Tere otu, turpgiller familyasına ait yenilebilir bir bitkidir. Bilimsel adı “lepidium sativum” olan tere Güneydoğu Asya ve Mısır’da yaygındır. Kendisine fiziki olarak benzeyen bitkilerden ayrılması için bazen bahçe teresi olarak adlandırılır. Tere bitkisinin tohumundan elde edilen doğal şifa kaynağı ise tere tohumu olarak adlandırılır. Kökleri ve yapraklarında da şifa bulunan terenin öncelikle tohum şeklinde hasat edildiği bilinir. Bu yazımızda tere tohumu nedir sorusunun yanıtını ve bu şifalı bitkinin nelere iyi geldiğini bulabilirsiniz.

Tere Tohumu Nedir?

Biberimsi olarak tanımlanan keskin bir tada sahip olan tere çok besleyici bir bitkidir. Anavatanı Güneydoğu Asya olan tere bitkisinin tohumu başlı başına şifa kaynağıdır. Sahip olduğu yüksek demir içeriği sayesinde kansızlığa karşı son derece etkilidir. Tere tohumu alternatif tıpta uzun yıllar boyunca bitkisel tedavi yöntemlerinde kullanılmıştır. Günümüzde beslenme uzmanları ve doktorlar tarafından sık sık tavsiye edilen tere tohumu farklı şekillerde tüketilebilir. Tere tohumu tiroid bezinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını desteklediği için pek çok boğaz yolu hastalığına karşı koruyucudur.

Tere Otu Nasıl Bir Bitkidir?

Mısır’da yaygın bir şekilde yetişen tere otu tohumu turpgiller familyasında bilimsel adı “ledpidium sativum” olan bir bitkidir. Çok besleyici olduğu için gıda takviyesi şeklinde de tüketildiği bilinir. Bu bitkinin besin değerleri şu şekilde sıralanır:

·         Kalori: 16

·         Karbonhidrat: 3 gram

·         Protein: 1.3 gram

·         Yağ: 0 gram

·         Lif: 0.5 gram

Halk arasında bahçe teresi olarak da bilinen bu bitki kemik oluşumunu destekleyici etki gösterir. Kemiklerin oluşumu, parçalanması ve emilimi konusunda çok önemli olan K vitamini açısından zengindir. Tere bu yönüyle 7’den 70’e her yaştan kişide kemik sağlığını artırır ve kemiklerin ihtiyaç duyduğu K vitamini artırır. Tere otunun besin takviyesi olarak düzenli bir şekilde tüketilmesi halinde daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürülebilir.

Tere Tohumu Nasıl Olur?

Biberimsi olmasıyla bilinen tere tohumu keskin bir tada sahiptir. Çok besleyici olmasının yanı sıra çeşitli hastalıkların tedavisinde etkilidir. Alternatif tıp alanında uzun yıllar boyunca kullanılan tere tohumu nasıl olur sorusunun yanıtı basittir. Bu bitki ılıman iklim bölgesinde kendiliğinden yetişir ve çeşitli gıdalarda kullanılabilir. Tere tohumundan yapılan tere kürü ciğerleri temizleyici yönüyle çok etkilidir. Bu nedenle sigara içenlere önerilen tere tohumu akciğerleri temizleyip destekler. Ayrıca kanseri önleme konusunda yardımcı olarak vücuttaki sağlıklı hücre sayısını arttırdığı bilinir.

Tere Tohumu Faydaları Nelerdir?

Bitkisel tedavi alanında uzun yıllardır kullanılan tere bitkisi ve tere tohumu adeta şifa kaynağıdır. Yüksek demir içeriği sayesinde hem kansızlığa hem de organların hasar almasına karşı koruyucudur. Tere tohumu faydaları şu şekilde sıralanabilir:

·         Astım, bronşit, öksürük, C vitamini eksikliği gibi hastalıklara karşı faydalıdır.

·         Kabızlık ve sindirim sorunlarının olumsuz etkilerini azaltır.

·         Bağışıklık sistemini güçlendirir.

·         Kanseri önleme konusunda vücuttaki sağlıklı hücre sayısını arttırır.

·         Kemik oluşumu ve erimesi konusunda etkili olduğu için çocuklarda ve yaşlılarda çok faydalıdır.

·         Enfeksiyon ve hastalık kapma riskini üşürür.

·         Yağ yakımını hızlandırdığı için kilo vermeyi kolaylaştırır.   

·         Ağır metaller gibi zehirli bileşiklere karşı vücudu korur.

·         C vitamini bakımından zengin olduğu için cilde faydalıdır.

·         Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinin dengeli oranlarıyla kalp sağlığını korur.

Görüldüğü üzere tere tohumu vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması için kritik önem taşır. Pek çok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde etkili bir bitkidir. Geleneksel tıpta büyük bir yer edinen tere otu tohumuyla şifa bulmak mümkündür. Bu bitki ayrıca hazımsızlığı azaltıp kabızlık sorunlarını hafiflettiği için yemeklerden sonra tüketilir.

