Şehrimiz Konya, tarihten gelen ticaret merkezi konumunu her zaman koruyarak, önemli bir yere de gelmiştir.

Şehrimizde temeli 1996 yılında atılan Konya Organize Sanayi Bölgesinin(KOS) faaliyete geçmesiyle de bir üretim merkezi konumuna ulaşmıştır.

Bu gün 40 farklı sektörde (26 ana sektör + diğer) üretim yapılan Konya Organize Sanayi Bölgemizde, özellikle otomotiv yedek parça, döküm, makine ile tarım makine ve ekipmanları üretimi ağırlıklı olarak gerçekleştiriliyor.

Bununla birlikte İnşaat, Plastik, Gıda, Ambalaj, Metal, Dorse ve Damper, Mobilya ve Ahşap ürünleri, Değirmen Makineleri, Hidrolik alanlarında da üretim yapılırken, son yıllarda da savunma sanayine yönelik üretimiyle de önemli bir yer edinmiştir.

Gelinen süreçte Konya Organize Sanayi Bölgemiz,(KOS)bugünkü durumuyla da ülkemizin önde gelen üretim merkezlerinden birisi haline gelmiştir.

Ülkemizdeki OSB’ler içerisindeki yerine bakarsak, 31 milyon metrekare alanı ile Türkiye’nin 2. Büyük Organize Sanayi Bölgesi (OSB) haline gelerek, 700’ün üzerinde fabrikanın üretim yaptığı ve 55 bin kişiyi istihdam eden bir yapıya kavuşmuştur.

Her geçen günde ihracatını arttırmasıyla da ülkemiz ve şehrimiz ekonomisine de çok ciddi oranda da katkılar yapmaktadır.

 2019-2022 döneminde Konya OSB’nin sanayi alt ve üst yapısına 2 milyar 825 milyon lira yatırım yapılmıştır.

 2023 yılında yapılacak yeni yatırımlarla birlikte, toplam yatırım tutarı 3 milyar 955 milyon liraya ulaşacaktır.

Ayrıca Kahramanmaraşlı merkezli 11 ilimizi etkileyen deprem sonrası oradaki sanayinin taşınacağı şehirlerden birisinin de şehrimizin olması da oldukça önem arz ediyor.  

Konya OSB’de,  Hava Kargo Alanı, Lojistik, Antrepo ve Geçici Depolama Tesisleriyle, Atıksu ve İçme Suyu Arıtma Tesisleri bulunuyor.

Bunun yanında Solar Çamur Kurutma Tesisi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mesleki Eğitim Merkezi, Teknik Bilimler Yüksekokulu bulunan OSB’de, ara eleman eğitimi de veriliyor.

Hava Kargo ve Geçici Depolama Alanı, GES yatırımları ve 800 kilometreye ulaşan fiber optik alt yapısıyla da bölge sanayicilerine dünya standartlarında bir hizmet veriyor.

Genişleme bölgelerine yatırımların sürdüğü ve 1999 yılının başında ilk fabrikaların üretime geçtiği OSB’deki 2. Kısım Genişleme Bölgesinde kullanım ömrünü tamamlayan tüm alt yapılar o dönemde yenilenmiştir.

Konya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü KOS’daki genişleme çalışmaları hakkındaki verdiği bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum. 

 Başkan Kütükcü KOS’ un 5 Genişle bölgesinden oluştuğunu belirterek, “5. Kısım Genişleme Bölgemizde yatırımcılarımızın teveccühü ile son derece başarılı çalışmalar yürütüyoruz.  7 milyon metrekareden oluşan ve toplam 161 sanayi parselinin bulunduğu 5. Kısım Genişleme Bölgemizde sanayicilerimiz birer birer üretime geçiyor.  Bölgede doluluk oranımız yüzde 99,3’e ulaştı. Atık su ve yağmur suyu şebekeleri, elektrik şebekesi, doğal gaz, içme suyu alt yapısı, elektrik, scada, fiber alt yapı hatları, yolların asfaltlanması gibi büyük alt yapı yatırımlarımızı tamamladığımız 5. Kısmımızda bugüne kadar toplam 2 milyar 683 milyon liralık yatırım gerçekleştirdik.  İnşallah 6. kısmı tahsise açmadan, 5. kısımdaki tüm yatırımlarımızı tamamlamış olacağız.”

Başkan Kütükcü’nün OSB’deki 6. kısmı tahsise açacaklarını ifade etmesi, OSB’ye yatırımların süreceği anlamına geldiği gibi,  üretimin ve istihdamın da artacağını gösteriyor.   

Bunun yanında Bölgedeki doluluk oranında yüzde 99,3’e ulaşması da hem şehrimize hemde ülkemize ekonomik olarak ciddi oranda katkı sağlayacaktır.

Günümüzde enerjiye her alanda ihtiyaç olduğu gibi, enerjiye olan talepte hiç bitmeyecektir. 

Bundan dolayı da ülkeler ve şehirler enerji alanında ciddi oranda yatırım yaparak, enerji ihtiyacını gidermeye çalışıyor.

Konya OSB’nin, Karapınar 2. Etaba talip olması da bu anlamda iyi bir gelişme olacaktır.

Konya Organize Sanayi Bölgesindeki sanayicilerin Güneş Enerjisi Santrali (GES) taleplerini karşılamak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile çok önemli çalışmalar yürütüyor.

KOS Başkanı Kütükcü’nün verdiği bilgiye göre, Konya OSB’mize ait KOS Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Yönetici A.Ş. şirketi kurulmuştur.

Bu şirket marifeti ile sanayicilerimizin GES taleplerini, Karapınar Enerji İhtisas Bölgesine GES yatırımlarını yapmalarını sağlanacaktır.

 İnşallah bu yatırım hayata geçtiğinde, çok daha kalıcı bir sistem hayata geçecek ve Türkiye’de örnek bir yatırım yapılmış olacaktır. 

Konya sanayisinin son yıllarda yakaladığı başarı ivmesinde hiç kuşkusuz Konya OSB’nin büyük bir katkı yaptığı bir gerçektir.

Konuyla ilgi bir değerlendirmede bulanan Konya Sanayi Odası(KSO) Başkanı Mustafa Büyükeğen’in sözleri oldukça anlamlıdır.

 KOS Başkanı Büyükeğen, “Konya OSB’miz, 31 milyon metrekare büyüklükle Türkiye’nin en büyük 2. OSB’si oldu. Burada her biri, birbirinden kıymetli 700’den fazla fabrikamız üretim yapıyor, 55 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Ülkenin farklı yerlerindeki gittiğimiz diğer OSB’lerimizle kıyasladığımızda Konya OSB’mizle gurur duyuyorum. Bölgemizin gerek elektrik, su, doğal gaz gibi hizmetleri, gerek alt yapı kalitesi gerekse bürokrasiden uzak hizmet anlayışı Türkiye’ye örnektir” diyor.  

Sonuçta Konya Sanayisi ve OSB’si her geçen gün büyümesini sürdürürken, üretimini, ihracatını ve istihdamı da büyük oranda artırıyor.

Tabi ki bu başarıda bugüne kadar olduğu gibi birlik ve beraberlik içerisinde, istişare kültürünü geliştirerek, ortak akılla hareket edilmesinin büyük bir etkisi oldu.

Umarım bu birliktelik ve ortak akılla hareket etme kültürü daha da gelişerek, Konya’mız hak ettiği yere ulaşır.

Yeter ki sanayimize ve sanayicilerimize her alanda destek ve cesaret vermeye iktidar tarafından devam edilsin.

Ne dersiniz sizce de öyle yapılması gerekmez mi?