Çumra 3. Sempozyum 7. Oturum Çatalhöyük Kültür ve Sanat Merkezi’nde Konya Yenigün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan’ın Başkanlığında gerçekleştirildi. “Çumra’nın 2. Yüzyılı” na ilişkin yapılan sempozyumda Mustafa Arslan; Yüksek Mimar Oğuz Şimşek, Çumra Eski Belediye Başkanı Yusuf Erdem, Eski Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mehmet Hamdi Yıldırım, Çumra Belediye Başkanı Recep Candan’ın sunumlarını gerçekleştirdi.

BURADA BİR KÜLTÜR HARMANI VAR

Oturum başkanlığını yapan Mustafa Arslan, Çumra’nın çok müstesna bir coğrafya olduğunu belirterek tarımsal üretimin temelinin burada olduğunu dile getirdi. Mustafa Arslan,  Anadolu coğrafyasından insanların Çumra’ya geldiğini ifade ederek, “Bunu aşure gibi düşünün. Burada Dağlılar, Ovalılar, Yörükler, Türkmenler var. Hepsi ayrı bir tat. Bir kültür harmanı. Çumra kuruluşundan bu yana 2. yılına geldi. Bir kasaba olma yolunda ilerliyor. Çumra Belediye Başkanı Recep Candan’a ve ekibine her şey için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

ŞEHİR PLANLAMACILIĞI ÇUMRA’YI DAHA ÇOK GELİŞTİRİR

Çumra’da yapılabilecek projeler hakkında konuşan Yüksek Mimar Oğuz Şimşek,  şehirlerin de bir kimliği ve ömrünün olduğuna değindi. Şimşek, “Bir şehrin kimliğini oluşturan unsurlar, fiziksel unsurlar ve tarihsel yaşanmışlıklardır. Çatalhöyük de Çumra’nın tarihi yaşanmışlığıdır. Ama maalesef Çumra şehircilik alanında meydanlardan yoksun bir ilçedir. Konya'nın birçok ilçesinde küçük bir meydan mutlaka vardır. Meydanlar şehrin röntgenidir. Kimliğimizi vurgulayabileceğimiz bir meydana ihtiyacımız var. Geniş bir meydanın Çumra’ya katkı sağlayacağını düşünüyorum. Çumra’da bisiklet ve yaya yoluna da önem verilmeli. Bisiklet yolunun 3 katı kadar yaya yolu olması lazım. İnsanları bisiklete teşvik etmek lazım. Bunlar trafiği rahatlatacaktır. Dublex sıra evler şeklinde bir kentsel dönüşüm de Çumra’ya gerekiyor. Modern köylerimizin de olması için çalışmalıyız. Köy yerleşim planlarını Çumra olarak yapmalıyız ve buna öncü olmalıyız. Şehrin tamamını kapsamasa bile belli bölgeler imar şehircilik anlamında geliştirilebilir. Kullanılacak yapılardan binanın renklerine kadar Çumra'ya özgü bir şehircilik gösterebiliriz. Şehir planma konseptinde yarışmalar düzenlenebilir. Bu şekilde halktan gelecek tepkileri ölçebiliriz. Konya-Çumra evleri modeli oluşturulmalı. Çumra’da daha refah bir hayat için şehir planlamacılığı çok önemlidir” şeklinde konuştu.

