Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Konya İl Başkanlığı dev bir programa imza atarak, Asırdan Nesile Kızıl Elma (ANKE) adıyla, “Ortak Tarih Ortak Gelecek” sloganıyla önemli bir çalıştay gerçekleştirdi. Türk Birliği’nin temellerinin atılması adına kurulan Türk Devletler Teşkilatı yapısının geliştirilmesi ve kurumsallaştırılması sürecinde Türk Gençliğinin bakış açılarının tartışıldığı çalıştay iki gün sürdü. Çalıştayın tamamlanmasının ardından ise sonuç bildirgesi yayınlandı.
TÜRK DEVLETLER TEŞKİLATI VURGUSU
Çalıştayın sonuç bildirgesinde önemli bilimsel öneriler yer aldı. Türk Devletler Teşkilatı’nın çalışmalarının son derece önemli olduğunun belirtildiği bildirgede; “Türk Devletleri Teşkilatı’nın geliştirdiği politika ve stratejilerde “Türk Milliyetçiliği” anlayışının benimsenmesi, teşkilatın sağlıklı büyümesi ve sürdürülebilir olması bakımından son derece önemlidir. Üye devletler, Türk Devletleri Teşkilatı'na siyaset üstü, stratejik bir hedef olarak yaklaşımı kalıcı bir devlet politikası haline getirecek ve sürdürülebilirliğini sağlayacak sosyo-ekonomik adımlar atabilmelidir. Türk Devletleri Teşkilatı’nın diplomatik ve bürokratik altyapısının yanı sıra organları ve daimi kadroları oluşturularak somut bir yapıya kavuşması süreci hızlandırılmalıdır” denildi. Çalıştayda, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)’nin kurucu lideri merhum Alparslan Türkeş tarafından “Millî Doktrin Dokuz Işık” adıyla ortaya konulan ülkücülüğün ana ilkelerinden hareketle, 9 temel başlıkta komisyon çalışmaları sonucunda şu öneriler ortaya konuldu:
EKONOMİ POLİTİKALARI KOMİSYONU
-Üye devletler arasında vergi uyuşmazlıklarının yaşanmaması için gerekli yasal çalışmaların yapılarak vergi kanunları uyumlu hale getirilebilir.
-Üye ülkelerin ticari hacmini artırmak ve ekonomik kalkınmalarını sağlayabilmek için vergi sorunlarının yaşanmaması amacıyla vergi sistemleri uyumlaştırılabilir.
-Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkelerinin kendi aralarında gerçekleştirdikleri ticari faaliyetlerde gümrük vergisi alınmayabilir. Ayrıca Türk devletleri arasında ticaret kapasitesini artırabilmek amacıyla belirlenen ürünlerin lojistiği için akaryakıtta ÖTV indirimi veya istisnası sağlanabilir.
-Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkelerinin gerekli ekonomik değerlere ulaştıktan sonra Avrupa Birliğinin Euro para birimi gibi Türk Devletleri Teşkilatı ortak para birimi olarak TÜRK PARA'sı çıkartılabilir.
-Türk Devletleri Teşkilatı üyelerinin kendi kendine yetebilirliğini sağlayabilmek amacıyla ithalat ve ihracattaki kısıtlamalar kaldırılabilir.
-Eğitim, sağlık vb. hizmetlerde Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ülke vatandaşlarının ekonomik açıdan yerli statüsünde değerlendirilebilir.
-Küresel banka sistemindeki kısıtlamalardan dolayı üye ülkeler arasında para aktarımını bağımsız şekilde yürütebilecek bir TÜRK DEVLETLERİ MERKEZ BANKASI oluşturulabilir.
-Üye ülkeler arasında ticaret hacminin artırılabilmesi için TÜRK YOLU PROJESİ ile hava, deniz, kara ve raylı sistemler geliştirilebilir.
TURİZM POLİTİKALARI KOMİSYONU
-Ortak Tarih Ortak Turizm: Ortak tarih ve kültür zenginliğinin turizm yoluyla desteklenmesi hedeflenmektedir.
