2018-2019 Eğitim Öğretim yılında Hafızlık Proje İmam Hatip Lisesi” olarak hizmete açılan Mustafa İlboğa Anadolu İmam Hatip Lisesi, tüm öğrencilerini akademik sosyal ve kültürel açılardan önder bireyler olarak yetiştirerek Türkiye’ye öncü, dünyaya örnek bir eğitim kurumu olma yolunda Eğitim Öğretim faaliyetlerine devam ediyor.  Mustafa İlboğa Anadolu İmam Hatip Lisesi, Okul Müdürü Mehmet Sarıgül, “Biz hafız öğrencilere eğitim veren bir kurumuz.  Zor olduğu kadar kıymetli ve manevi bereketi olan bir iş yapmaktayız. Geleceğin Türkiye’sini bizim yetiştirdiğimiz hafız öğrenciler biçimlendirecektir” dedi.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

1975 Konya doğumluyum. Hafızlığımı Hatıp Seyrantepe Kuran Kursunda tamamladım. Konya İmam Hatip Lisesinden sonra Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldum. Selçuklu ve Doğanhisar İlçelerinde Din görevlisi olarak görev yaptım. 2009-2010 Ağrı Diyadin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni ,2010-2011 Muş Anadolu İmam Hatip Lisesi ,2011 2012 Hocacihan Anadolu İmam Hatip Lisesi ,2012-2015 Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Liselerinde Meslek Dersleri Öğretmeni ,2015-2020 Hocacihan Aihl Müdür Yardımcılığı,2020-2021 Buhari Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdür Yardımcılığı,2021 2022 Hocacihan Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdür Yardımcılığı Görevlerinde Bulundum. 2023 Ocak ayında Mustafa İlboğa Anadolu İmam Hatip Lisesine Müdür Olarak Görevlendirildim. Eğitim Bir-Sen Delegeliğinin yanı sıra halen Selçuklu Eğitim Bir-Sen Başkanvekili olarak görev yapmaktayım.

Okulunuz hakkında bilgi verir misiniz?

Okulumuz 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında “Hafızlık Proje İmam Hatip Lisesi” olarak hizmete açılmıştır. İlköğretim çağında hafızlığını tamamlamış erkek öğrenciler, hafızlık yetenek sınavı ile okulumuza kabul edilmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl okulumuza 60 öğrenci kontenjanı verilmektedir. Okulumuzda halen 9, 10, 11 ve 12. Sınıflarda toplam 250 öğrenci eğitim görmektedir.  Okulumuza Türkiye’nin tüm illerinden başvuru yapılmaktadır. Halen 30’den fazla ilden öğrencimiz bulunmaktadır. Yurtdışından yabancı uyruklu (Norveç, Suriye, Ürdün, Cezayir, Hollanda, Yemen, Filistin, Sudan) 10 öğrencimiz vardır. Okulumuz 16 derslikli olup, 148 kişi kapasiteli parasız yatılı erkek öğrenci pansiyonu bulunmaktadır. Pansiyonda halen 140 öğrenci parasız yatılı olarak kalmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından okulumuzda “İlahiyat Odaklı Hafızlık Projesi” uygulanmaktadır. Projenin amacı İlahiyat ve İslami İlimler fakültelerine, Din Hizmetleri alanına daha nitelikli öğrenci yetiştirmek olarak belirlenmiştir. Bu öğrencilere müfredat dışında Arapça, dini musiki, geleneksel İslam sanatları, İslami ilimler alanlarında ilave dersler yapılmaktadır. Bu proje kapsamındaki öğrencilere Türkiye Diyanet vakfı tarafından aylık burs ödemesi yapılmaktadır. Okulumuz ile Meram İlçe Müftülüğü arasında yapılan protokol ile hafız din görevlileri tarafından tüm öğrencilerimizin hafızlık ezber tekrarı takibi yapılmaktadır.Okulumuzda şu anda 20 idareci ve öğretmen ile 2 memur ve 1 hizmetli kadrolu olarak görev yapmaktadır.Okul binası Konyalı hayırsever Mustafa İlboğa’nın destekleriyle Fatih Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından yaptırılmış olup Milli Eğitime tahsis edilmiştir.Okulumuzdan 2021-2022 eğitim öğretim yılı sonunda 60 öğrenci mezun olmuştur. Bu öğrencilerden 57 tanesi 4 yıllık bir üniversiteye yerleşmiştir.

