Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "Kara araçlarında sık sorulan 'Motoru nereden?' sorusunun da adım adım cevabını oluşturmaya, çeşitli güç gruplarında motorlarımızın bir kısmını teslim edip, devreye almayı, bir kısmının da geliştirme sürecini takip etmeyi sürdürüyoruz." dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplu açılış töreni için geldiği Konya'da, MPG AŞ Konya tesislerinde yapılan 8x8 Tekerlekli Kurtarıcı Araç (TKA) Projesi İlk Teslimat Töreni'ne canlı bağlantı yaptı. Demir, burada yaptığı açıklamada, savunma sanayisinde son zamanlarda arka arkaya güzel haberler verildiğini hatırlattı. Araçların 29'unun sahada olduğunu aktaran Demir, "Daha da geliştirilmiş, daha da özellikler eklenmiş, yenilerinin de kuvvetimize teslimiyle ilgili yeni bir döneme geçmiş oluyoruz. Karada, denizde havada savunma sanayi konusunda adımları attık, atmaya da devam ediyoruz. Özellikle de Cumhuriyetimizin 100. yılında müjdelerimizi arka arkaya vermeye devam edeceğiz." diye konuştu. Demir, kara, hava ve denizdeki bütün sistemlerle ilgili geniş çapla çalışmaların devam ettiğini vurgulayarak, Türkiye savunma sanayisinin en güçlü olduğu konulardan birinin kara araçları olduğunu söyledi.

4-1 GENİŞ

"ANADOLU'MUZUN GÜCÜNE İNANIYORUZ"

Türkiye'nin kara araçlarında bütün sektörlerde kendi ihtiyaçlarını yerli ve milli imkanlarla karşıladığını anlatan Demir, şunları kaydetti: "Kara araçlarında sık sorulan 'Motoru nereden?' sorusunun da adım adım cevabını oluşturmaya, çeşitli güç gruplarında motorlarımızın bir kısmını teslim edip, devreye almayı, bir kısmının da geliştirme sürecini takip etmeyi sürdürüyoruz. Savunma sanayimiz aslında sadece Ankara ve İstanbul merkezli değil. Anadolu merkezli olmak zorunda. Bunu da bir politika şeklinde hayata geçirmeye devam edeceğiz. Çünkü Anadolu'muzun gücüne inanıyoruz. Ülkemizin bekası açısından her şehrimiz, her sanayi bölgemiz, her sanayi kuruluşumuz önemli katkılar verme potansiyeline sahip."

‘ÇOK ÜSTÜN ÖZELLİKLERE SAHİP’

MPG AŞ Genel Müdürü Veysel Alver de Türk Silahlı Kuvvetlerinin kurtarma operasyonundaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere 8x8 Tekerlekli Kurtarıcı Araç Projesinde üretimin tamamlandığını belirterek, "2020'de acil alım projesi kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri'mize 29 mayına karşı kısmi korumalı kurtarıcı teslim edilmişti. Bu projenin devamı niteliğinde olan 8x8 Tekerlekli Kurtarıcı Araç Projemiz ile envanter bütünüz korunmuş, sahadan geri bildirimler ile daha çevik hale getirilmiştir. Çok az sayıda ülke envanterinde olan ve muadillerinden çok daha üstün özelliklere sahip bu ürünü kahraman Türk ordumuz için yerli ve milli imkanlarla geliştirdiğimiz için gururluyuz mutluyuz." ifadesini kullandı.

4-2-4

‘ÜLKEMİZ SIÇRAMA YAPIYOR’

 Bera Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kaya da "Ülkemizin bir sıçrama yapabilmesi için teknolojiyi kullanan ülkeler sınıfından teknolojiyi üreten ülkeler sınıfına geçmesini elzem görüyorum. Bunun da yolunun Savunma Sanayi projeleriyle gerçekleşeceğini savunma sanayi projelerinin öncüsü tetikleyicisi olacağını düşünüyorum." diye konuştu. İsmail Demir, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Konya mitingine canlı bağlantı ile katıldı. Demir, 8x8 TKA teslim belgesini Kara Kuvvetleri temsilcisine takdim etti.

