Sahibata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamındaki Tescilli Ada Etabı Projesi tanıtıldı. Türkiye’nin en büyük ikinci tescilli bina taşıma projesi olan projeyi aktaran Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, kimsenin uğramak istemediği bir merkez haline gelen ve yapısı itibarıyla çöküntünün yaşandığı binaların yer aldığı Sahibiata Mahallesi’nin yenilenerek yeniden ticaretin merkezi, şehrin kalbi haline getirildiğine dikkat çekti. Kavuş, Tescilli Ada Projesi kapsamında tarihi binalar eşgüdümlü ve güvenli bir şekilde taşınarak restore edildiğini ifade etti. Proje, Hasankeyf’ten sonraki Türkiye’nin en büyük tescilli bina taşıma projesi olarak hayata geçirildi.
HER AÇIDAN ZENGİN BİR ALAN!
Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi’nin, sosyal hayatın yanı sıra ticari, ekonomik ve şehrin turizmine de katkıda bulunduğunu ifade eden Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, buradaki iş yerlerinin ekonomik anlamda katkı sağlayacağını; şehri renklendirerek sosyal donatılarla sosyal hayatı da olumlu yönde etkileyeceğini belirtti. Estetik ve yüksek standartlarla üretilen binaların, yeni iş imkanlarının yanı sıra turizmle ticareti de geliştireceğini söyleyen Kavuş, “Ekonomi, dini ve sosyal olarak tarihi öneme sahip olan bir alanı hayata geçiriyoruz.” diye konuştu.
ŞEHRİN KALBİ, TİCARETİN CANLANDIĞI YER, TEKRAR AYAĞA KALKACAK!
Depremle birlikte ülkenin gündeminde yer edinen ve insan hayatı için bir hayli önem taşıyan ‘sağlam yapılar’ noktasında da şehir merkezi için önemli bir dönüşümün yapıldığına işaret eden Kavuş, “Hem sağlıklı hem de kentsel dönüşüme uygun binalar yapmak amacıyla da projemiz yürütüldü. Buradaki çalışmalar yalnızca Meram’ı değil, tüm ülkemizi ilgilendiriyor. Bizden önce başlatılan çalışmaları bu dönemde tamamlayıp ayağa kaldırarak hizmete açmanın heyecanı da bu yüzden! Bir ilçe belediyesini aşan ve 4 milyar TL’ye yakın bir bütçeyle şehrin en değerli yatırımlarından birini hayata geçiriyoruz. Şehrin kalbi, ticaretin canlandığı yer olan bu konumu tekrar canlandırma umuduyla çalışıyoruz.” diye konuştu.
SOSYAL PROFİL DE DEĞİŞİYOR
Kavuş, geçmiş dönemde has Konyalıların oturduğu ancak yakın zamanlarda eskimiş görüntüsü, miadını dolduran binaları ile kimsenin uğramak istemediği bir alana dönüşen Şükran Mahallesinin, bu dönüşümle birlikte sosyal profilinin de değişeceğini ifade etti. Meram’da aynı bütçeyle çok daha fazla proje yapmak yerine yalnızca Meram’a hizmet eden değil; tüm şehri ilgilendiren bir noktayı kendilerine vizyon edindiklerini aktaran Kavuş, “Birinci etabımızda tarihi dokular olduğu için ikinci etabımızı daha önce açtık. Lansmanını gerçekleştirdiğimiz ticari ve sosyal alanların çoğunlukta olduğu ikinci etapta 20 bin metrekare alanda 126 dükkân, 64 ofis bulunuyor.” dedi. Üçüncü etabın yıkımının tamamlandığını belirten Kavuş, yaz dönemiyle birlikte bölgedeki mimari özelliklere sahip binalarla donatılacağını söyledi. Geçmişin ticaret merkezi olarak bilinen ve eski, çoğu kullanılmayan işyerlerinin bulunduğu dördüncü etabın Larende Kapısı’nı da içine alarak yeni bir dönüşüme ev sahipliği yapacağını aktardı.
TARİHLE BÜTÜNLEŞMİŞ BİR ÇARŞI
Roma, Bizans ve Selçuklu dönemine ait buluntuların çıkmasıyla birlikte arkeoloji kazı alanının da oluştuğunu ifade eden Kavuş, “16 bin metrekarelik bir alanda kamulaştırıldı; tarih ve kültüre bir katkı olarak görüldü. Şehrin tam da ortasında tarihle bütünleşmiş yapılarla projemiz turizmimize de katkı sağlayacak.” dedi.
6 BİNA TAŞINARAK YENİLENDİ
Tarihi tescilli yapılarının iyileştirilerek hem günümüze taşınması hem de hak ettiği yerlerde olması amacıyla yapılan Tescilli Ada Projesi hakkında da bilgi veren Kavuş, şunları söyledi: “3’ü daha önceden yapılan, 6 tanesi ise bölgeden buraya taşıdığımız 9 tane tarihi binadan oluşan projeyle birlikte tek başına âtıl bir arazide bulunan binaları da kazandırmış olduk. Binalarımızı tamamen eş güdümlü ve güvenli bir şekilde buraya taşıdık; eskiyenleri yeniledik. Hasankeyf’teki taşıma sonrası Türkiye’nin en büyük taşıma projesi, bu proje!”
‘BİR KAMYON PARA DA VERİLSE BU YERLER SATIŞA ÇIKMAZ’
Satılması için açılan ihalelerde ‘vakfa ait yerlerin satılması’ gibi söylentiler çıkarılarak ihalenin daha ucuza mal etmek isteyenlere de cevap veren Kavuş, “Bizim sattığımız yerler vakfa ait olmaz, vakfa ait yerler de bizde satışa çıkmaz! Vakıf dükkanlarını Tarihi Bedesten Çarşımızda olduğu gibi kiraya vereceğiz. Yapılan işi mundar etmek amacıyla yapılan söylemlere cevabım, ‘Bir kamyon para da verilse bu yerler satışa çıkmaz’ olur” dedi.