Her vitamin ve mineralin vücutta bir fonksiyonu vardır ve birinin ihtiyacını diğeri karşılayamaz. Bu nedenle eksiklikleri durumunda desteklenmesi gerekir.

Mineraller doğal şekilde oluşan inorganik maddelerdir. Belirli bir formülle gösterilirler. Çinko, magnezyum, selenyum, demir, fosfor gibi maddelerdir. Doğada bulunan bu minerallerin büyük kısmı bitki ve hayvansal gıdalarda bulunmaktadır. Besin desteği olarak geliştirilen ürünlerde ise doğal halde bulunan minerallerin insan kullanımına uygun forma gelebilmesi için bazı teknik işlemlerden geçmesi gerekir. Özellikle mineral veya vitaminin emilimini arttırmak, yan etki meydana getirme ihtimalini en aza indirmek amacı ile çeşitli teknolojik ürünler üretilmektedir. Mikrokapsülleme, enkapsüle, liposomal, sucrosomial gibi farklı isimlendirmelerde üretilmektedirler. Burada kullanılan üstün teknoloji ile yeni nesil ürünlerin üretimine olanak sağlanmaktadır. İsimlendirmeleri ve teknik detayları farklı da olsa yeni nesil vitamin&minerallerde kullanılan teknolojiler, içeriği sindirim sisteminden korur, gerekli yere taşır ve serbest bırakır. Düşük dozlarda dahi olsa etkinlik sağlayabilir.

Teknolojik vitamin&minerallerin çıkış noktası özellikle emilimi zor, biyoyararlanımı düşük olan moleküllerden maksimum fayda sağlamaktır. Örneğin biyoyararlanımı oldukça düşük olan zerdeçal ekstresi misel formda üretilerek emilimi 185 kat arttırılmış bir etki sağlar. Özellikle bazı minerallerin sindirim sisteminde yan etki meydana getirme ihtimali yüksektir. Bu istenmeyen durumu en aza indirmek için yine teknolojik mineraller tercih edilmektedir. Örneğin birkaç farklı yan etkiye sahip olan demir (ferrik sakkarat) mikrokapsüle formda üretilerek yan etki meydana getirme ihtimali minimalize edilmiştir. Uzun yıllardır varlığını sürdüren bu teknolojilerin kullanımı ve bilinirliği son yıllarda artmıştır.

Uz. Bio. Nazan Güven

Referanslar

  1. Yamamoto E. et al. A simple and rapid measurement method of encapsulation efficiency of doxorubicin loaded liposomes by direct injection of the liposomal suspension to liquid chromatography. Int J Pharm. 2018 Jan 30; 536(1):21-28.
  2. Sandy Gim Ming Ong. et al. Influence of the Encapsulation Efficiency and Size of Liposome on the Oral Bioavailability of Griseofulvin-Loaded Liposomes. Pharmaceutics. 2016 Sep; 8(3): 25.