GELECEĞİN ÇUMRA’SINA BİRÇOK ÖNEMLİ PROJE ÖNERİSİ

Çumra’nın gelişmesi için üzerinde çalıştığı projeleri anlatan Yusuf Erdem, şu an köylerin sosyal yaşamı karşılamadığını söyleyerek 4 tane köyün birleştirilebileceğine dikkat çekti. Yusuf Erdem,  “Cumhuriyetin muazzam bir projesidir bu. Çünkü şu anda köyler sosyal yaşamı karşılamıyor. Çumra Merkez Şehir Planı Projesi, Sürdürülebilir Köyler Projesi, Dokuzbin Öncesinde Yaşamak, Çevre Turizm Potansiyelini Aktive Edici Düzenlemeler ve Çalışmalar, Mutlu Çumra Projeleri, Tekno Çumra Projeleri gibi çalışmalar ile Çumra’mız daha iyi hale gelecektir. Çevre Turizm Potansiyelini Aktive Edici Düzenlemeler ve Çalışmalar ile kente çekilen turistin hem kenti daha iyi tanıyabilmeleri hem Çumra’nın ve bölgenin güzellikleri ve dokuları ile bütünleşebilmeleri için turistleri faytonlarla tarım yolları içerisinden turist alanlarımıza taşıyarak ilçede kalma süreleri çoğaltılabilir” dedi.

ÇUMRA TARIMI YOKSA GERİSİ…

Mehmet Hamdi Yıldırım, Çumra’da asıl mevzunun tarım olduğunu vurgulayarak eski ve yeni tarım arasındaki farklardan bahsetti. Yıldırım, Çumra’daki bazı sorunlara da değinerek, “Mera ıslahı unutulmuş bir başlıktır. Toplulaştırmayla da ilgili bir devlet politikası olması lazım. Bitki örtüsü de artık duyulmuyor. Bir ürün üretiliyor ama onu tüketen toplum yok. “Hangi ürün nerede en kaliteli ve ucuz üretilebilir” bunu düşünmek lazım. Türkiye'nin bunun cevabını vermesi lazım. Orta Anadolu’da ise büyükbaş hayvancılık yapmak doğru değil. Bunu bakan kabul etti. Suyu bulamayınca ne yapacağız? Minimum suyla buranın tarımını geliştirmemiz lazım. Çumra tarımı yoksa geriye bir şey kalmıyor. Minimum suyla yapabileceğimiz tarıma en kısa sürede yönelmemiz lazım. Çumra’nın büyükbaş hayvancılığını bırakması lazım. Tarımın minimum aile işletmeciliğinde kalması lazım. Konya Türkiye'nin en büyük sanayileşmiş şehirlerinden biri. Bunu Çumra’ya da taşımamız lazım” ifadelerine yer verdi.  

HER ŞEY DAHA GÜZEL BİR ÇUMRA İÇİN

Çumra’nın bir meydana ihtiyacı olduğunun altını çizen Çumra Belediye Başkanı Recep Candan ise son olarak şunları söyledi, “Coğrafya kaderdir. Yeni bir kuraklık dönemi yaşıyoruz. İnşallah yağışlı dönemlere geri döneriz. Ama bu kuraklığın sürekli devam etmesi gibi kötü bir tablo var maalesef. Bundan iyi dersler çıkarmalıyız. Bir diğer sorunumuz ise meydana sahip olmamamızdır. Bizim bir şehir meydanına ihtiyacımız var. Şehir planlamamızın altına da mutlaka kapalı otopark yapmamız gerekiyor. Komşuluk ilişkilerinin ölmediği mahalleler kurmamız gerekiyor. Ama maalesef rant baskısıyla arsa sahiplerimizin 4-5 daire beklentileriyle komşuluk projesini uygulamak zor gibi gözüküyor. Kapadokya yolumuz ise Aksaray üzerinden devam ediyor. Bizim yapmamız gereken büyük bir hedef ve proje olarak Fethiye Köprüsü’nden itibaren bu yolun Çatalhöyük üzerinden Aksaray yoluna bağlanmasını temin etmektir. Bu sayede Kapadokya’dan Antalya’ya, Antalya’dan Kapadokya’ya giden turistlerin Çumra ve Çatalhöyük’e uğramasını sağlayacağız. Bundan sonraki süreçte Çumra Belediyemizin belli kamulaşmalar ve kültür hizmetleri yapabilme konusunda inşallah daha çok kaynağı olacak. İnşallah daha güzel bir Çumra’yı hep beraber inşa ederiz.”

Çay ocağını ömrü yettiğince tüttürmek istiyor Çay ocağını ömrü yettiğince tüttürmek istiyor

TUBA KAYA

Editör: Tuba Kaya