-Mevsimsel Turizm: Turizm faaliyetleri belirlenirken Türk Dünyasının iklimine göre planlanlama yapılabilir.
-Göktürk Vize: Türk Dünyası vatandaşlarına serbest dolaşım imkanının sağlanabilir.
-Türk Dünyasında Dijital Turizm: Sosyal medya, dijital medya kampanyaları ve çevrimiçi turzim platformlarıyla özellikle genç ve teknolojiye bağlı turist gruplarına ulaşılabilir.
-Turan Turzim Teşkilatı: Ortak turizm faaliyetleri geliştirilebilir.
-Turan Turizm Fonu: Turizm faaliyetlerinde altyapı projelerinin desteklenmesi sağlanabilir.
-Turan Turzim Kartı: Türk Dünyası vatandaşlarına indirimler ve özel hizmetler sağlanabilir.
-Türk Dünyası Başkenti: Türk Dünyası Kültür Başkenti Modeli ile Türk Dünyasının tarihi kültürel ve sanatsal değerleri uluslararası düzeyde tanıtılarak üye ülkeler arasında kültürel işbirliği güçlendirilebilir.
-Turan Müze Kart: Türk Dünyası’ndaki kültürel miras merkezlerine terk bir kart ile erişim sağlanabilir.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ
-Üye devletlerin üniversitelerinin, araştırma merkezlerinin, ar-ge ve yenilikçilikle ilgili olarak kamu ve özel sektör ile işbirliği yapması, üretilen bilgi ve yapılan buluşların uygulamaya aktarılması, üretilen bilginin Türk Dünyasına yayılması amacıyla “Türk Devletleri Teknoloji Aktarım Merkezi” kurulabilir. Fikrî ve sınai mülkiyet haklarının korunması amacıyla Türk Devletleri Patent ve Marka Kurumu tesis edilebilir.
-Üye devletlerde verimliliğin artırılması ve uluslararası pazarlarda rekabet güçlerinin karşılıklı işbirliği içerisinde güçlendirilmesi amacıyla “Türk Devletleri Verimlilik Kurumu” hayata geçirilebilir. Bu kurum bünyesinde, sanayi, tarım, hizmet ve kamu sektörlerinde verimlilik arttırma ve bu sektörlerde dijital ve akıllı uygulamalara geçiş yönündeki işbirliği faaliyetleri yürütülebilir. Model fabrikalar ve model çiftlikler gibi yetkinlik geliştirme merkezleri aracılığıyla üye devletlerdeki kurum ve kuruluşların gelişimi desteklenebilir.
-Üye devletlerin insan kaynağı potansiyelinin TDT’nın ihtiyacı olan yetkinliklere göre yetiştirilmesi, teknoloji üretmeye yönelik bireysel yetkinliklerin geliştirilmesi ve TDT bilincinin artırılması amacıyla “Türk Devletleri Bilim ve Teknoloji Festivali” düzenlenebilir. Bu sayede savunma, havacılık, uzay sanayi, tarım, sağlık vb. alanlarda iş birliklerinin oluşturmasına katkı sağlanabilir.
-Üye devletlerde yürürlükte olan yerel ürün ve hizmet standartlarının uyumluluğunun sağlanmasına yönelik çalışmalar yapmak ve ortak kalite ve güvenlik standartları geliştirmek amacıyla “Türk Devletleri Standartları Kurumu” kurulabilir.
-Üye devletler arasında ve diğer devletlerle sınır ötesi veri akışını sağlamak amacıyla, üye devletlerin dijital altyapıları geliştirilebilir, fiber optik iletişim hatlarının tamamlanması hızlandırılabilir. Bu sayede hızlı ve kesintisiz iletişim üye ülkeler arasında gerçekleştirilebilir.
-Üye devletler arasında, insan kaynakları ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi amacıyla üye devletler arasında dijital insan kaynakları platformu oluşturulabilir. İş ve işçi bulmaya aracılık etmek, meslek standartlarını temel alarak, teknik ve meslekî alanlarda yeterliliklerin esaslarını belirlemek; denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin ortak faaliyetleri yürütmek amacıyla üye devletler arasında “Türk Devletleri İş Kurumu” kurulabilir.
