Hepimizin bildiği gibi Su, bütün canlıların hayatının devamı için olmazsa olmazı olup, Dünya üzerindeki en mucizevî doğal bir kaynaktır.

İnsan ve diğer canlıların sürekli ihtiyacı olan doğal kaynakları sıralarsak, havadan sonra su ikinci sırada yerini alır.

Havasız ve susuz hayatın yaşanması da mümkün değildir. O yüzden de Suyun canlılar üzerindeki özellikle de insan yaşamındaki önemi çok büyüktür.

İnsan vücudu büyük oranda sudan oluştuğundan suya olan ihtiyaçta hiç bitmeyecektir.

Fiziksel olarak bakıldığında, kokusuz, renksiz ve tatsızdır olan su, hayatın her alanında kullanımı yaygındır.

Kuyu kurumadıkça suya değer vermeyi bilmediğimiz gibi, su kaynaklarını tükettiğimizde hayatımızdaki önemini daha iyi anlarız.

Dünya var olduğu sürece de suya olan ihtiyaçta devam edeceğinden, suyu israftan etmekten ve aşırı kullanmaktan uzak durmalıyız.

Bunun yanında mevcut su kaynaklarını korumak ve olabildiğince de suyu az kullanmak görevimizdir diye düşünüyorum.  

Daha şimdiden yeryüzünde yaşanılan susuzluk sonucu oluşan kuraklık, en büyük tehlike olarak insanlığı ve canlıları olumsuz yönde etkilemeye de devam ediyor.

Su kaynaklarının azalmasıyla, su kıtlığı, kuraklık ve hatta çölleşme tehdidiyle de karşı karşıya kalmaktayız.

Özellikle hava şartlarının iyi gitmediği ve yağışların az olmasıyla yaşanılan kuraklıkta, suya olan ihtiyaç her zamankinden daha fazla olmaktadır.

Su kıtlığında yaşanılacak tehlikelere yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı ülke genelinde, “Su Verimliliği Seferberliği” başlatarak, Sahip olduğumuz kaynaklarını tüketmek değil, doğru yönetmek zorunda olduğumuzu bizlere hatırlatıyor. 

Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci yaptığı açıklamada,"Sahip olduğumuz kaynakları tüketmek değil, doğru yönetmek, doğayla dost yeni teknolojileri geliştirmek artık bir tercih değil, zorunluluktur. Türkiye, küresel iklim değişikliğinin etkilerinin yoğun hissedildiği Akdeniz iklim kuşağında yer aldığı için yüksek risk grubu ülkeler arasında kabul ediliyor. Gelecek 100 yıl içinde iklim değişikliği tahminlerine göre ülkede su kaynaklarının yüzde 25 azalması da bekleniliyor. Eğer Su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılmasına yönelik gerekli tedbirleri almadığımız takdirde,  2030'da toplam nüfusun yüzde 49'unun, sulanan tarım alanlarının ise yüzde 78'inin su açığı riskiyle karşı karşıya kalabilecektir. Yaşam kalitesini ve standartları bozmayacak biçimde planlanan su verimliliği uygulamalarının el birliğiyle hayata geçirilmeliyiz. Üretimde sürdürülebilirliği sağlamak içinde tarımda gereksiz su kullanımını önlemek mecburiyetindeyiz. Tarımda sulama verimliliği ortalamamız yüzde 50'dir. Hedefimiz, sulama verimliliğini, modern sulama sistemlerini kullanarak yüzde 65 seviyesine yükseltmektir. Bugün bu orana erişebilseydik, Konya'nın yüz ölçümünün yarısına yakın alanı kaybedilen suyla sulayabiliyor olurduk."

Bakan Kirişci, Üretimde sürdürülebilirliği sağlamak içinde tarımda gereksiz su kullanımını önlemek mecburiyetindeyiz derken, Yaşam kalitesini ve standartları bozmayacak biçimde planlanan su verimliliği uygulamalarının el birliğiyle hayata geçirilmemiz gerektiğine dikkat çekiyor.

En önemlisi de gerekli tedbirleri şimdiden alırsak, tüm olumsuzlukları tersine çevirme, en azından hafifletme imkânına sahibiz demesi de güzel olan yanıdır.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’da, Suyumuzu Korumak hepimizin görevi olduğu çağrısında bulunarak, “Kendi mühendislerimiz tarafından tasarlanan sistemle yüzeye çıkmayan fiziki su kayıplarına müdahale ettik. Bu sayede 2022 yılında 3,7 milyon metreküp suyun boşa akmasını engelleyerek kullanıma kazandırdık. Küresel iklim değişikliği sebebiyle su azlığı yaşadığımız bu günlerde tasarrufa daha çok önem vermemiz gerekiyor. Su hayattır. Suyumuzu korumak hepimizin görevidir.”

Başkan Altay, Konya halkına suyumuzu korumanın bir görev olduğunun mesajını verirken, su kullanımında tasarruflu davranmamız gerektiğini altını çizerek vurguluyor.  

Gelinen süreçte Tarım ve Orman Bakanlığının Başlattığı, “Su Verimliliği Seferberliğine”  destek vermekten ve mevcut su kaynaklarımızı korumaktan başka çaremizde yoktur.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın, “Su hayattır. Suyumuzu korumak hepimiz görevidir” çağrısını dikkate alarak, suyu gerektiğinde fazla kullanmamak zorundayız.

Ne dersiniz öyle yapmamız gerekmez mi?