Tere Tohumu Nasıl Kullanılır?

Tere tohumunun kullanım alanları hastalık durumunda göre farklılık gösterebilir. Pek çok hastalığın tedavisinde etkili olan tere tohumu şifalı bir bitkidir. Örneğin tere tohumunu çiğnemek kuru öksürüğe çok iyi gelir. Balgam söktürücü etkisi bulunan tere tohumunu çiğneyerek ciğerleri temizlemek mümkündür. Aşırı sigara içen kişilerin olumsuz etkiden kaçınması ve kanseri önlemesi için tere tohumu çiğnemeleri tavsiye edilir.

Tere tohumu aynı zamanda sıcak suda haşlanarak çay şeklinde tüketilebilir. Bunun dışında tere tohumu ezildiğinde ortaya çıkan yağ iki farklı şekilde kullanılabilir. Tere tohumu yağı salatalara ve yemeklere katılabildiği gibi cilde dışarıdan sürerek uygulanır. Tere tohumu neye iyi gelir diye merak edenler için bu bitki cilt hastalıklarının tedavisinde iyileştirici güçtür. Uzun yıllar boyunca alternatif tıpta kendine yer bulan tere tohumuyla sağlıklı bir yaşam sürmek mümkündür.

Tere Tohumu ve Bal Karışımı Faydaları

Bitkisel tedavi alanında uzun yıllar boyunca şifa kaynağı olarak kullanılan tere tohumu bal ile karıştırılıp tüketilebilir. İçindeki aktif bileşenler sayesinde astım semptomlarını önleme konusunda son derece etkilidir. Tere tohumu ve bal karışımı faydaları arasında cildi tamir edici etkisi vardır. Örneğin güneş yanığı veya darbe gördüğü için deforme olmuş cildin kısa sürede iyileşmesi için bu karışım sürülebilir. Ayrıca saç sağlığı için tere ile bal karışımı yiyebilir veya saçlara sürebilirsiniz. Macun olarak da tüketilen tere tohumunun faydaları saymakla bitmez. Bu şifalı bitkinin özünü içeren besin takviyeleri de sağlık bir yaşam sürmek için son derece faydalıdır.

Tere Tohumu Zararı Var Mı?

Tere bitkisi ve tohumu ağızdan alındığında güvenli bir kullanım imkanı sunar. Ancak şifalı bitkilerin hemen hemen hepsinde olduğu gibi yüksek doz tüketiminde bazı sorunlar görülebilir. Tere tohumu zararları genellikle aşırı miktarda tüketen kişilerde yan etki şeklinde görülür. Uzun yıllardır geleneksel tıpta hastalıkların tedavisinde kullanılan bu bitkinin bilinen bir yan etkisi yoktur. Tere tohumunun bilinçsiz bir şekilde tüketilmesi durumunda meydana gelebilecek sorunlar şunlardır:

·         Yüksek dozda tere otu tüketmek sindirim sisteminde sorunlar yaratabilir.

·         Aşırı miktarda tüketim kan basıncını düşürebilir.

·         Hamile ve emziren kadınların tere otu kullanımı konusunda öncelikle doktora danışması gerekir.

Bitkisel tedavi alanında tere otu ve tohumu yaydın gir şekilde kullanılır. Tansiyon hastalarının ve diğer kronik rahatsızlığı olan kişilerin doktor kontrolünde alması gerekir. Şifalı bitkinin boğaz yollarındaki pek çok hastalığı tedavi ettiği bilinir. Örneğin tere tohumu ve tiroid nodülü üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına göre bu bitki boğazdaki nodülü yok etmektedir. Düzenli kullanımda faydası çok fazla olan tere tohumunun kapsül şeklinde hazırlanmış besin takviyesi vardır.

Tere Tohumu İçeren Takviye Edici Gıda

Hızlanan Hayat Ve Hızlanan Teknolojiler Hızlanan Hayat Ve Hızlanan Teknolojiler

Hekimzade güvencesiyle piyasaya sürülen tere tohumu içeren takviye edici gıda adeta şifa kaynağıdır. 7’den 70’e herkesin hayat kalitesini arttıran bu bitkinin özünden oluşan hap günlük tüketime uygundur. Türkiye’nin dört bir yanında hızlı ve güvenilir teslimat ile satılan gıda takviyeleri arasında tere tohumu bulunur. Özellikle tiroid hastalığının toplumda giderek yaygın hale geldiği bu dönemde sağlıklı beslenmek önemlidir.

Tiroid gibi boğaz yollarındaki hastalıkların terdavisinde ise besin takviyeleri önemli bir yere sahiptir. Hekimzade markasının güvencesiyle hazırlanan Endok Do 90 kapsül tere tohumu içeren takviye edici gıda olarak tüketilir. Bu hapın içinde tere tohumuna ek olarak ceviz, turp, brokoli, beşparmak otu, sarı kantaron ve oğul otu gibi şifa kaynakları da bulunur. Tere tohumu besin takviyesi günde 3 kere 1’er kapsül ılık suyla alınır.

Editör: Bekir Turan