Değerli arkadaşlar üzerinde yaşamış olduğumuz şu güzel memleket Konya şehri, yüzyıllar boyunca çok enteresan olaylara ve kişilere şahit olmuş ender bulunan şehirlerarasında gelir. Konya’mıza değer katan Hz. Mevlana’nın dediği gibi ‘Gel ne olursan ol yine gel sözü’ şu güzel şehrimizde bugüne kadar çok ulema, derviş, Allah dostu, ilim ve bilim adamları, halk kahramanlarına ev sahipliği yapmıştır.

Konya’da yaşayan biraz Konya bilgisi olan bütün halkımız kulaktan dolma sözler ile kendisini tam olarak tanımayan ama herkesin dilinde meşhur olan Konyalı TAYYİP AĞA’dan biraz bahsetmeden geçmek haksızlık olur.

ADI: TAYYİP

SOYADI: ALPERTEN

BABA ADI: HACI MUSTAFAZADE

DOĞUM TARİHİ: 1884

ÖLÜM TARİHİ: 16/05/1968

Bu meşhur TAYYİP AĞA kimdir, nerelidir, gerçekten böyle biri var mıdır, ne iş yapardı nasıl bir şahsiyeti vardır? Bunları 1980’li yıllarda Tayyip ağanın mahallesine çok yakın oturduğum Lalebahçe’de onu tanıyıp bilenlerden sordum araştırdım. İnliceli yakın komşusu olan eminin Ahmet Çelik namı ile bilinen amcaya ve benim yaltaşım olan adaşıma da bir sohbet arasında sordum Ahmet ancanın sözleri şöyle idi. Herkes bilsin ki bu Konya’ya, rahmetli ve faziletli yardım sever mazlumu korur, bu TAYYİP AĞA gibi biri daha gelmemiştir.

Ben köyden geldiğim Konya’nın acemisi olduğum yıllarda bana ve benim gibilere çok faydası dokunmuştu.

Konya’mızın yetiştirdiği son kuşak halk filozoflarından biridir TAYYİP AĞA. Balkan savaşları Çanakkale savaşı Kurtuluş Savaşı yıllarında ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında yaşayan bir zattır. Yaşadığı yıllar içinde kendisine has bir şekilde biraz alaycı, biraz küfürlü ama hazır cevapları olan birisidir.

Zamanımızın halk filozofu diye vasıflandırdığımız Tayyip Ağa 1300- 1301 (1884-85) yılında Konya’nın Mevlana türbesine yakın olan Sarı Hasan Mahallesi’nde dünyaya gelmiş. İsmi Tayyip soy ismi ise ALPERTEN’di. Babası Konyalıların yakından tanıdığı Mustafa Efendi’dir.

Tayyip Ağa ilk tahsilini mahallesindeki Sıbyan Mektebi’nde tamamladıktan sonra; eğitimine Şerafettin Camisi’nin yakınında bulunan Şıhzade Ziya Efendi Medresesi’nde devam etmiştir.

Bakkallık yapan Babasının hastalanınca tahsil hayatını bırakıp Aziziye Cami civarında baba mesleği olan bakkallık mesleğine başlamıştır. Artık onun ismi Bakkal Tayyip Ağadır. Kendisi yaşamış olsaydı şimdi 146-7 yaşlarında olması gerekirdi. Kendisi bakkal olduğu için ( bu meslek adamın ölüsünü ağlatmazmış öyle derdi) çok oturup konuşamazdık.

Uzun boylu, mavi gözlü, gittiği yerden ses getiren fidan gibi bir şahsiyetti rahmetli. Meram’da şu an Çandır Mahallesi olarak bilinen Selver Yöresinde Avgın Sokak No: 6’da bağ evinde oturur yakın komşu idik. Rahmetli Tayyip Ağa hakkında merakımdan çok şeyler sordum. Burada anlatmış olduğum bilgiler tamamen gerçek olduğu kanaatindeyim. Şimdi gayem bu adı dillerde dolaşan Tayyip Ağa’yı herkesin tanıması ve bilinmesidir.

Tam kaç yaşında iken olduğu bilinmemekle beraber hayatını 1303 (1887) doğumlu yine Konya eşrafından Hacı Ahatzade Hacı Osman Kızı MEDİHA Hanım ile birleştirmiştir. Evlendikten sonra 1910 yılında Saliha ALPERTEN isminde ilk çocuğu dünyaya gelmiştir. 1918 yılında oğlu Fahrettin ALPERTEN, 1927 yılında ikinci oğlu Osman ALPERTEN, 1326 yılında ise Feride ALPERTEN isimli kızı dünyaya gelmiştir. Evlilik yaşamında dört çocuğu vardır; ikisi kız ikisi erkektir. Kendisinden dinlediğim kadarı ile. Galip isminde kendisinden tam olarak kaç yaş küçük olduğunu bilmediğimiz bir de kardeşi vardır. Yaşı ilerlediği sıralarda işletmiş olduğu bakkal dükkânını kardeşi Galip’e devretmiştir. Kardeşi Galip’i de çok seven bir şahsiyettir. Hatta onunla ilgili de bir anlatımı vardır. (Devam edecek)