Son yıllarda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ile kenevir popüler bir bitki haline gelmiştir.  Medya başta olmak üzere üreticiler, üretici birlikleri ve ekimin serbest bırakıldığı illerde Tarım ve Orman Bakanlığı teşkilatları devrededirler. Kenevir ekimi ile birlikte esrar kullanımının artacağı korkusu artık bitirilmelidir. Kenevir bitkisinin ekonomik bir değeri vardır. Kenevir ülkemizde ve bölgemizde yetiştirilecek iklime ve potansiyele sahiptir.

  1. faydalarını kısaca özetleyecek olursak; “Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir. Yine bir dönümlük kenevirden, 4 dönüm ağaca eş kâğıt üretilebilir. Kenevir tam 8 kez kâğıda dönüştürülebilirken, ağaç 3 kez kâğıda dönüştürebilir. Kenevir 4 ayda yetişir, bir ağaç ise 20-50 yılda yetişmektedir. Kenevir, gerçek bir radyasyon temizleyicidir. Kenevir dünyanın her yerinde yetiştirilebilir ve çok az suya ihtiyaç duyar. Ayrıca kendisini böceklerden koruyabildiği için tarım ilacına da ihtiyaç duymaz. İlk kot pantolon, kenevirden yapılmıştır; hatta “kanvas” kelimesi kenevir ürünlerine verilen isimdir. Kenevir, AİDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltma; romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, psikoloji, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalıkta kullanılmaktadır. Kenevir tohumunun protein değeri çok yüksektir ve içindeki iki yağ asidi de önemlidir. Tohumunda bulunan % 30 kadar yağın yarısı linoleik (Omega 3-6-9 yağlarını taşır) yağ asididir. Kenevirin üretimi kolaydır. Çerezlik olarak da kullanılmaktadır. Kenevir lifleri İp, urgan, halat ve çuval yapımında kullanılır. Kenevirle beslenen hayvanlar, hormon takviyesine ihtiyaç duymaz. Tohumunun besin değeri, insan ve büyükbaş, küçükbaş, kümes ve kanatlı hayvanlar için idealdir ve protein değeri ise çok yüksektir. Unlu mamullerde kenevir kullanılabilir. Plastik ürünlerin tamamı, kenevirden üretilebilir ve kenevir plastiğinin doğaya dönüşmesi oldukça kolaydır. Keneviri yapı izolasyonunda da kullanılmaktadır. Kompozit ürün olarak da, kenevir bazlı asfaltlar asırlarca bozulmadan kalabilmektedir. Binaların yalıtımında kullanıldığında son derece dayanıklı, ucuz, esnek ve zararsızdır. Boya ve vernik üretiminde olağanüstü ucuz ve verimlidir, dayanıklılık etkileri vardır. Biyogaz üretiminde kullanılabilir. Kenevirle yapılan sabunlar ve kozmetik ürünler, suyu kirletmez; yani tamamen doğa dostudur. Kenevirle sabun da üretebilirsiniz, şampuan da, deterjan da. Tabiata zarar vermez ve suları kirletmezler. Keneviri biyoyakıt olarak da kullanılmaktadır. Kenevir çok amaçlı kullanılan bir bitkidir. İsviçre'de "Her şey kenevirden" adlı mağazada, kitaptan şampuana ve içeceklerine kadar birçok ürün kenevirden üretilmektedir.

Kenevirin “Halk arasında daha çok uyuşturucu maddelerin yapımında kullanıldığından, ‘günah bitkisi’ diye anılmaktadır. Ülkemizde serbestçe yetiştirilmekte olan çay, kahve, şeker pancarı (şeker), tütün gibi daha birçok bitki farklı veya fazla kullanıldığında zararlı etki yapmaktadır. Bunlar bilinen gerçeklerdir. Kenevirin uyuşturucu özelliği öne çıkarılarak yasaklanması artık sona erdirilmeli ve insanlık için gerçek yararları öne çıkarılmalıdır.

Anavatanı Orta Asya olan Kenevirin su tüketiminin az olması ve birçok sektörde kullanılması nedeniyle birçok ülke sınırlı da olsa kenevir bitkisinin (Cannabis sativa) ekimini ve yetiştirilmesini serbest bırakmaktadır. Günümüzde birçok ülke yavaş yavaş kontrollü de olsa kenevir yetiştirilmesini ve tüketilmesini yasallaştırıyor. 250 endüstriyel ana maddeden üretilen 2500’e yakın nihai üründe, doğrudan ya da dolaylı olarak kullanılması mümkün olan kenevir ürünleri tekstilden gıdaya, ilaçtan kozmetiğe, petrokimya ürünlerinden inşaat sektörüne kadar, zırh üretiminden kompozit ürünlere kadar her yerde ve her alanda endüstri bitkisi kenevir kullanılmaktadır.

Ülkemizde kenevirin yetiştirilmesi yasak iken Resmi Gazetede (29 Eylül 2016- Sayı: 29842) yayınlanan Yönetmelikle 19 ilde kenevir yetiştirilmesine izin verildi. Kenevirin normalde uyuşturucu özelliği öne çıkarılarak yasaklanmıştı. Ancak son zamanlarda kenevirin çok sayıda yararları nedeniyle belli illerde üretim serbestliği verilmiş ve doğru bir adım atılmıştır. Resmî Gazetede yayımlanan yönetmeliğe (Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik) göre izinli kenevir yetiştiriciliği; Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde serbestlik izni tanınan illerdir.

Ülkemizde 19 ilde ekimi kontrollü serbest bırakılmış olup bu il sayısı artırılmalıdır.

Yeşil hazine olarak da bilinen Kenevir bitkisinin ülkemizde tescil edilmiş çeşitlerinin de olması nedeniyle yetiştirildiği alanlar ve kenevire dayalı sektörler geliştirilmelidir.

Kenevir yetiştiriciliğinde Konya ve Karaman illeri şimdilik üretim alanları dışında tutulmuştur. Orta Anadolu bölgesinde suyun kıtlığı nedeniyle bölgede az su tüketen bitkilerin yetiştirilmesi konu ile ilgili toplantılarda birçok oturumda dile getirilmektedir. Kenevir az su tüketen ve çok amaçlı kullanılabilen bir bitkidir. Kenevirin yukarda sayılan faydaları yanında, çabuk yetişmesi, yetiştirildiği toprağın organik maddesini artırması ve yetişirken az su tüketmesi bölge için önemli bir avantaj sağlayacaktır.

Konya ve Karaman gibi illerimiz Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 19 ilimize ilave olarak izinli iller arasına alınmalıdır. Bu konuda bölgenin siyasetçileri gayret göstermelidirler. Bölgede kenevir üretimine izin verilmesi, bitki ile ilgili endişeleri de ortadan kaldıracak ve kenevir bitkisi bölge ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır.

Sağlıklı günler dileklerimle hoşça kalınız.