Türkiye İstatistik Kurumu tarafından paylaşılan mayıs ayına ait tüketici fiyat endeksi verileri, ülkedeki milyonlarca kamu görevlisinin ve emeklinin heyecanla beklediği yaz dönemi gelir artışlarını büyük oranda gözler önüne serdi. Yılın ilk yarısına ait beş aylık sürecin geride kalmasıyla birlikte, ceplere yansıyacak yeni tutarların omurgası kurulurken, nihai kararın verilmesi için artık sadece tek bir aylık veri akışı kaldı.
Her yılın ocak ve temmuz dönemlerinde, geride kalan altı aylık hayat pahalılığı oranına göre gelirleri yeniden düzenlenen hak sahipleri, rotayı haziran ayı raporuna çevirdi. Ekonomi yönetiminin ve Merkez Bankası'nın piyasa tahminleri doğrultusunda şekillenecek olan son veri, temmuz ayının ilk haftasında ilan edilerek maaş bordrolarındaki kesin rakamları ortaya koyacak.
SSK Ve Bağ Kur Emeklilerinin Gelirlerinde Yeni Dönem Başlıyor
Sosyal sigortalar çatısı altında yer alan işçi ve esnaf emeklilerinin refah seviyesini doğrudan etkileyecek olan beş aylık kümülatif enflasyon rakamı, son açıklamaların ardından %16,61 seviyesine ulaştı. Bu oran, emeklilerin temmuz ayında en az bu seviyede bir artışı şimdiden garantilediğini gösterirken, haziran ayındaki fiyat hareketlerinin de eklenmesiyle tablonun daha da yukarı yönlü hareket etmesi bekleniyor.
Geçim standartlarını yakından ilgilendiren bu gelişmeler, özellikle taban maaş alan vatandaşların gözünü kulaklığını Ankara'dan gelecek nihai açıklamalara çevirmesine neden oldu. Uzmanlar, haziran ayında gerçekleşecek olası bir %2,00 ila %3,00 arasındaki ek artışın, emeklilerin nihai alacağı farkı çok daha tatminkar bir noktaya taşıyabileceğini vurguluyor.
Kamu Görevlileri Ve Memur Emeklileri İçin Toplu Sözleşme Detayları
Devlet memurları ile memur emeklilerinin maaş dinamikleri, SSK ve Bağ-Kur'lulardan farklı olarak toplu sözleşme masasında belirlenen maddeler çerçevesinde ilerliyor. Yılın ilk yarısında uygulanan haklara ek olarak, beş aylık süreçte ortaya çıkan fiyat artışlarının toplu sözleşme barajını aşması nedeniyle kamu çalışanlarına enflasyon farkı ödenmesi kesinleşti.
Şu anki mevcut verilere göre, kamu personeli ve bu alandan emekli olan vatandaşların cebine girecek beş aylık hak edilmiş zam oranı %12,40 olarak kayıtlara geçti. Ancak bu rakam da ham bir veri niteliği taşıyor ve haziran ayı sonundaki piyasa fiyatlamalarının sisteme dahil edilmesiyle birlikte yukarı yönlü revize edilerek resmiyet kazanacak.
Piyasa Uzmanlarının Haziran Ayı Tahminleri Ve Beklentileri
Ekonomi çevreleri, temmuz ayında bordrolara yansıyacak olan net artışların tam anlamıyla netleşmesi adına haziran ayı tüketici fiyat endeksinin kilit bir rol oynadığını ifade ediyor. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte gıda fiyatlarında yaşanabilecek mevsimsel gevşemelerin veya tam tersi yönlü hizmet sektörü hareketlerinin, son oranı doğrudan etkileyeceği öngörülüyor.
Haziran ayı verilerinin temmuz ayının 3. günü sabah saatlerinde ilan edilmesiyle, hem aktif çalışan memurların hem de farklı statülerdeki tüm emeklilerin alacağı kesin refah payı ve zam oranları yasal olarak yürürlüğe girecek. Bu süreçte sendikaların ve kamuoyunun ek refah payı beklentileri de gündemdeki sıcaklığını korumaya devam ediyor.
Yılın İlk Beş Aylık Dönemindeki Enflasyon Seyrinin Analizi
Ekonomideki fiyat hareketlerinin ocak ayından bu yana izlediği grafik, temmuz zammının temel taşlarını oluşturması bakımından büyük bir önem arz ediyor. Yılın ilk ayında %4,84 olarak ölçülen tüketici fiyat endeksi, şubat ayında %2,96 seviyesine gerilemiş, mart ayında ise %1,94 ile yılın en düşük aylık kırılımını gerçekleştirmişti.
Nisan ayında yeniden ivme kazanarak %4,18 seviyesine tırmanan fiyat artış hızı, mayıs ayı verilerinin de sisteme entegre edilmesiyle birlikte kümülatif toplamı yukarı taşıdı. Beş aylık bu dalgalı seyir, çalışanların ve emeklilerin satın alma güçlerinin korunması adına temmuz ayında yapılacak artışın ne denli kritik olduğunu bir kez daha kanıtladı.
Kaynak: Zeki Ersin Yıldırım




