Çumra Belediyesi ve Çumra Ziraat Odası, Konya Ovası Projesi (KOP) İnceleme Gezisi düzenledi. Çumra Belediye Başkanı Recep Candan eşliğinde PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyumcu, Çumra Ziraat Odası yönetim kurulu üyeleri, oda başkanları, Çumra eşrafı ve Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin katıldığı gezide Bağbaşı Barajı, Hadim Tüneli, Afşar Barajı, Yalnızardıç Barajı ve Bozkır Barajı katılımcılara gezdirilerek bilgi verildi.

1-82

‘AMACIMIZ YERİNDE GÖRMEK’

Gezinin amacının Konya Ovası Projelerinin hangi aşamada olduğunu kaydetmek olduğunu aktaran Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, “KOP kapsamındaki Mavi Tünel Projelerinin ilk etabı ve girişi olan Bağbaşı Barajı’ndan başlayarak gezdik. Gezimizin amacı, Çumra, Karatay, Karapınar, Karaman bölgelerindeki KOP projelerinin hangi aşamada olduğu, hangi bölgelere su verildiğinin bilgisine ulaşarak, yerinde gözlemlemek ve vatandaşlarımıza aktarmak.” diye konuştu.

6-58

‘ÇİFTÇİMİZ İÇİN BÜYÜK YATIRIMLAR YAPILIYOR’

Bölge hakkında bilgi veren Başkan Candan, Mavi Tünel kapsamında yer alan bölgeyi şu sözlerle ifade etti: “Bağbaşı Barajı, aynı zamanda Mavi Tünelin girişi. Tünelin çıkışı ise Kuşça köyünün altında, Apa Barajının yukarısında kalan Mavi Boğaz dediğimiz yer. Mavi Tünel’den tarımsal sulama ve içme suyuna 2015 yılından bu yana 1 milyar metreküp suyun verildiğini öğrenmiş olduk. Devletimiz Konya’mız ve Çumramız için; ovamız ve çiftçimiz için büyük yatırımlar yapıyor. Bunun daha bazı etaplarını burada görmüş olduk.”

2-76

HAYALDİ, GERÇEK OLUYOR

Hayal olan bir projenin gerçekleşmekte olduğunu aktaran Candan, “Hepimizin ortak bir derdi var, Orta Anadolu olarak tarımın beşiğiyiz. Dolayısıyla insanların yaşaması, köylerin, kasabaların kendilerini ve ülkemizi doyurması için suya ihtiyacımız var. El emeğiyle her türlü mahsulü üretebildiğimiz bu topraklarda Konya üretiyor! Türkiye’nin tahıl deposu olmaya devam etmek için suya ihtiyacımız var. Yıllardır hayalini kurduğumuz, Toroslardaki suyun şehrimize akıtılmasıyla ilgili hayal, sadece hayal edilmekle kalmadı. Geçmiş dönemdeki belediye başkanlarımız, kurumların başındakiler bu hayal için bir irade ortaya koydu. Çok şükür o gayretin siyasileri harekete geçirmesiyle bu hayalin bir hayal olarak kalmayacağını gördük. Tünellerimizin bazıları faaliyete tamamlandı ve faaliyete geçti. AHİ Tüneli’nin de tamamlamasıyla inşallah Çumra ve Konya Ovası hak ettiği suyu almış olacak.” dedi.

ramazan erkoyuncu

‘ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA GÖRDÜK’

Bir çifti olarak suya verdiği öneme dikkat çeken PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu, “Su olmadan hiçbir şey olmaz. Ne olursa olsun sorunların başında her zaman su geliyor. Bu da olayın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.” dedi.

Hüseyin Koray Bilgi,

SULAMA VE İÇME SUYU VERİLİYOR

Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Koray Bilgi, KOP kapsamındaki projeler hakkındaki bilgilendirdi. 2013 yılında hizmete alınan Bağbaşı Barajı hakkında bilgi veren Bilgi, Göksu nehrinden denize akan suyun önüne geçerek 2012 yılı itibariyle barajda suyun tutulmasını sağladıklarını bildirdi. Mavi Tünel girişinden gelen suyun barajla birlikte havzalar arası su aktarıma yaptığına dikkat çeken Bilgi, “Konya Ovasına akan su, yalnızca sulamada kullanılmıyor. 2018 yılında inşaatın tamamlasıyla Konya ve Çumra’nın içme suyu da bu barajdan tahsis ediliyor. Barajın toplam su haznesi 205 milyon metreküp. Son yılların kuraklığı dolayısıyla bu yıl buradan sulamaya su verilemese de şu anda barajda bulunan 30 milyon metreküp suyla yalnızca bu barajda Konya’nın 3 aylık ihtiyacını karşılayacak su var. Tabi Konya’daki diğer barajlarımızların da suyuyla Konya’da içme suyunda bir sıkıntımız yok.” diye konuştu.

4-61

1 MİLYAR METREKÜP SU KONYA’YA YARADI

Mavi Tünel’deki suyun Bağbaşı Barajı aracılığıyla Konya’ya verildiğine dikkat çeken Bilgi, Mavi Tünel’den suyun verilmediği yönündeki sitemlere de cevap verdi. Bilgi, “Göksu nehrinin akan bir kolu buraya çevrildi. 2015 yılından beri sulama suyu, 2018 yılından bu yana da Konya’mıza içme suyu veriliyor. 2015’ten bu yana yaklaşık 1 milyar metreküp su, Akdeniz’e akmak yerine Konya’da kullanıldı.” ifadelerine yer verdi.

24408ebd-d260-486c-ad24-d5f037073485

HEDEF 2025 YILI SONU

18 kilometre uzunluğuna sahip olan Hadim Tüneli hakkında da bilgi veren Bilgi, tünelin hızlandırma çalışmalarıyla devam ettiğini bildirdi. Avşar Barajındaki suyun Konya’ya iletilmesi için önemli bir rolü bulunan Hadim Tüneli’nin hem Bağbaşı Barajı hem de Avşar Barajı’nda çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Bilgi, “Hedefimiz 2026 yılında bu tüneli tamamlamaktı ancak firmamız, çalışmalarını hızlı bir şekilde dört bir yandan devam ettiriyor ve bu tünelin tamamlanma hedefini 2025 yılı sonuna aldık. 2026’ya kadar süremiz var ancak çiftçinin, ovanın bu suya olan ihtiyacını biliyoruz. Herkes bu projenin tamamlanmasını beklerken bizler de gösterdiğimiz gayretle, daha erken bitirme yönünde bir yol izliyoruz.”diye konuştu.

Konya'da trafik magandalarına geçit yok! Konya'da trafik magandalarına geçit yok!

8-48

HACER CEYLAN

Editör: Birkan Bakay