İstanbul Zaim Üniversitesi (İZÜ), Taşkent State Üniversitesi ve Universiti Teknologi Mara iş birliğiyle Özbekistan Taşkent’te 17. Uluslararası Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi (Beykon Kongresi) 27-29 Ekim 2024 tarihleri arasında Özbekistan’ın Taşkent şehrinde düzenlendi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ile Taşkent State Üniversitesi arasında mutabakat anlaşması Memorandum of Understand (MoU) imzalandı. İmzalanan protokol sayesinde, bilimsel iş birliğinin geliştirilmesi, nitelikli projelerin hayata geçirilmesi, öğrenci değiş tokuşuna imkân tanınması, ortak araştırma projeleri, ortak çalıştaylar ve ortak konferansların yolu açılmış oldu.
Kongrede farklı ülkelerden pek çok katılımcı tebliğler sundu. Bu kapsamda, Finansal Kurumlar Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Abdurrahman Çetin de “The Impact of Regulation and Supervision on the Performance of the Savings Finance Sector” (Düzenleme ve Denetlemenin Tasarruf Finansman Sektörü Performansına Etkisi) konusunda bir tebliğ sundu.
Çetin, “öncelikle bu Kongre’nin başarılı bir şekilde düzenlenmesinde önemli rol oynayan İZU Rektörü Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’a ve İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekan’ı Prof. Dr. İbrahim Güran Yumuşak’a, kongrede birbirinden değerli bildiriler sunan kıymetli hocalara ve misafirperverliğin en güzel örneğini gösteren Özbekistanlı kardeşlerimize teşekkür ederim” dedi.
Çetin yaptığı sunumda, “tasarruf finansman sektörüne benzeyen dünyadaki modellere değinerek Yapı tasarruf sisteminin tarihçesini, Türkiye ve dünya uygulamalarındaki benzerlikler ve farklılıklarını, tasarruf finansman sektörünün klasik finansman yöntemlerinden ayrışan yönlerini, tasarruf finansman sektörünün Türkiye’deki yasalaşma sürecini, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’nda yapılan değişikliğin sektör performansına etkilerini, sektörün son yıllarda yakaladığı büyüme hızının sürdürülebilirliğinin korunması adına atılması gereken adımların neler olduğu konularında açıklamalara” yer verdi.
“2015 yılında 2 şirket, 68 şube, 20 milyon TL özkaynak ve 1,5 milyar TL aktif büyüklüğü ile faaliyet gösteren tasarruf finansman sektörü son dokuz yılda 30 kat büyüdüğünü, 2024 Haziran itibarıyla 6 oyunculu sektörün 450 şube ile 17,4 milyar TL özkaynak, 48 milyar TL aktif büyüklüğü ve 275 milyar TL işlem hacmine yükseldiğini, özellikle BDDK’nın gerekli düzenlemeleri hayata geçirmesinden sonra sektörün daha hızlı büyüdüğünü, kurumsallaşma adına çok önemli adımlar atıldığını, tasarruf finansman yönteminin başta Özbekistan ve diğer Türki Cumhuriyetlerde de konut ve araba finansmanı yönteminde kullanılabileceğini vurguladı.”
Diğer taraftan, Özbekistan’daki izlenimlerine de yer veren Çetin, “Buhara ve Semerkand İslam Medeniyeti açısından iki önemli merkez konumunda bulunduğunu, İslam Dininin öncüsü olan ve Peygamber Efendimiz’in (Sav) amacasının oğlu Kusem bin Abbas gibi pek çok sahabe kabrinin bulunduğunu, en önemli hadisçilerden kabul edilen İmam Buhari’nin Kabri, Hanefi mezhebinin itikadının oluşturulmasında başat rol oynayan İmam Maturidi’nin Türbesi, dünyada ilk defa rasathaneyi kuran Timur’un torunu devlet başkanı ve astronom Uluğbey’in Rasathanesi, Buhara Kalesi, Registan Meydanı, Tilla Kari ve Şirdar medreseleri, İsmail Samani Türbesi, Çar-Minar Medresesi ve Şah-ı Nakşıbend Muhammed Bahaüddin kabri gibi önemli yerlerin muhakkak ziyaret edilmesi gereken merkezler olduğunu” söyledi.