Okulunuzda kaç öğrenci şu ana kadar eğitim aldı? Devam eden öğrenci sayınız nedir?

Okulumuzdan 2022 itibariyle 60 öğrenci mezun olmuştur. Bunlar okulumuzun ilk mezunlarıdır. Şu anda 9. Sınıflarda 64, 10. Sınıflarda 68, 11. Sınıflarda 62, 12. Sınıflarda 56 olmak üzere toplam 250 öğrenci eğitim görmektedir. Deprem bölgesinden gelen 10 civarında öğrencimiz okulumuzda eğitimlerine devam etmektedir.

Hayırseverliğiyle örnek oldu Hayırseverliğiyle örnek oldu

Okulunuzda eğitim alan öğrencilerinize yönelik gerçekleştirdiğiniz sosyal ve kültürel faaliyetler nelerdir?

Okulumuzun temel vasfı “Hafızlık Proje İmam Hatip Lisesi” olmasıdır. Okulumuza öğrenci olarak yerleşebilmenin ilk ve temel şartı ortaokul düzeyinde iken hafızlığını tamamlayıp Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Hafızlık Tespit Sınavında başarılı olup belge almaktır. Bu çerçevede her sabah, öğrencilerimizin hafızlık tekrarları Meram Müftülüğü tarafından görevlendirilen din görevlileri marifetiyle yaptırılmaktadır. Yani her öğrenci sabah okulun resmi ders programı başlamadan önce hafızlık ezerlerini tekrar etmek zorundadır. Ayrıca son sınıf öğrencilerimize üniversiteye hazırlık kapsamında ders dışı kurslar, etütler, deneme sınavları, hazırlık kampları düzenlenmektedir. Okulumuzda 10.000’den fazla kitabı barındıran açık kütüphanemiz mevcuttur. Okuma saatleri, hadis, meal,siyer yarışmaları yapılmakta; DÖGM tarafından düzenlenen Hoş Sada Ezanı Güzel Okuma, Genç Muhafızlar Hafızlık,  Genç Hatipler Hutbe yarışmalarına katılım sağlanmaktadır. Öğrencilerimizin moral ve motivasyonunu artırmak için başta İstanbul olmak üzere Bursa, Ankara, Adana, Urfa gibi şehirlere çalışma kampı niteliğinde geziler düzenlenmektedir. Okul içinde kültürel yarışmaların yanında futbol, voleybol, basket, bilek güreşi, güreş, bocce gibi spor müsabakaları ve turnuvalar düzenlenmektedir. Pek çok öğrencimiz Konya’daki muhtelif camilerde Cuma namazı kıldırmakta, Ramazan ayında mukabele okumakta ve hatimle teravih namazı kıldırmaktadırlar.

Okulunuzun başarıları hakkında bilgi verir misiniz?

Okulumuz 2018 yılında eğitime başlamış yeni bir okuldur. İlk mezunlarını geçen yıl 2022 yılında vermiştir. Mezun olan ilk 60 mezun öğrencimizden 57 tanesi 4 yıllık bir fakülteye yerleşmiştir. Bunun dışında öğrencilerimizin futbol, güreş, masa tenisi gibi spor branşlarında, Kuran Okuma, Hafızlık, Ezan gibi yarışmalarda il ve ülke düzeyinde aldıkları pek çok derece vardır.

Okulunuz öğrencilere vermek istediğiniz mesajlar nelerdir?

Biz hafız öğrencilere eğitim veren bir kurumuz.  Zor olduğu kadar kıymetli ve manevi bereketi olan bir iş yapmaktayız. Geleceğin Türkiye’sini bizim yetiştirdiğimiz hafız öğrenciler biçimlendirecektir. Gençlerimizden kendilerini geleceğe hazırlamalarını, ilimde, teknolojide, kültür ve sanatta ülkeyi ileriye taşıyacak birikim çabasında olmalarını tavsiye ediyorum.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA 

Editör: TE Bilişim