MASKE ÜRETEN İLK OKUL

Okul Müdürü Ferruh Can, 7 alanın yanı sıra Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) olarak da eğitim verdiklerini söyledi. Can, “Bilişim teknolojileri, çocuk gelişimi ve eğitimi, yiyecek ve içecek hizmetleri, hasta ve yaşlı bakımı, halkla ilişkiler ve organizasyon, grafik ve fotoğraf, giyim ve üretim teknolojisi alanlarımızın yanı sıra MESEM dediğimiz çıraklık öğrencilerine de okulumuzda eğitim veriyoruz. Bu alanlarla birlikte toplam 11 alanımız var.” diye konuştu. Döner sermaye kapsamında kovid-19 sürecinde Konya’da ilk maske üreten okul olduklarını ifade eden Can, öğrencilerin üretmiş oldukları ürünler hakkında bilgi verdi. Can, “Konya’daki birçok kamu ve özel kuruluşa ve Karaman, Aksaray gibi illere maske üretip gönderdik. Şu anda da grafik ve fotoğraf alanında tabela baskısı gibi ürün tasarım ve baskısı yapıyoruz. Yiyecek ve içecek hizmetleri alanında da öğrencilerimizin hazırladıkları sunumlarla yarışmalara katılıyor, okulumuzda da kermes düzenliyoruz. Giyim ve üretim teknolojisi alanında okulumuzun ihtiyacı olan dikimlerimizi yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

‘ÖĞRENCİLERİMİZİN BAŞARISI BİZİ ONURLANDIRDI’

Başka ülkelerle sıfır atık projesi kapsamında okullarının Türkiye’yi temsil edeceğini belirten Can, sıfır atık projesi hakkından bilgi verdi. Can, “Portekiz, Hırvatistan, Finlandiya ve Fransa’da bu proje kapsamında çalıştaylarımız olacak, neler yapabileceğimize bakacağız. Kendimiz bir atölye kurduk ve bazı ürünlerin bu atölyede geri dönüşümü sağlanmasını hedefliyoruz. İkinci el pazarı gibi bir çalışmamız var.” diye konuştu. Öğrencileri yurt dışı programlara dahil ettiklerini söyleyen Can, “Bizim çoğu alanımız halkla ilişkiler ve iletişim olduğu için üretimden ziyade öğrencilerin kendilerini alanlarında geliştirmelerine yardımcı oluyoruz. Bu kapsamda hasta ve yaşlı bakımı alanı öğrencilerimiz, geçtiğimiz dönem yurt dışında staj yaptılar. Avusturya, İspanya ve Finlandiya’yı tanıma imkanları buldular. Her yıl öğrenci ve öğretmenlerimizin yurt dışı programlara katılıp yeni bir vizyonla dönmelerini ve buradaki arkadaşlarını da bilgilendirmelerini sağlıyoruz. Yurt dışında öğrencilerimizin çalıştığı kurumların memnun kalması ve öğrencilerimize iş teklif etmeleri de ayrıca bizleri onurlandırdı.” dedi.

‘BİR PROJE VARSA, ÖZTEKİNLER MTAL OLARAK BİZ VARIZ’

Okulda yapılan etwinning ve Erasmus projelerinden bahseden Koordinatör Müdür Yardımcısı Gönül Aslan, “Öğrenci ve öğretmenlerimize yönelik pek çok yurt dışı faaliyetimiz gerçekleşti ve devam ediyor. İklim değişikliği üzerine bir proje yazdık ve kabul aldık, bu yıl onu gerçekleştireceğiz, hasta ve yaşlı bakımı alanına yönelik projelerimiz var. Avrupa kalite ve ulusal kalite etiketli birçok etwinning projemiz var. Etwinning kapsamında Ulusal Ajans’tan da ödül aldık.” dedi. Sosyal sorumluluk projelerinde de aktif olduklarını belirten Gönül, Büyükşehir Belediyesi Sosyal İnovasyon Ajansı, Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle kentte sosyal inovasyon ekosisteminin geliştirilmesi ve dijitalleşen dünyada ortaya çıkan sorunlara yönelik çözüm çalışmalarına katkı sunulması amacıyla düzenlenen programa 2 projeyle başvurduklarını söyleyen Aslan, “Melatonin hormonunun gençlerin davranışlarındaki etkisi ve çölyak hastalarının glütensiz gıdaya erişimiyle ilgili problemlerden yola çıkarak bir başvuru yaptık. Kabul edilirse bununla ilgili projelerimize çalışmaya devam edeceğiz. ‘Meslek Lisesi, Ailelerle Buluşuyor’ projemizle de uzun süredir öğrencilerimizi ihtiyaç sahibi ailelerle buluşturuyoruz ve burada üretilen ürünlere ailelerin ulaşmasını sağlıyor. Bakıma ihtiyacı olan ailelerin bakımlarını üstleniyor. Bir proje varsa, Öztekinler Mesleki ve Teknik Lisesi olarak biz varız. Bu kapsamda projelerden sorumlu Başmüdür Yardımcımız Muzaffer Acar, birçok proje yürüttü ve bize pek çok konuda rehberlik etti. Kendisine özellikle teşekkür etmek istiyorum.” diye konuştu.

