Hepimizin bildiği gibi İhracat, ülkelerin dış ticaret dengelerinin korunmasının yanında ekonomik faaliyetlerini de canlandırır.

 İstihdam, üretim ve karlılığın artmasını sağlayarak, makroekonomik dengelerin iyileşmesine de katkı sağlar.

Ekonomik gelirin artmasını sağlamanın yanı sıra, mutluluğu ve refahı artırırken, geleceğe daha güvenli bakmasına neden olur.

Günümüzde dünyanın en büyük ekonomileri en çok ihracat yapan ülkelerden oluştuğu gibi, dünya piyasalarında söz sahibidirler.

Ülkemizde de ihracatı artırmak ve ihracatçı ülkeler arasında yerini alma konusunda önemli çalışmalar ve projeler yürütüyor.   

Bu projelerden birisi de, Genç İşadamlarının ihracatta sürdürebilirliği sağlaması için Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)tarafından hayata geçirildi. 

Söz konusu projeyle Yılsonunda 200 milyar doları aşması beklenen ihracatta, sürdürülebilir başarıyı genç ihracatçılar sağlayacaktır.

Genç TİM'i hayata geçiren TİM, dijital çağı en iyi şekilde değerlendirebilen gençlere güveniyor ve 5 yıl içerisinde de ülkemiz ihracatının 300 Milyar dolara ulaşacağına inanıyor. 

Genç ihracatçı sayısını artırmak ve geleceğin ihracatçı genç neslini yetiştirmek amacıyla hayata geçilecek olan projede, TİM'e bağlı 13 genel sekreterlikten iş dünyasının genç simaları yer alıyor.

Türkiye'nin yedi bölgesinden Genç TİM'e katılan isimler, öncelikle kendi bölgelerinde çalışmalar yapacaktır.

TİM Başkanı İsmail Gülle'nin Onursal Başkanlığı'nı yaptığı oluşumda, 18 isimde başkan yardımcılığı görevini üstlenecektir.

Genç TİM'in 131 olan üye sayısının yapılacak çalışmalarla 500'e ulaşması düşünülüyor.

 Yönetim Kurulu’nda, en az toplam kadın üyelerin oranı kadar, kadın yönetim kurulu üyesi bulundurulması da zorunlu tutulurken, üyeler oy kullanabilecek isimlerden oluşuyor.

Genç TİM’in hedefleri hakkında bilgi veren TİM Başkanı İsmail Gülle, hedeflerinin gençlerin ellerinde ihracatla yükselen Türkiye’yi oluşturmak olduğunu dile getirerek, "Gençlerimizi ihracata teşvik edeceğiz. Dış pazarlara erişimlerini artıracağız. Ticari diplomaside ihracat elçisi yapacağız. Sadece tecrübeli iş insanlarının gençlere değil, gençlerin de birbirlerine tecrübelerini aktarmasını istiyoruz. 18-40 yaş arasında oy kullanılabilecek kişileri üye yaptık. Bir takım komiteler oluşturacağız. Genç TİM’in verimli, şeffaf, eşitlikçi ve sürdürülebilir bir yapıda olması için anayasamıza gerekli tüm maddeleri ekledik. Nasıl ki ülkemizin geleceği gençlerimize emanetse, ihracatımızın geleceği de gençliğimizin ellerinde. Projeyi Cumhurbaşkanımızı sunduk” diyor.

Proje kapsamında genç işadamlarımızın ihracatımızı artırmaları konusunda önlerini açtıklarını ve destekleyeceklerini dile getiren TİM Başkanı İsmail Gülle, projenin hayata geçmesiyle genç işadamlarımızın birbirlerine tecrübelerini aktarmalarını sağlayacaklarına dikkat çekiyor.

Ülkemizin geleceği gençlerimize emanetse, ihracatı da yine gençlerimize emanet olacağı için bu projeyle genç işadamlarımızın ihracatımızı yükselteceklerine inandıklarını söylüyor.

Son dönemlerde ülkemizde ve şehrimizde ihracatta güzel başarılar elde edildi. Tabi ki bu başarılarda genç işadamlarımızın katkıları da önemli bir orandadır. 

Son 12 ayda ülkemizin 200 milyar dolar sınırını aşan ihracatı, 5 yıl içerisinde İnşallah 300 milyar dolara tamamen genç ihracatçılarımızın katkılarıyla ulaşacaktır.

Tabi ki pandemi ile değişen yenidünya düzeninde, gençlerimizin çok daha aktif ve girişimci olması kritik önem taşımasıyla birlikte, başarılı olmasında önemli bir faktör olacaktır.

Genç ve dinamik nüfusumuz, çok ciddi bir fırsat oluşturuyor. Artan beceri ve yetkinlikleriyle ülkemizin küresel rekabetteki konumunu daha da güçlendirerek, iyi bir yere getireceği de bir gerçektir.  

Bir firmanın, bir ihracatçının yaşı olmaz. Ancak ve ancak deneyimi ve başarısı önemlidir.

Genç TİM Projesinde de bu anlamda çok şeyler katacağı gibi, ihracatımızı da yükselterek, ülkemizi gelecekte İhracatçı Ülkeler arasında yerini almasını sağlayacaktır. 

Umarım Genç TİM’in oluşturan Genç İşadamlarımız ülkemiz ihracatının sürekliliğini sağlayarak, 300 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştirirler.

Çünkü genç işadamlarımızın bu hedefe ulaşacak bilgisi, tecrübesi ve potansiyeli de mevcuttur.

Yeter ki, ülkemiz gençlerine ve genç işadamlarına TİM’in projesinde olduğu gibi, imkânlar tanınsın ve önleri açılsın.

Ne dersiniz sizce öyle yapılması gerekmez mi?