Pakistan İslam Cumhuriyetinde doğan ve Pakistan’dan Konya’ya lise eğitimi için gelen Muhammad Raza, ülkesindeki Ramazan hazırlıkları ile Konya ve Türkiye ile ilgili bakışlarını dile getirdi.  Türkiye’yi eğitim için seçmesindeki sebebin Pakistan ile Türkiye arasındaki Müslümanlık ve kardeşlik olduğunu ifade eden Raza, “Türkiye gibi bir ülkede eğitim görmek benim dünyaya bakış açımı değiştirdi.  Konya halkının misafirperver, dindar, yardımsever ve hoşgörülü insanlar olması beni daha da Konya'yı sevdirmiştir. Okulda öğrencileri kendi evlatları gibi sevip kollayan ve yardım eden alçakgönüllü öğretmen başka hiçbir yerde görmedim. Sadece Konya'ya has olan yemeklerden etliekmek ve düğün pilavın tadını da hayatta unutamam” dedi.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Adım Muhammad Raza, Pakistanlıyım. 2004 yılında Pakistan'ın kuzeyinde bulunan Skardu şehrinde dünyaya geldim. Türkiye Diyanet Vakfı’nın bursuyla Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde son sınıf öğrencisiyim.

Konya’yı eğitim için tercih etmenizdeki sebep nedir? Konya ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Türkiye'ye başvuru yaparken sadece Konya'nın adını biliyordum ve İstanbul hakkında bazı bilgilere sahiptim. Ülkemde dört tarafı dağlarla çevrili yemyeşil bir köyde yaşıyorum o yüzden tüm dünyayı o küçük köyden ibaret olduğunu düşünüyordum. Türkiye gibi bir ülkede eğitim görmek benim dünyaya bakış açımı değiştirdi. Türkiye'yi seçme nedenlerinden birisi de ülkem Pakistan ile Türkiye arasında olan Müslümanlık ve kardeşlik ilişkisidir. Konya Selçuklu Devleti'nin başkenti olduğu için tarih bakımından çok zengin bir şehirdir. Mevlana Celaleddin Rumi Şems Tebriz’i hazretleri gibi büyük alimlerin yaşadığı ve ebedi hayata geçiş yaptığı şehir olduğu için bu şehrin farklı bir manevi iklimi olduğunu fark ettim. Konya halkının misafirperver, dindar, yardımsever ve hoşgörülü insanlar olması beni daha da Konya'yı sevdirmiştir. Okulda öğrencileri kendi evlatları gibi sevip kollayan ve yardım eden alçakgönüllü öğretmen başka hiçbir yerde görmedim. Sadece Konya'ya has olan yemeklerden etliekmek ve düğün pilavın tadını da hayatta unutamam.

Konya’da eğitimini tamamladıktan sonra ne gibi hedefleriniz var?

Lise eğitimini tamamlayan her gencin ilk hedefleri olduğu gibi benim ilk hedefim, büyük şehirlerdeki üniversitelerde eğitim almak ve fırsat buldukça her alanda kendimi geliştirmektir. Ülkemde sağlık sektöründe yaşanan eksiklikler, insanların basit hastalıklar için yurt dışına çıkması ve hastaneye ulaşamayıp yolda ölen insanların görüntüleri beni derinden etkiledi. Bu nedenle, kendimi bu alanda yetiştirip bu sorunlara çözüm üretmek istiyorum. Benim için İslam ümmetine hizmet etmek büyük bir mutluluk kaynağıdır. Gelecekte sağlık sektöründe İslam ülkeleri arasında işbirlikleri yaparak tüm Müslüman ülkelerin gelişmesine katkıda bulunmak ve bu sayede birleşmelerini sağlamak istiyorum. Üçüncü hedefim ise Türkiye ile Pakistan arasındaki kardeşlik bağını daha da güçlendirmektir. Pakistan Dünyanın en fazla Müslüman olan ikinci ülkedir. Beluçistan, Sind, K. P. K, Pencab ve Gilgit Baltistan olmak üzere 5 bölgeden oluşur. Pencab bölgesi, 5 nehri geçtiği için "penç" ve "ab" kelimelerinin birleşiminden oluşan, beş su anlamına gelen adıyla anılır. Ekonomik açısından bakarsanız maalesef tüm dünyada olduğu gibi bir dengesizlik var. Mesela, bir sürü aşırı zenginler bulunur aynı zamanda aşırı fakirler de bulunur. Altmıştan fazla dil konuşulmak bu ülkenin ne kadar farklı kültürlere sahip olduğunu göstermektedir.

