Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, istihdam piyasalarının beklentilerine vaktinde ve etkin cevap verebilmek adına yükseköğretim politikalarında ve üniversitelerde gerekli olan beceri ve yetkinliklerin öğretilmesi ve kazandırılması vizyonunu uygulamaya koyduklarını belirterek, “Bu amaçla başlattığımız dijital ve yeşil beceriler inisiyatifinin dikkate alınmasını ve bunun üzerinde durulmasını bilhassa istirham ediyorum.” dedi.

Özvar, dijital ve yeşil becerilerin, geleceğin istihdam piyasalarında, mezunların çok daha kısa sürede belki daha yüksek ücretlerle iş bulmalarına imkan verecek beceriler olduğunu vurgulayarak, “Bu bakımdan Yükseköğretim Kurulunun bu planını üniversitelerimizin de paylaşmasını, sadece birer program açmak suretiyle bu becerilerin kazandırılmasını değil bütün programlara bu becerilerin enjekte edilebilmesi veya içine sokulabilmesi için her türlü düzenlemeyi dikkate almasını ve buna uygun çalışmalar yapmasını istiyoruz. Üniversitelerimiz bununla yükümlüdür.” şeklinde konuştu.

-“Kalite” ve “akreditasyon” vurgusu-

Özvar, “Yükseköğretimde kalite ve akreditasyon odaklı yaklaşımımız çerçevesinde, lisansüstü programlar için akreditasyon ve nitelikli yayın koşulları getirdik. Bu, yükseköğretim sistemimizin niteliğini artırmaya yönelik önemli bir adımdır. Bugün itibarıyla yükseköğretim kurumlarımızın %35’inin kurumsal akreditasyona sahip olması, bu alanda alınan mesafenin somut bir göstergesidir. Bu oranın 2027 yılına kadar %100'e ulaşmasını istiyoruz.” dedi.

Konya'da "Ailemle Kitap Okuyorum" etkinliği Konya'da "Ailemle Kitap Okuyorum" etkinliği

Özvar, YÖKAK tarafından yetkilendirilen ulusal ve uluslararası kuruluşlarca verilen program akreditasyonlarına göre ise mevcut programların %17’sinin akredite durumda olduğu bilgisini verdi.

Özvar, önümüzdeki dönemde fakülte, yüksekokul, enstitü, araştırma ve uygulama merkezi gibi birimlerin kurulmasını da akreditasyon şartına bağlamak üzere çalışma yürütüldüğünü de vurguladı.

“Kadın öğrenci ve akademisyen sayısında OECD standartlarını yakaladık”

2024 YKS sonuçlarına göre programların doluluk oranının devlet üniversitelerinde %98,8 gibi yüksek bir seviyede gerçekleştiğini ifade eden Özvar, “Kadın adaylar yaklaşık %55 erkeklerse yüzde 45’lik oranlarda bir programa yerleşme hakkı elde etmiştir. Bu oranlar, Türk yükseköğretiminin erişim, kapsayıcılık ve fırsat eşitliği bakımından ulaştığı yüksek standartların açık bir göstergesidir.” dedi.

Özvar, “Yükseköğretimde kadınların rolü, yalnızca öğrenci olarak değil, akademisyen olarak da artış göstermeye devam ediyor. Kadın öğrencilerin yükseköğretime erişimdeki artışı, üniversitelerdeki kadın öğretim elemanı oranlarını da OECD standartlarına taşıdı. Bu oranlar, Türkiye’nin cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılık konusunda kastettiği yolu işaret ediyor.” şeklinde konuştu. 

Kaynak: HABER MERKEZİ