-Üye devletler arasında, savunma sanayii alanında bilgi, teknoloji ve ürün paylaşımını artırmak için ortak üretim ve araştırma projelerinin başlatılabilir, savunma sanayiine yönelik projelerde teknoloji aktarımı ve ortak fon mekanizmaları geliştirilebilir.
EĞİTİM POLİTİKASI
-Ortak Eğitim Dili İstanbul Türkçesi: İstanbul Türkçesi Türk Devletlerinin ortak dil ihtiyacını karşılayarak dil birliğini sağlamada önemli bir rol oynayabilir.
-Ortak Eğitim Programı: Türk Devletleri arasında eğitimde birlik sağlanması için ortak bir eğitim programı geliştirilebilir.
-Mesleki Seçim ve Alan Seçimi: Türk Devletlerinde mesleki eğitim kurumlarının önemini arttırmak için kendi alanlarına yönelik özel sınavlar ile öğrenci kabulü yapılabilir.
-Okul Öncesi Eğitimde Türk Mitolojisi: Okul öncesi eğitimde mitolojik hikayeler, yaratıcı animasyonlar, üç boyutlu görseller ile zenginleştirilmiş eğitim ortamları sağlanabilir.
DİNİ İNANÇLAR YAPISI
-Türk dünyası içerisinde, dinin doğru anlaşılması ve yanlış inançlarla mücadele için temel dini kaynakları ve ilahiyat alanında yazılan eserleri üye ülkelerin dillerine çevirecek kurul ve kurumlar oluşturulabilir.
-Üye devletlerdeki kütüphanelerde yer alan kitap ve yazma eserlerin dijital erişime açılması için çalışmalar yapılabilir.
-Ortak bir bilinç oluşturabilmek adına, dini ve milli temalı çizgi film, film ve dizilerin üye devletlerde yayınlanması yaygınlaştırılabilir.
-Türk Devletleri Teşkilatı üyesi devletlerin katıldığı ortak dini ve milli araştırma ödül törenleri düzenlenerek bilim insanlarının daha kaliteli çalışmalar yapması teşvik edilebilir.
-Oksidentalist (Batı araştırmaları) çalışmalar teşvik edilerek oryantalistlerin Türk İslam kültür ve inançları üzerine empoze ettikleri yanıltıcı bilgi ve yorumlara karşı yapılacak ilmi çalışmalar desteklenebilir.
-Türk Devletlerinde dini ve milli bir tehdit olarak algılanan Selefilik, Radikal/Tekfirci İslami Terör Örgütleri, FETÖ vb. yapıların metot ve amaçlarıyla ilgili akademik çalışmalar teşvik edilebilir.
-Mezhep anlayışları sebebiyle Türk milleti üst kimliğinden uzaklaşan toplumlarda Türklük bilinci geliştirilebilir.
-Hristiyanlık, Yahudilik, Bahailik gibi dinlerin İslam’ı tahrif etmeye, Müslümanları bölmeye ve din değiştirmelerine yönelik misyonerlik faaliyetleri kontrol altında tutulabilir.
KÜLTÜR POLİTİKALARI
-Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi ülkeler arasında Türk mimari eserleri, Türk dünyasının ortak mirası ilan edilerek teşkilat bünyesinde bir kültür koruma kurumu Türk Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (TEBİKK) Oluşturulabilir.
-Türk Dünyası değerlerini içeren dijital içerik üreten platform oluşturulabilir ve Türk Sineması desteklenmesi için Kızılelma Film Festivali düzenlenebilir.
-Ortak tarih ve değerleri yansıtan Türk Dünyası ansiklopedisi, Türk Dilleri Sözlüğü ve Türk Sanat Sözlüğü oluşturulabilir.
-Dijital platformlar ve müzik arşivleri kurularak Türk müziği geniş kitlelere ulaştırılabilir. TURSES (Turan’ın Sesi) Müzik Platformu
-Okul müfredatlarına geleneksel oyunlar eklenerek, eğitim materyalleri oluşturulur, devamında ise 23 Nisan’da Türk Dünyası Çocuk festivalleri düzenlenebilir.