‘MESEM, VİZYON KATIYOR’

MESEM hakkında bilgi veren Müdür Yardımcısı Gülay Yazman, “Okulumuzda MESEM, çıralık ve ustalık telafi programı olarak iki şekilde uygulanıyor. Çıraklıkta herhangi bir orta okuldan mezun veya lise terk öğrencilerinin bölümlerimize yerleşmeleriyle eğitimleri başlıyor. Grafik, kuaförlük, cilt bakımı ve makyaj bölümlerimiz var. Ustalık telafi programında ise, lise veya lisans, ön lisans mezunu bir kişi gelip 7 alanımızdan birine başvurabiliyor.” dedi. MESEM programlarıyla birlikte öğrencilerin iş sahibi olurken aynı zamanda kültür derslerini de aldıklarına dikkat çeken Yazman, “Kendi alanlarında daha çok ders almakla birlikte kültür derslerini de almış olmak, öğrencilere vizyon katıyor ve uygulamada gördüklerinin teorik kısmını da okulda görmüş oluyor. Aynı zamanda diploma sahibi oluyorlar.” ifadelerini kullandı.

GİYİM VE YİYECEK KONUSUNDA DA BAŞARILARINDAN SÖZ ETTİRİYOR

Giyim ve üretim teknolojisi Öğretmeni Havva Zühtüoğulları Kenar, moda tasarımı alanında öğrenci yetiştirmeye çalıştıklarını belirterek, “Çizim ve kalıp konusunda en baştan dersler verip uygulama konusunda da atölyelerimizden yararlanıyoruz. 9’uncu sınıflarda daha teknik dikimlerle işe başlayıp öğrencilerin el becerilerini geliştiriyor, üst sınıflarımızda etek, şort, tulum, gömlek gibi detaylı dikimler yapıyoruz. Pandemi sürecinin ilk döneminde de ülke genelinde ihtiyaç olan maske konusunda da okulumuz ciddi çalışmalar yürüttü.” ifadelerine yer verdi. Yiyecek ve içecek hizmetleri Alan Şefi Ülkü Hacıoğlu da okullarında 2 servis ve 2 mutfak atölyesi olduğuna dikkat çekerek bu atölyelerde öğrencilerle birlikte Türk ve dünya mutfaklarından örnekler ürettiklerini söyledi. Hacıoğlu, “Öğrencilerimize temel mutfak bilgilerinden başlayarak donanımlı bir eleman olarak yetiştirip 12’nci sınıfta sektörde becerilerini sunmaları için staja gönderiyoruz. Yıl içerisinde çeşitli yarışmalar, kariyer günleri, profesyonel aşçılardan eğitim gibi birçok faaliyet yapmaktayız. Ayrıca 2022 yılında Aselsan Meslek Tanıtım Günlerine ve Türk Mutfağı Haftası kutlamalarına katılarak okulumuzu başarıyla temsil ettik. Mezunlarımızı takipte görüyoruz ki öğrencilerimiz sektörün önemli otel ve restoranlarında çalışmaya devam ediyorlar. Şu anda birçok otelde öğrencilerimiz çalışmaya devam ediyor.” diye konuştu.

‘TASARIM VE ÜRETİM BİZE AİT!’

Grafik ve Fotoğraf Alan Şefi Hübeyik Onat, temel tasarımdan çizim programlarına kadar her dalda öğrencileri geliştirdiklerini söyleyerek, “Okulumuzda sadece grafik dalı olarak bu alanda devam ediyoruz. Afiş, broşür, etiket gibi tasarımlar yapıyoruz, 2 yıldır da döner sermaye kapsamında çalışmalar yürütüyoruz. Kapı ve cam giydirme, tabela gibi işler yaparken farklı kurumların promosyon olarak verdiği çakmak, kalem, ajanda gibi ürünleri de üretiyoruz. Bazı okullarımıza yangın tüpü etiketlerini bizler tasarlayıp bastık. Böylelikle hem öğrencilerimiz çalışarak para kazanmış hem de üretim yaparak özgüven kazanmış oluyor. Mezun olan öğrencilerimiz de iş yeri açabiliyorken çok farklı yerlerde iş imkânı buluyor, üniversiteye devam edebiliyor.” şeklinde konuştu.

