TFF YENİ SEZON STATÜSÜNÜ KABUL ETTİ

Türk futbolunda merakla beklenen yeni sezon planlamasına dair en kritik adım Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından atıldı. Türkiye Futbol Federasyonu'nun internet sitesi üzerinden Trendyol Süper Lig'de 2026/27 sezonunda uygulanacak yabancı kuralının detayları spor kamuoyuyla paylaşıldı. Federasyondan yapılan resmi açıklamada, TFF Yönetim Kurulu'nun 14 Mayıs 2025 tarihindeki toplantısında alınan kararla birlikte 2026-2027 Sezonu Süper Lig Müsabakaları Statüsü'nün resmen kabul edildiği ve yürürlüğe girdiği belirtildi.

SÜPER LİG'DE 10+4 DÖNEMİ BAŞLIYOR

Yeni sezonda takımların kadro mühendisliğini doğrudan etkileyecek olan kuralla birlikte Süper Lig'de yabancı futbolcu sayısı 10+4 şeklinde revize edildi. TFF'den yapılan açıklamaya göre kulüpler, belirleyecekleri 14 yabancı futbolcudan 10'unda herhangi bir şart aramadan kadrolarına dahil edebilecekler. Geriye kalan 4 futbolcunun ise geleceğe yatırım ve gençleşme operasyonu kapsamında 1 Ocak 2003 ve sonrasında doğmuş olması zorunlu tutulacak. Federasyon, kulüplerin resmi listelerini oluştururken dikkate alacakları bu yeni düzenlemeyi doğrudan şu ifadelerle duyurdu: "Kulüpler A Takım Listesinde Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmayan en fazla 14 futbolcu bulundurabilirler. A Takım Listesine yazılabilecek 14 yabancı futbolcunun 10’u için herhangi bir yaş kriteri aranmaz. A Takım Listesine 14 yabancı futbolcu yazılması halinde bu futbolculardan 2026 – 2027 sezonunda en az 4’ünün 01.01.2003 veya daha sonraki tarihte doğmuş olması zorunludur."

Gençlerin yeni yaz eğlencesi belli oldu: Konya'da 28 ilçeyi kapsayan projede ilk düdük çaldı
Gençlerin yeni yaz eğlencesi belli oldu: Konya'da 28 ilçeyi kapsayan projede ilk düdük çaldı
İçeriği Görüntüle

YERLİ OYUNCU SAYISINDA SINIRLAMA OLMAYACAK

Açıklanan yeni statüde, kulüplerin yabancı kontenjanının tamamını kullanma zorunluluğunun bulunmadığı ve yerli oyuncu oynatmak isteyen kulüplerin önünde herhangi bir engel olmadığı net bir şekilde aktarıldı. Federasyon bu serbestliği resmi metinde, "A Takım Listesine yazılabilecek 14 yabancı futbolcu hakkının bir kısmının veya tamamının kullanılmaması, Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğuna sahip futbolcu sayısının fazla yazılmasına engel teşkil etmez." sözleriyle ifade etti.

GEÇMİŞ SÖZLEŞMELER VE GELECEK SEZONLAR İÇİN ESNEKLİK SAĞLANDI

TFF, kulüplerin daha önceki dönemlerde imzaladığı uzun vadeli sözleşmeler nedeniyle mağduriyet yaşamaması ve geçiş sürecinin sağlıklı yürütülmesi adına statüye özel maddeler de ekledi. Geçmiş dönem kontratları ve yeni imzalanacak uzun vadeli genç oyuncu sözleşmeleriyle ilgili kolaylıklar resmi açıklamada tam olarak şu kelimelerle aktarıldı: “Önceki sezonlarda bu kapsamda sözleşme yapmış, A Takım Listesine yazılmış ve halen sözleşmesi devam eden 2002 yılı içerisinde doğmuş yabancı uyruklu futbolcular 2026-2027 sezonu boyunca bu kurala tabi olarak A Takım Listesine yazılabilirler. 2026-2027 sezonunda bu kapsamda sözleşme yapmış ve A Takım Listesine yazılmış 2003 yılı içerisinde doğmuş yabancı uyruklu futbolcular ile 1 sezondan fazla süreli sözleşme imzalanması halinde bu futbolcular 2 sezon boyunca bu kurala tabi olarak A Takım Listesine yazılabilirler.”

Kaynak: HABER MERKEZİ