-Hat, tezhip, ebru, çini, halı-kilim gibi geleneksel sanatlar korunması için, ustalık-çıraklık geleneği desteklenebilir ve UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne dahil edilebilir.
GENÇLİK SPOR VE SAĞLIK POLİTİKALARI
-Türk Sağlık Üniversitesi: Türk Dünyası Ortak Sağlık Üniversitesi’nin kurulmasıyla sağlık eğitim standartları yükselecek, personel ihtiyacını karşılayacak istihdam alanları oluşturulacak ve sağlık hizmetleri önemli ölçüde iyileştirilecektir.
-İlaç: Türk Sağlık Teşkilatı yönetiminde ortak ilaç ve tıbbi ekipman sanayisi kurulabilir ve üretim hususunda ilgili kaynakların (mali, hammadde kaynağı, işgücü vs diğer kaynaklar) merkezi yönetimde planlanabilir ve ortak havuzdan finanse edilebilir.
-Afet: Türk Sağlık Teşkilatı yapısı içinde Türk Dünyası acil afet yönetimi koordinasyon merkezi kurulabilir. Her ülkede koordine çalışan Acil Durumlar Bakanlığı kurulabilir.
-Organ Nakli: Türk Dünyası Organ Nakli Koordinasyon Merkezi kurulabilir. Bu merkez, organ nakli alanındaki sorunların ve eksikliklerin giderilmesi, yasa dışı uygulamaların önlenmesi ve organ nakillerinin etkin, hızlı, koordineli ve yüksek başarı oranıyla gerçekleştirilmesi için tüm üye devletlerindeki organ nakillerini tek bir merkezi yönetim altında birleştirebilecektir.
-Türk Gençliğinin İşsizlik Sorununun Giderilmesi: İstihdam Alanlarının Oluşturulması hususunda ve Türk gençliğinin her meselesinin ele alınıp çözüm ulaştırılması için yine merkezi bir yönetim olan Türk Gençlik Teşkilatı oluşturulabilir.
-Bağımlılık: Türk gençliğini bağımlılıktan kurtarmak için üye devletlerce örgütlenecek merkezi bir kurumla tüm ülkelerde önleyici, caydırıcı, koruyucu ve rehabilite edici kanun ve yönetmeliklerle sınırlandırıcı uygulamalar geliştirilebilir.
-Spor: Spor eğitimleri sadece kulüplere bırakılmamalıdır. Devlet okullarının entegrasyonu sağlanmalı, ilk aşamada devlet okullarında spor ve sporculuk bilinçlenmesi için her kişinin bir spor dalına zorunlu olarak yönlendirilmesi, başarılı olanların da temel eğitim veren okullardan spor okullarına transferi sağlanması, kulüplerin altyapılarının finanse edilmesi, bunun için de başarılarının devlet tarafından ödüllendirilmesi, kulüplerin ülkeler arasındaki tanımı yabancı kavramı kaldırılmalıdır.
-Türk gençlik teşkilatının organize edeceği önemli günlerde Türk gençliğini geleneksel akıl oyunları, sportif faaliyetleri içine alacak şekilde etkinliklerin yapılması hem gençlerin bağımlılıklardan uzak, Milli şuur bilinciyle birlik duygularının gelişmesini sağlayabilecek hem de sağlıklı zinde bir gençlik oluşturabilecektir.
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE ENERJİ POLİTİKALARI KOMİSYONU
-Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi ülkeler arasında sosyal konutlar ve kentsel dönüşüm alanında iş birliklerini geliştirmek, ortak fon oluşturmak, üye ülkelerde afet risklerini azaltmak, uygun maliyetli konutlar üretmek adına SÜRDÜRÜLEBİLİR TURAN KENTLERİ projesi hayata geçirilebilir.
-Su kaynaklarının sürdürülebilir şekilde yönetilmesi için atıksu arıtma altyapılarının modernize edilmesi, üye ülkelerde su yönetimi konusunda ortak araştırma merkezleri kurularak akıllı su sistemlerinin hayata geçirilmesi adına TuranSU İnsiyatifi hayata geçirilebilir.
