Geçtiğimiz yıl Hz. Mevlana'nın 741. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde sadece Konya'da değil, Türkiye'nin dört bir yanında çeşitli programlar organize edilmişti.

Sadece Türkiye ile kalmayıp, bu etkinlikler bazı Avrupa şehirlerine de taşınmıştı.

Etkinlikler içinde en belirgin ve göze çarpanı sema programının bir dans şovu gibi hemen hemen her yerde icra ediliyor hale gelmesiydi.

Başta Konya ve Konyalılar olmak üzere duyarlı herkesin dikkatini çeken bu görüntüler, kaşların çatılmasına bakışların alık alık bir hal almasına neden olmuş ve dillerden 'Ama bu yapılan doğru değil ki' kelimeleri tıpır tıpır dökülüvermişti.

Sosyal paylaşım sitelerinden 'Şeb-i Arus etkinlikleri Konya dışında yasaklansın' diye gruplar oluşturuldu. Ve hatta daha ileriye götürülerek imza kampanyaları dahi başlatıldı.

Şebi-i Arus etkinliğinin yapılması gereken tek yer var, orası da Konya...

Dünyada sadece bir tane Hz. Mevlana vardı...

O da Konya'ya geldi.

Konya'da hayatını kaybetti.

Dolayısıyla Hz. Mevlana'nın ruhu Konya'da en sevgiliye ulaştı. Düğünün yeri Konya'dır. Hani diyor ya Hz. Mevlana, benim ölümüm düğünümdür diye...

Hz. Mevlana o düğünü Konya'da yaptı...

Başkasının evinde düğün yapılamayacağı gibi, başka şehirlerde de Hz. Mevlana'nın düğünü olan Şeb-i Arus etkinlikleri kutlanamazdı.

Çok şükür ki, tepkilere kulak verilmiş...

Bu yıl, geçtiğimiz yıl yapılan onca tartışmaya, laf kalabalığına meydan verilmedi. Bu etkinliklerin merkezinin Konya olduğu, bundan sonra da aynı manevi doyumun ortaya çıkması için etkinliklerin yine Konya'da yapılması gerektiği anlaşıldı.

Geçtiğimiz yıldan bu yana değişen çok şey oldu.

Şehir olarak Şeb-i Arus etkinliklerine daha hazır bir hale geldik.

Şehrin uç noktalarından diyebileceğimiz Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi'nin bulunduğu alana gidip gelmek geçtiğimiz yıl hayli zor olmuştu.

Özellikle 17 Aralık gecesi için belediye otobüsleri kapıda beklemiş, insanları şehir merkezine taşımaya çalışmıştı.

Alaeddin – Adliye raylı sisteminin çalışmaya başlaması Alaeddin Tepesi'nden Mevlana Türbesi ve Müzesi ile Mevlana Kültür Merkezi'ni de kapsayan güzergah üzerinden Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi'ne kadar uzanan alanda ulaşımı daha rahat bir hale getirdi.

Bazı Mevlana aşıkları var...

Her yıl düzenli olarak Şeb-i Arus etkinliklerine katılmak üzere Konya'ya gelirler. Bazıları 10 gün boyunca Konya'da kalırlar.

Mevlana'nın havalisindeki değişim özellikle onların dikkatini çekmiş.

Yapımı devam eden ve inşallah önümüzdeki yıl düzenlenecek olan Şeb-i Arus etkinliklerinde açık hale gelmesi planlanan İslam Kültür Merkezi'nin inşaatı da dikkatlerden kaçmamış.

Bölgenin özellikle bu dönemde şantiyelerden arındırılması yönündeki eleştirileri de aksettirerek noktayı koyalım.