Ülkenizin kültürü ve yaşantısı ile ilgili bilgi verir misiniz?

Yemek kültüründe ise çok acılı, baharatlı ve organik yemekleri seviyorlar. Her bölgenin farklı kültürleri ve yaşam tarzları vardır. Bu nedenle, kendi yaşadığım bölgenin kültürü ve yaşam tarzı hakkında bazı bilgiler paylaşmak istiyorum. Ben Pakistan'ın kuzeyinde bulunan, doğal güzelliklere sahip olduğu için ikinci İsviçre adı verilen Gilgit Baltistan bölgesinde yaşıyorum. Bu bölgedeki insanlar genelde köylerde yaşadıkları için sağlıklı besleniyor ve sağlıklı doğal ve mutlu bir hayat yaşıyorlar. Bu bölgede Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ve Bağımsızlık günü dışında farklı festivalleri ve günleri de kutluyor. Mesela 21 Mart baharın başlangıcı olan "Nevroz", ve 21 aralıkta ise kışın başlangıcı olduğu için "Jashne Mefang" yani "Ateş Panayırı" gibi günleri kutlamaktadır.

Nesilden nesile hafız yetiştiriyor Nesilden nesile hafız yetiştiriyor

Türkiye ile görüşleriniz nelerdir?

Türkiye güvenli, huzurlu, tarihi, ahlaklı, misafirperver ve dünyaya her alanda büyük başarılarını göstererek gelişmekte olan bir ülkedir. Türkiye'nin şu anki durumuna bakarsam, gelişmiş bir ülkedir ve bin yıllık dünyaya hakimiyetini sürdüren Osmanlı ve Selçuklu devletlerine ev sahipliği yaptığı için tarih açısından zengin bir ülkedir. Türkiye kendi çıkarları için değil hizmete önem veren, zulüm altında veya zor durumda kalan milletlere yardımında bulunan ve dünyanın her köşesinde yardım ulaştırarak dünyaya yardım etmeyi öğreten bir ülkedir. Ülkemde dünyanın hiçbir ülkenin adını bilmeyen bir kişi bile Türkiye'yi bilir ve çok sevdiğini söyler, böyle bir kardeşlik bağı var çünkü zor günlerde, doğal afetlerde, depremlerde her zaman Türkiye bizim yanımızda oldu. Bunu da asla unutmayacağız.

Ülkenizde Ramazan’da neler yapılıyor? Ne tür hazırlıklar yapılıyor?

Şaban ayının sonlarında Ramazan'a hazırlıklar başlıyor. Şaban ayında ilk 15 gün camilerde geceleri kandiller yakılıyor. Oruca yeni başlayacak olan çocuklar Ramazan'ı daha heyecan ve sevinçle bekliyor. Ramazan başlamadan evler temizlenir, yemekler ve tatlılar hazırlanır ve alışveriş yapılır. özellikle iftar için alışveriş yoğunlaşır ve çok kişiler özel iftar menüleri hazırlar. Ramazan'da sadece camiler değil her taraf farklı bir manevi iklimine giriyor. İftar vakti geldiğinde, genellikle hurma ve suyla oruç açılır ve akşam namazdan sonra daha büyük bir yemekler yenilir. Pakistan'da iftar yemekleri genellikle ağır ve zengin yemeklerden oluşur. İftar yemeği, ailelerin, arkadaşların ve komşuların bir araya gelerek kutladığı bir sosyal etkinlik haline gelir. Her gün akrabalar birbirinin evlerine iftar için davet ederler ve genelde Pakistan'ın en meşhur yemeği olan Bir yanı ikram ederler, böylece paylaşmanın tadını almış oluyor. Bütün Müslüman ülkelerde olduğu gibi gece çoğu camilerde teravih hatimle kılınır. Genelde sabah namazından sonra camilerde, alimler vaaz verirler. İkindi ile akşam arasında ise mukabele okunur ve camilerde iftar veriliyor. Bin aydan daha hayırlı olan kadir gecesinde insanlar sabah kadar ibadet ederler, çoğu yerlerde yüz rekat namaz kılınıyor ve camide sahur yapıp sabah namazı kılınıyor. Ramazan ayının sonunda ise, Müslümanlar bayramı kutlarlar. Bayramın ilk günü olan Eid al-Fitr, büyük bir kutlama günüdür ve insanlar ailelerine ve arkadaşlarına hediyeler verirler. Eid al-Fitr, genellikle şekerleme ve tatlılarla dolu bir zamandır ve birçok insan bu tatil sürecinde akrabalarını ziyaret ederler.

İBRAHİM HAKKI BÜYÜKHARBUT

Editör: TE Bilişim