4-5-4

KAAN AVCI ROLÜNÜ ÜSTLENECEK

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye'nin milli muharip uçağına ilişkin, "Bizim KAAN'ımızın radara görünmezlik özelliği, tamamen dijital sistem üzerine oturması, her şeyin elektronik olarak çeşitli sistemlerle haberleşiyor olması gibi bir dizi özelliği var." dedi. Demir, Konya'da önemli bir sanayi altyapısı olduğunu, sanayinin Anadolu'ya yayılmaya devam edeceğini söyledi. MPG AŞ'nin Konya tesislerinde güçlü araçlar sınıfında devreye girdiğini hatırlatan Demir, "Bize özellikle kurtarıcı araç formatında, gerek tank gerek zırhlı araç kurtarmaya yönelik araçlarla ilgili projelerimizi MPG geliştirdi. Burada önemli bir araç modifikasyon ve geliştirme işlemleri olduğu gibi, zırhlama ve mayına karşı dayanıklılık özelliklerinin de eklendiği bir dizi ürün ortaya çıkmaya başladı." diye konuştu.

4-7-4

"KAAN DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTARACAK"

Demir, milli muharip uçak KAAN'ın önemine işaret ederek şöyle konuştu: "Malum amacımız 5. nesil savaş uçağı yapmak. Çok fonksiyonlu, çok yönü olan hem bombardıman hem avcı uçağı rollerini üstlenecek. Bizim KAAN'ımızın radara görünmezlik özelliği, tamamen dijital sistem üzerine oturması, her şeyin elektronik olarak çeşitli sistemlerle haberleşiyor olması gibi bir dizi özelliği var. O açıdan KAAN vurucu güç olarak önemli bir fonksiyon görecek. Dünyada da çok az ülkede görülen, çok az ülkenin sahip olduğu bir kabiliyete sahip olacağız. Bu işe soyunan topu topu 5 ülke var. Onlardan bir tanesi biz olduk. Diğer ülkeler, alıcı ve kullanıcı müşteri durumundalar. KAAN, bizi dışa bağımlılıktan da kurtarmış olacak. KAAN'daki millilik hedefimiz şu anda yüzde 70. Bunun yüzde 90'a kadar gitmesi kaçınılmaz. KAAN'ın bütün sistemleri o kadar modern olacak ki bunu dışarıdan almak isteseniz dahi alamayacağınız sistemler var."

4-8-5

HÜRKUŞ tedarik edilecek! HÜRKUŞ tedarik edilecek!

 "KAAN ASLINDA BİZİM HAVADAKİ KILICIMIZ OLACAK

" KAAN'a uygulanabilecek yeni sistemler üzerinde çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Demir, özel sektör, vakıf şirketleri, üniversiteler ve TÜBİTAK'ın işbirliğiyle projelerin devam ettiğini dile getirdi. Demir, "KAAN aslında bizim havadaki kılıcımız olacak. Diğer unsurlarla beraber Bayraktar Kızılelma, ANKA-3, Akıncı, Aksungur ve TB2 ile konuşuyorsak onların hepsinin oluşturduğu hava hakimiyeti konseptine, kavramına doğru gidiyor olacağız. Bir taraftan karaya konuşlu hava savunma sistemlerimiz olurken bir taraftan da havada bir anlamda hava hakimiyeti sağlayacak bir farkındalık oluşturacağız." ifadelerini kullandı.

4-10-1

TÜRKİYE İHA’DA BİR NUMARA

Türkiye'de üretilen İHA'ların ihracat şampiyonu olduğuna dikkati çeken Demir, şunları kaydetti: "TB2'nin dünyada bilinilirlik seviyesini görüyoruz. O devam edecek çünkü çok sayıda talep var. Diğer insansız sistemlerimizde de talepler gelmeye devam ediyor. Hava savunma sistemi olarak gerek bizim SUNGUR, HİSAR-A+ ve HİSAR-O+, SİPER, bu sistemlerin de kendi içinde yapılanması devam etmekte. Öncelik tabii kendi ihtiyaçlarımız, ülkemizde geniş bir hava savunma ağı kurmak ama onların alana verilmesiyle çok sayıda ülkeden hava savunma sistemi talebi geleceği muhakkak."

4-11-2

4-12

4-13

AA-HACER CEYLAN

Editör: Birkan Bakay