Gayrimenkulde bir kişinin gayrimenkulü resmi olarak edinmesini ifade eden iktisapla ilgili açıklamalarda bulunan Kerem Nükte Gayrimenkul Genel Müdürü Hasan Aksay, gayrimenkulde mülkiyetin kazanılmasının 4721 sayılı Medeni Kanun’un 705. maddesine göre tescil olunduğunu söyledi. Tescilin ise tapu devir işlemi ile gerçekleştirildiğini anımsatan Aksay, “Ancak miras, cebri icra ya da kamulaştırma gibi durumlarda tapu devri gerçekleştirilmeden önce iktisap yani mülkiyet hakkı kazanılır. Söz konusu durumlarda mülkiyet hakkı edinildiği gün iktisap tarihi olarak kabul edilse de gayrimenkul sahibinin mülk üzerinde satma ya da kiralama gibi tasarruflarda bulunabilmesi için öncelikle tapu tescilini yaptırması gerekir” dedi.

GAYRİMENKULÜN İKTİSAP TARİHİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

İktisap bedelinin ve tarihinin, değer artış kazancı vergisi miktarının belirlenmesinde kullanıldığının bilgisini paylaşan Aksay, şöyle devam etti, “193 numaralı Gelir Vergisi Kanunu’nun 80. maddesine göre iktisap edilen bir gayrimenkulün 5 yıl içerisinde elden çıkarılması ile elde edilen kazançlar, değer artış vergisine tabi tutulur. İlgili kanun maddesine göre iktisap şeklinin ne olduğuna bakılmaksızın vergi mükellefiyeti doğar. Gayrimenkulün sadece satın alınması değil; takas, trampa, kamulaştırma ya da ticaret şirketlerine sermaye olarak konulması yoluyla edinilmesi de yeterlidir. Bu şekilde iktisap edilen ve elden çıkarılan gayrimenkuller de değer artış kazancı vergisine tabi tutulur.”

İKTİSAP BEDELİ NASIL HESAPLANIR?

İktisap bedelinin nasıl hesaplandığıyla ilgili de bilgiler paylaşan Aksay, “Gayrimenkulün değişen iktisap bedelinin tespiti için satılacağı günkü TEFE (Tüketici Fiyatları Endeksi) oranındaki artış baz alınır. Eğer TEFE’de %10’dan az bir artış olmuşsa endeksleme ve yeniden hesaplama yapılmaz. TEFE hesaplanırken gayrimenkulün elden çıkarıldığı ayın oranı hesaba katılmaz. TEFE’deki artışa göre hesaplanan yeni iktisap bedeli üzerinden ise gayrimenkul değer artış kazancı vergisi belirlenir” diye konuştu.

EMİNE ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim