“Her Solukta Yeni Bir Dünya Kurulur” ve “Gel, Ne Olursan Ol Yine Gel” diyen Hz. Mevlâna memleketi Konya insanı hoşgörü sahibidir, çoklu kültürel yapıya açıktır.

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya kabuk değiştiriyor. Tarımın yanına sanayiyi sağlam bir şekilde monte eden Konya şimdilerde teknoloji üssü olmak için çalışıyor.

Konya sanayisi 45 yıllık sanayileşmenin meyvelerini topluyor. Konya yakın zamanda Marmara Havzasını da geçecek. Konya Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye’nin üçüncü büyük organize sanayisidir. Konya OSB sürekli büyümeye devam ediyor. Konya sahip olduğu beş üniversiteye, insan kaynaklarına ve üretim altyapısına lojistik yatırımları da ekleyince çok daha iyi bir yere gelecek. Böylelikle Konya’nın geleneksel sanayici profili de değişecek.

Konya sanayileşme ile düzgün şehirleşmeyi birlikte gerçekleştirmiş nadir şehirlerden birisidir. Konya’nın bir özelliği de; sanayisinin belli tür ürüne dayalı olmayıp oldukça geniş bir alanda üretim yapmasıdır. Diğer bir ifade ile makine sanayisinden kimyaya, tekstilden otomotiv yedek parçaya, elektrik-elektronikten gıdaya, ambalajdan kâğıt sanayine kadar oldukça değişik üretim alanlarında faaliyet göstermektedir.

Konya sanayi sektörü, hızlı gelişen ve dinamik imalat sanayi yapısı ile ürün çeşitliliğini de her geçen gün artırmaktadır. Başta savunma sanayi olmak üzere medikal, biyokimya, raylı sistemler, enerji, yazılım, lojistik sektörlerinde de Konya sanayisi artık söz sahibidir.

Konya sanayisi, yapısı itibariyle diğer illerin sanayilerinden farklı olarak aynı anda birçok alanda faaliyet gösteren sektörleri içerisinde barındırmaktadır. Konya’daki gelişmiş sektörlerin başında, otomotiv yan sanayi ve makine sanayi gelmektedir. Ziraat makineleri imalat sanayi, döküm sanayi, plastik boya ve kimya sanayi, inşaat malzemeleri sanayi, kâğıt ve ambalaj sanayi, gıda ve ayakkabıcılık sanayi ilimizin diğer gelişmiş sektörleridir.

Konya aynı zamanda güvenli jeopolitik konumu ile önemli bir savunma sanayi yatırım alanıdır. Konya mevcut üretim alt yapısının savunma sanayisine hizmet etme kabiliyetinin yanında, savunma sanayi ana üreticileri için de uygun bir yatırım alanıdır. Yenilenebilir enerji kaynakları ile güçlü bir enerji alt yapısına sahip olan Konya, yan sanayi varlığı, başkente olan yakınlığı, raylı ulaşım bağlantıları ile önemli bir merkezdir. İlimizde bulunan hava üssü ve burada konuşlu bulunan AVACS uçaklarının varlığı da coğrafi konumunun ve ulaşım imkânlarının da bir göstergesi niteliğindedir.

Konya’da Savunma Sanayi İhracatçılar Birliğine kayıtlı 63 firma bulunmaktadır. Kayıtlı firmaların çoğunluğu av ve spor amaçlı tüfek imal eden işletmelerden oluşmaktadır. Savunma sanayinin diğer alanlarında faaliyet gösteren firma sayısının ise 35-40 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bu firmalarımız ana yüklenici firmalara tedarikçi olarak çalışmakta, doğrudan ihracatları bulunmamaktadır.

Konya tabanca, revolver (altıpatlar), askeri amaçlı olmayan ateşli silahlar ve benzeri aletler sektöründe 90 firma ile hem en çok üreticiye sahip il, hem de 8.398.288 adet ile en büyük üretim kapasitesine sahip il konumundadır. Konya tüfek ve özellikle av tüfeği üretiminde merkezî bir konumdadır. Bölgemizde üretilen av tüfeklerinin maliyet, kalite ve işçilik açısından dış pazarlardaki rekabet gücü yüksektir. Sektör bölgede gerçekleştirdiği üretimin yaklaşık yüzde 80’ini ihraç etmektedir.

Türk Ana Muharebe Tankı (ALTAY) ihtiyacının yurt içi geliştirme modeli ile karşılanması projesi kapsamında ALTAY tankı motor ve aktarma organları ilimizde geliştirilmektedir. Konya savunma sanayi sektöründe önemli bir aktör olma özelliğini sürdürmektedir. İhracatındaki dönemsel yükselişler ve artışlar Türkiye ortalaması ile paralellik göstermektedir. Konya’nın bu sektördeki ihracatı her geçen yıl artmaktadır.  

Konya sanayisinin başarılı olması ve bugünlere gelmesine katkı sunan tüm Konya Sanayi Odası üyelerini tebrik ediyorum. Ali Akkaya, Ali Rıza Aksu, Hüsnü Polat, Mustafa Bülbül, Algün Tunçalp, Hüsnü Polat, Rıfat Sağlam, Mehmet Ali İnan, Hasan Angı, Ahmet Şekeroğlu, Tahir Büyükhelvacıgil’e şükranlarımı iletirken Konya Sanayi Odası Başkanı ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü’yü tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.