Geçtiğimiz günlerde bazı üreticilerin tarım ve hayvancılıktaki bazı iddiaları köşeme taşımıştım. Konuya dair birçok telefon aldım, birçok kişiyle görüşmeler yaptım. Çünkü konu ciddi. Ülkemizin tek çıkış yolu tarım ve hayvancılık. Daha doğrusu sadece ülkemizin değil dünyanın gündemi ve sorunu şuan bu. Bunun için ülkemizde atılacak her hamle titizlikle gerçekleştirilmeli. Kaleme aldığım iddialarla ilgili Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Ali Ergin, iddiaların doğru olmadığına dair bir açıklama gönderdi. Açıklamayı aynen kamuoyunun takdirine sunuyorum;

Köşe yazısında yer alan ifade ve iddialarla alakalı olarak kamuoyunu bilgilendirme gereği duyulmuştur. Kurumuzda yürütülen tüm iş ve işlemler belirli bir mevzuat çerçevesinde kanunların verdiği yetki ve sorumluluk çerçevesinde yürütülmektedir. Hayvan hastalıkları ile mücadele ve hayvanların kayıt altına alınması 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu ve bu kanuna dayalı olarak yayınlanan Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği ve Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi yönetmeliği ve Tarım ve Orman Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğün tarafından her yıl yayınlanan  Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri kontrolü programı hükümleri çerçevesinde düzenli ve hassasiyetle yapılmaktadır.

İlimiz genelinde yapmış olduğumuz doğrulama metodları ile yerinde tespitlerinin de yapılarak işletmelerin güncel ve işletmede fiilen bulunan hayvan sayılarının tespiti yapılmakta ve sistemle örtüşür hale getirilmektedir. Aynı şekilde yapılan doğrulama metodları ile yapılan yerinde tespitlerle ilimizdeki hayvan sayılarının TÜİK verileri ile de örtüştüğü görülmektedir.

Ayrıca her destekleme ödemesi için sahada farklı kontroller yapılmaktadır.

Her bir aşılama işleminin sonunda “Hayvanların Tanımlanması ve Veteriner Biyolojik Ürün Uygulama Ücreti Makbuzu” düzenleyerek makbuz numarası ile ilgili sisteme giriş yapılır. Sistemi kaydı girilen aşıların tekrar başka hayvana uygulanarak aynı sisteme kaydı mümkün değildir.”

Yapılan açıklama sevindirdi çünkü kurumlarımızın bu konuda titiz çalıştığını öğrenmiş olduk. Ancak burada dikkate alınacak bir konu da şu; kurumlar bu kadar titizken, üreticilerimizdeki bu bilgiler neden ortaya çıkıyor? Açıklamada da bahsedildiği gibi bu iddialar asılsızsa, bu asılsız iddiaların kaynağının ve üreticiler arasında konuşulmasının da engellenmesine dönük çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyorum. Sevgi, saygı ve dua ile…