Kripto paralar caiz değil! Kripto paralar caiz değil!

İklim değişikliğine bağlı olarak dünya gelinde yangın, sel gibi olağanüstü doğa olaylarında bir artış gözlemlenmekte. Sebepleri farklı olsa da olumsuz getirileri olan olaylar, vatandaşları dünyanın geleceği hakkında endişelendirmekte. Zararın ekonomik ve sosyal boyutuna bakıldığında ise özellikle anız yangınlarında doğadaki zararın yanı sıra verimdeki hasar göze çarpıyor. Bu kapsamda diğer hasarların yanı sıra yangınlardan doğan zararın karşılanmasıyla ilgili Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi (TARSİM) yetkilileri konuştu. Yetkililer, 2024 yılının ilk 7 ayında tarım sigortası kapsamında 1.8 milyon adet poliçe üretildiğine, Konya’da ise bu rakamın 93 bin adet poliçe ile en çok tarım sigortası yaptıran ikinci il ve 32 milyar TL ile en çok tarımsal varlığın sigortalandığı birinci il olduğuna dikkat çekti.

2 2-16

EN ÇOK ETKİLENECEK OLAN ÜLKELER ARASINDAYIZ!

Dünya genelinde iklim ve iklim değişkenliğine bağlı olarak yağmur, kar yağışlarının azalacağı ve hava sıcaklıklarının, buharlaşmanın, sıcak hava dalgalarının, kuraklık olaylarının sık tekrarlanacağı ve uzun süreli olacağı gibi önemli iklimsel değişim beklentisi, Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından iklim değişikliğinin risklerini değerlendirmek üzere kurulan Hükümetler Arası İklim Değişikliği Panelinin (IPCC) yayınladığı rapor verildi. Bu kapsamda Akdeniz havzasındaki birçok ülke ile birlikte gelecekte Türkiye’nin de iklim değişikliğinden olumsuz etkileneceğine işaret edildi. Bu sürecin tarıma da olumsuz etki edeceğine işaret eden TARSİM yetkilileri, bu nedenle sigortanın önemine dikkat çekti.  

TARSİM BÜYÜDÜKÇE TARIM DA BÜYÜYOR!

Tarım sigortası olan üreticilerin ALO TARSİM 172 Çağrı Merkezi, mobil uygulama, www.tarsim.gov.tr internet sitesi ve TARSİM üretici portalı aracılığıyla hasar ihbarında bulunabileceğini belirten yetkililer, hasar gören sigortalı bir üreticinin tazminat ödemesi alırken, sigortalı olmayan üreticilerin ise ertesi yıl ürünlerine sigorta yaptırmak üzere kendilerine başvurduğunu söyledi. Bu kapsamda gözlemler neticesinde tarımda sigorta dönemine çiftçilerin daha rahat adapte olduğunu ifade edilirken, tarımda bu sistemin büyümesi ve gelişmesinin, en çok üretici ve yetiştiricilere katkı sağlayacağı belirtildi.

GSYİH’NIN YÜZDE 39.3’Ü TEMİNAT KAPSAMINDA!

Tarımda sigortacılık sektörünü 2024 yılının ilk 7 ayı için değerlendiren yetkililer, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi’nin (TARSİM) yıllar itibarıyla büyümekte olduğuna dikkat çekti. Bu kapsamda 2023 yılında TARSİM ile tarımsal gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 39,3’ünü teminat kapsamına alındığını ifade eden TARSİM yetkilileri, üretim çeşidine göre ise bu oranı şöyle ifade etti: “bitkisel ürün sigortasında yüzde 23, sera sigortasında yüzde 27,1, büyükbaş hayvan hayat sigortasında yüzde 42,2, küçükbaş hayvan hayat sigortasında yüzde 24,3, kümes hayvanları hayat sigortasında yüzde 58,4, su ürünleri hayat sigortasında yüzde 24,9 ve arıcılık sigortasında yüzde 32,5 olarak sigortalılık oranlarına ulaşılmıştır. Bu yıl üretim ve hasar verilerini değerlendirdiğimizde; TARSİM’de tüm tarım sigortası branşları çerçevesinde, ilk 7 aylık süreçte; 1.8 milyon adet poliçe üretilmiş olup, toplam 15.8 milyar TL’lik prim üretilmiştir. 511.6 milyar TL’lik tarımsal varlık, 10.4 milyon büyükbaş ve küçükbaş hayvan ve 21.3 milyon dekar alan sigortalanarak, güvence altına alınmıştır. Aynı dönemde, bitkisel ürünleri, seraları ve hayvanları zarar gören üreticilerimize ve yetiştiricilerimize toplam 3 milyar TL hasar ödemesi gerçekleştirilmiştir.”

SİGORTADA EN ÇOK TARIM VARLIĞINA SAHİP ŞEHİR: KONYA!

Konya özelinde de değerlendirmede bulunan yetkililer, Ocak- Temmuz 2024 döneminde asında Konya’da 93 bin poliçe kesilerek en çok tarım sigortası kestiren ikinci il; 32 milyar TL ile en çok tarımsal varlığın sigortalandığı birinci il olduğunu ifade etti. Sürecin detaylarıyla ilgili de bilgi veren yetkililer, “İlk 7 aylık süreçte, 2.6 milyon dekar alan, 521 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvan, 594 bin kümes hayvanı ve 22 bin adet arılı kovan sigortalanmıştır. Bitkisel ürünleri, seraları ve hayvanları zarar gören üreticilere ve yetiştiricilere toplam 207 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirilmiş olup, ödemeler devam etmektedir. Konya, bu dönemde en çok hasar ödemesi alan üçüncü il konumundadır. Konya ili özelinde ise; bitkisel ürün sigortasında yüzde 28, arıcılık sigortasında yüzde 31, büyükbaş ve küçükbaş hayvan hayat sigortasında yüzde 23’ün üzerinde sigortalılık oranlarına ulaşılmıştır.” ifadelerine yer verdi. 

Muhabir: HACER CEYLAN