Kitabın adı: Türk Sembolleri

Yazarı: Dr. Gözde SAZAK

Yayınevi: İlgi Kültür Sanat, 2014 İstanbul

Bu yepyeni ve mükemmel eseri tanıtmaya başlarken, ünlü şairimiz Yahya Kemal'i hatırladık.

Yıl 1904, Paris.

111 sene önce Yahya Kemal ünlü üniversite SORBON'da Siyaset okumaktadır.

Kafası, kalbi PARİS doludur.

Bir gün hocası ünlü tarihçi Albert SOREL (1842-1906) genç talebesine şöyle der:

“Dünyada henüz keşfedilmemiş iki şey var; Tarikte TÜRKLÜK, coğrafyada kutuplar!”

Yahya Kemal bu cümle ile sarsılır, bütün hücrelerine kadar sarsılır ve “eve” yani bize döner.

Bugün Beşir Ayvazoğlu Yahya Kemal'i yazdığı eserine “Eve           Dönen Adam”  ismini vermişse hocası Albert SOREL'in tavsiyelerinin sonucudur.

Yıl 1904 Paris SORBON

Söz halen anlaşılamamıştır: “Dünyada henüz keşfedilememiş iki şey var: Tarihte TÜRKLÜK, coğrafyada kutuplar!”

Şimdi yani 111 sene sonra “Türk Sembolleri” kitabını tanıtmaya başlarken bu sözün taptaze olduğunu anlıyoruz.

İki yıl süren ciddi bir çalışmanın sonucu ortaya çıkan bu eser için, sadece Petersburg'daki ünlü ERMİTAGE Devlet Müzesinden Türk Sanatına dair 3000 fotoğraf çekilmiş.

M.Ö. 500 tarihini taşıyan ünlü PAZIRIK HALISI da ERMİTAGE Müzesindedir.

Sibirya'da bir buzulda 1949 yılında bulunan TÜRK Malı PAZIRIK HALISI dünya uygarlığına 2600 yaşında bir armağandır ama nedense ülkemizde bilinmez.

Dr. Gözde SAZAK bu halıyı şöyle anlatıyor: “Özellikle Pazırık Kurganının sergilendiği o büyük salona girdiğimizde his dünyamızda bir şeyler yerinden oynadı ve sergilenen eserlerin birer sanat eserinden öteye zamanın derinliklerinden günümüze gönderilmiş mesajları taşıyan birer mektup olduğu fikri orada, o salonda aklımıza düştü. Bu mektuplar okunmalıydı.”

Kıymetli okuyucular 2600 yıllık “mektup” nasıl okunur?

Dr. Gözde SAZAK Hanım işte burada TÜRK DESTANLARINI, Divan-ı Lügat-it Türk'ü derinlemesine inceler.

Motiflerimiz ve sembollerimiz yani 2600 yıllık “mektuplar” destanlarımızla “çeşitli manaları betimleyerek hikâye edilmiştir.”

“Görsellerin karşılığını bilinç boyutunda eşleştirmek” bir ilk oluyordu ve ismi “Suretten Sîrete Varış” olarak tespit ediliyordu. (S:4)

Kıymetli okuyucular, Türk motif ve sembollerinin MANA DERİNLİĞİNİ ve Türk Kimliğinin metafizik altyapısını 294 sahifelik bu belgeselden öğreniyoruz.

Dr. Gözde SAZAK Hocanın psikoloji, arkeoloji ve sanat tarihi eğitimi alması bu büyük çalışmayı ve “SURETTEN SİRETE VARIŞ” yorumuna zemin hazırlamış.

Yine eserdeki “KUT-GÜÇ alış verişi” yorumu yabancı ilim adamları tarafından “Hayvan Mücadele Sahnesi” olarak anlatılmıştır. (S: 121)

“Ortak Milli Hafıza” bu tespit Kutadgu Bilig'den bir bölümün “Yaradılış Destanına” oradan PAZIRIK KURGANI'na ulaşan tefekkürün sonucudur.

“Ortak Milli Hafıza” ifadesi ilk defa bu kadar derin bir belgesel olarak karşımıza çıkıyor. (S: 119)

DNA sarmalına benzeyen Türk Motiflerini yani 2500 yıl önce DNA benzeri Türk Motiflerini nasıl açıklayabiliriz? (S: 114-115)

Kıymetli okuyucular, Türk ilim hayatında İLK DEFA 2500 yıla ulaşan Türk Motif ve Sembollerini, Divan-ı Lügat-it Türk, Kutadgu Bilig ve Türk Destanlarının bakış açısıyla çözümleyen bu ciddi çalışmayı lütfen okuyunuz.

Selçuk Üniversitesi, N.E. Üniversitesi, KTO ve Mevlana Üniversitesinin yetkilileri ve öğrenci toplulukları, Dr. Gözde SAZAK ve TÜRK SEMBOLLERİ konusu sizleri bekliyor.

Yıl 1904 Paris SORBON

Albert SOREL öğrencisi Yahya KEMAL'e ne diyor?

“Dünyada henüz keşfedilememiş iki şey var: Tarihte TÜRKLÜK, coğrafyada kutuplar!”