-Enerji alanında, yenilenebilir kaynakların artırılması ve entegre enerji ağlarının kurulması, toryum reaktörlerinin geliştirilmesi ve yeşil hidrojen üretiminde işbirliği yapılması için TURAN ENERJİ projesi gündeme getirilerek TDT Enerji Fonu kurulabilir.
-Atık yönetiminde, sıfır atık yaklaşımı ve geri dönüşüm altyapıları kurulmalıdır. Karbon kredisi ticaretinin bölgede etkili bir şekilde yürütülmesi için bir karbon ticaret platformu geliştirilmelidir. Üretim ve tüketim süreçlerinde çevre dostu standartların yerleştirilmesi, döngüsel ekonomi uygulamalarını daha geniş bir alana yayılarak YEŞİL TURAN hedefine ulaşılabilir.
-Üye ülkeler arasında düşük karbonlu ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi, elektrikli taşıma araçlarının yaygınlaştırılması, lojistik altyapının çevre dostu bir anlayışla yeniden şekillenmesini sağlayacak olan TURKUAZ YOL stratejisi ile karbon salınımı azaltılabilir.
-İklim değişikliği etkilerine karşı dayanıklılığı artırmak için doğal afet yönetimi sistemlerinin güçlendirilmesi ve orman, sulak alan gibi ekosistemlerin rehabilitasyonu kritik bir öneme sahiptir. Sel ve kuraklık gibi afetlere karşı bölgesel erken uyarı sistemleri kurulmalı ve iklim değişikliğiyle ilgili veri paylaşımını sağlayacak bir platform oluşturulmalıdır. Böylelikle, teşkil edilecek TURAN İKLİMİ yaklaşımı ile üye ülkeler arasında dayanışma ve bilgi paylaşımı artırılarak, çevresel tehditlere karşı daha dirençli bir yapı oluşturulabilir.
-Turan Mahalle Müzeleri Projesi, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi ülkelerin geleneksel yerleşim alanlarını, kültürel miraslarını ve şehircilik yapılarını yansıtan tematik mahalle müzelerinin inşasını hedefleyen, bölgesel dayanışmayı güçlendiren bir girişimdir. Her üye ülkede oluşturulacak bu mahalle müzeleri, geleneksel mimari unsurlar, tarihi eserler, el sanatları ve sosyal yaşam kültürünü ziyaretçilere tanıtarak Türk dünyasının ortak değerlerini yaşatmayı ve uluslararası düzeyde tanıtmayı amaçlamaktadır. Proje, tarih ve kültürün korunmasının yanı sıra turizm, eğitim ve yerel kalkınmaya katkı sağlayarak TDT’nin sürdürülebilir kalkınma amaçları destekleyen kapsamlı bir kültürel miras platformu sunacaktır.
ADALET VE HUKUK YAPISI
-Üye devletler arasında hukuk sistemlerinin temel prensipleri doğrultusunda uyumun artırılması ve ortak hukuki standartların belirlenmesi için “Türk Devletleri Hukuk İş Birliği Komisyonu” kurulabilir.
-Üye ülkelerin hukukçularının karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımını sağlamak amacıyla düzenli eğitim programları ve çalıştayların organize edilmesi adına Eğitim ve Kapasite Geliştirme çabaları önerilebilir.
-Uluslararası hukuki meselelerde üye ülkelerin çıkarlarını korumak ve ortak duruş sergilemek amacıyla, uluslararası hukuk uzmanları arasında koordinasyonu sağlayacak bir danışma grubu oluşturulabilir.
-Üye ülkelerin hukuk sistemlerine ait bilgi, mevzuat, yargı kararları ve akademik çalışmalara erişim sağlayacak bir “Türk Devletleri Dijital Hukuk Platformu” kurulabilir.
-Türk devletlerinin ortak değer ve hedeflerini yansıtan, insan hakları, çevre hukuku, ticaret hukuku ve dijitalleşme gibi alanlarda Ortak Hukuki Metinler hazırlanabilir.