BİLİŞİM ALANINDA ÇOK YÖNLÜ GELİŞİM İMKÂNI

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Murat Geçer, “Öğrencilerimize robotik kodlama, web sayfası yapımı ve mobil uygulama çalışmaları yaparak bilişim ve bilgisayar sektörüne öğrencilerimizi hazırlıyoruz. Aynı zamanda bilişim tasarımı uygulamaları dediğimiz 3 boyutlu modelleme dersleri veriyor, yazıcılarımızdan 3 boyutlu çıktılar alarak sonuçlarını da beraber inceleyebiliyoruz. Her sektörde bilişim alanına ve bu alandan çalışacak personellere ihtiyaç var. Bizler de neredeyse bütün alanlarda eğitim vermeye çalışıyoruz, biraz da öğrencilerimizin kendilerini geliştirmesiyle her alanda rahatlıkla iş bulabilirler.” diye konuştu. Teknofest’e de katıldıklarını bildiren Geçer, “Şu anda tarımsal gübrelemede, gübrede bulunan minerallerin belli oranlarda eşit olarak dağıtıldığı bir gübreleme sistemi projemiz var. Ayrıca damlama sulama ile birlikte büyük ya da eğimli arazilerde ihtiyaca göre gerekli su basıncı sağlayan bir projemizin çalışmaları devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

‘KÜRESEL DÜNYA İÇİN BİR İHTİYAÇ’

Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri Öğretmeni Melis Çöllü, turizm, servis, reklam, pazarlama gibi sektörler ile ilişkisi olan bu alanın, küreselleşen dünya içinde kurum ve kuruluşlar için bir ihtiyaç sonucunda oluştuğuna dikkat çekti. Çöllü, “Halkla İlişkiler ve organizasyon hizmetleri, kurumu tanıtma, kurumun çalışmaları ve kurum hakkında çevrede olumlu izlenimler oluşturabilecek ilişkileri kurma ve bu amaçla gerekli faaliyetleri planlanma, müşterilerle olumlu ilişkiler geliştirilmesi için gerekli çalışmaları yürütme, organizasyon düzenleme sürecini takip etme, temel düzeyde proje geliştirme, mekân düzenleme ve süsleme, yardımcı hizmetleri temin etme yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği alandır. Öğrencilerimiz bu alandan mezun olduktan sonra birçok alanda iş imkânı bulabiliyor.” diye konuştu.

‘İLK HEDEFİMİZ ARA ELEMAN SIKINTISINI GİDERMEK’

Son yıllarda öğrencilerin 9’uncu sınıfta alanlarını seçerek geldiklerini ifade eden Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni Fatma Tuğba Şen, 12’nci sınıfta öğrencilerin alan derslerini tamamladıklarını söyledi. Şen, “Anne-çocuk sağlığı, ruh sağlığı, müzik, drama gibi çok farklı alanlarda öğrencilerimizi geliştirecek dersler veriyoruz. Özel eğitim ve erken çocukluk kapsamında ağırlıklı olarak uygulamalı işler yapıyoruz, oyuncaklar tasarlıyoruz. Toplumun en küçük ferdi olan çocuğun büyüme ve gelişme çağından tüm süreçlerini öğrenmiş oluyorlar. Buradan mezun öğrencilerimiz bizim ilk hedefimiz olan ara eleman sıkıntısını gidermek için ana sınıfı öğretmenlerinin yanında yardımcı öğretmen olarak işe başlayabilir; okul öncesi, özel eğitim, çocuk gelişimi bölümlerinde üniversitelere yerleşebilirler. “diye konuştu. Hasta ve Yaşlı Bakımı alanına ilk kurulduğu yıllarda olumsuz bir bakış açısı olduğunu ifade eden Alan Öğretmeni Mukaddes Şahin, “Bu alanın öğrencisi sağlık meslek liselerindeki hemşire yardımcısı müfredatıyla mezun oluyor ve hastane ya da rehabilitasyon merkezlerinde çalışabiliyor. Bu alan, sağlıkçı olup yükselmek isteyen biri için ideal bir basamak. Bu basamağı kullanarak ilerleyen ve üniversitelerin 2 yıllık bölümlerinde iş imkânı bulabilen öğrencilerimiz var. Ancak Anadolu lisesinden mezun olan öğrenciler de üniversitede bizim öğrencilerimizin alanımızı tercih ettikleri için öğrencilerimiz bu konuda sıkıntı yaşayabiliyor. Ek puan konusunda öğrencilerimize biraz daha yardımcı olunmasını istiyoruz.” dedi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim